Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Μουζάλας: “Οι Βέλγοι μας είπαν να ρίξουμε τους πρόσφυγες στη θάλασσα”

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ 


ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


Συνέντευξη στην εκπομπή Newsnight του BBC έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας για το μεταναστευτικό πρόβλημα δηλώνοντας πως «οι Βέλγοι μας είπαν να ξαναρίξουμε τους πρόφυγες στη θάλασσα» προς μεγάλη έκπληξη του δημοσιογράφου.
Σύμφωνα με το Έθνος, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την πρόταση των Βέλγων να δημιουργηθούν μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών στην Ελλάδα δήλωσε: «Οι Βέλγοι μας είπαν να ξαναρίξουμε τους μετανάστες στη θάλασσα. Μας είπαν:
‘Παρανομείστε. Φοβόμαστε. Δεν μας νοιάζει αν θα πνιγούν’» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως πιθανώς κανένας από τους άλλους υπουργούς δεν το δέχτηκε.
Ερωτηθείς για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απάντησε: «Αν ανατρέξετε στην ιστορία, θα δείτε ότι η μόνη περίοδος στην οποία υπήρχαν στρατόπεδα συγκέντρωσης 400.000 αιχμαλώτων ήταν την εποχή των Ναζί. Δεν υπάρχει άλλη περίοδος στην ιστορία που να υπάρχουν στρατόπεδα για 400.000 ανθρώπους. Οι πρόσφυγες δεν είναι κρατούμενοι. Έχουν δικαιώματα».
Στο ερώτημα για το ποιος φταίει για την κατάσταση είπε: «Δεν θέλω να είμαι μέρος του “blame game” θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης. Δεν μπορείς να είσαι μέλος της Ευρώπης α λα καρτ. Δεν μπορείς να παίρνεις αγροτικές επιδοτήσεις, επιδοτήσεις για την εκπαίδευση αλλά όταν σε χρειάζεται η Ευρώπη, να κλείνεις τα σύνορα. Φτιάχνεις φυλακές και ζητάς να πνίγουν οι άλλοι τους πρόσφυγες. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη».
Αμέσως μετά ο δημοσιογράφος του είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει αν είναι οργισμένος ή λυπημένος και ο υπουργός απάντησε: «Δεν είμαι οργισμένος. Είμαι υπουργός και πρέπει να είμαι ανοικτός σε όλα. Θελουμε να βρούμε την λύση αλλά έχουμε κουραστεί. Έχουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Όλοι περνούν από εμάς. Φανταστείτε ότι το καλοκαίρι περνούσαν 10.000 άνθρωποι την ημέρα από ένα νησί 3.000 κατοίκων. Πνίγονται στις θάλασσές μας. Κάθε μέρα οι Έλληνες μαζεύουν πτώματα από την θάλασσα. Θέλουμε πιο πολύ από τον καθένα, να λυθεί το πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου