Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Τέλος στο πλαφόν στη συνταγογράφηση με αποφάσεις του ΣτΕ

Τέλος στο πλαφόν στη συνταγογράφηση μπαίνει με οριστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας!

Συγκεκριμένα με τις αποφασεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καταργούνται οι αποφάσεις (υπουργού Υγείας και του ΕΟΠΥΥ) για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά ιατρό, κ.λπ., κατά 2016) σκέλος εκείνο που προβλέπουν τον καθορισμό μηνιαίων ανά ιατρό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών («off-patent» και γενόσημα).

Το δεύτερο δεκαήμερο του 2014 το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε «παγώσει» τις υπουργικές αποφάσεις για λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολτών. Με την ίδια απόφαση του 2014 είχε επισημανθεί τότε ότι εξακολουθεί να ισχύει η επίμαχη υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος εκείνο που καθορίζει τα όρια στην φαρμακευτική δαπάνη εκάστου γιατρού που συντα­γογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ είχαν επισημάνει οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι παραμένει σε ισχύει η υποχρέωση των γιατρών και φαρμακοποιών «να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως τις διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία».

Πλέον βγήκαν οι οριστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστηριο με τις υπ΄ αρθμ. 1749 και 1750/ 2016 αποφάσεις του ακύρωσε την υπουργική απόφαση, κρίνοντας ότι χρειαζόταν Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση και η έκδοση της υπουργικής απόφασης είναι αντισυνταγματική (άρθρο 43 Συντάγματος).

Με τις δύο επίμαχες αποφάσεις είχαν τεθεί συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ζητούσαν να ανασταλούν και να ακυρωθούν τόσο η απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη όσο και η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για «τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου