Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ηλίθιε!

του Δημήτρη Καζάκη

Τα μάθατε; Δεν αρκεί η δόση "Ευρώπης" που μας έχουν χορηγήσει. Χρειάζεται μια νέα ακόμη πιο ισχυρή δόση. Σ' αυτό συμφώνησαν οι Τσίπρας, Βαλς και Σόιμπλε στα πλαίσια συζήτησης στο Νταβός.

Ένα σημαντικό μέρος της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, οι ομιλητές συμφωνούν, κρατά την ένωση άθικτη. Δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει, λέει Βαλς. «Θα είναι ένα ιστορικό μοιραίο λάθος για την Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρώπη θα ήταν μια τραγωδία. Και το λέω αυτό ως Γάλλος. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε την παραμονή της.. Βρετανίας

Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε. «Για να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση για τα προβλήματα της Ευρώπης, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη», λέει. «Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για εξόδους, είτε πρόκειται για Brexit ή Grexit. Δεν υπάρχει πλέον η διαφοροποίηση. Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης

Αν λοιπόν νομίζατε ότι το να χάνει κανείς τη σύνταξη, τη δουλειά του, ακόμη και τη ζωή του γιατί... δεν υπάρχουν νοσοκομεία, φάρμακα, εισοδήματα, ή έστω θέρμανση τον χειμώνα, προκειμένου οι δανειστές να απομυζήσουν ότι ζωτικό υπάρχει σε μια ολόκληρη οικονομία, συνιστά -αν μη τι άλλο- μια άδικη και καταστροφική πρακτική, τότε κάνετε λάθος. Αυτό που βιώνουμε εμείς στην Ελλάδα, αλλά και οι άλλοι λαοί στην ΕΕ, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, αποκαλείται "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη".

Αλληλεγγύη είναι να μην μπορεί να επιβιώσει στοιχειωδώς το 40% και πλέον του πληθυσμού στην Ελλάδα. Αλληλεγγύη είναι να βυθίζεται στη φτώχεια άνω του 45% των ηλικιών 0-17 ετών στη χώρα μας. Σε τέτοια αλληλεγγύη είμαστε τρίτοι στη σειρά μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία σε απόσταση αναπνοής.

Είναι αλληλεγγύη να σου κλέβουν την επικουρική, που εσύ ο ίδιος για δεκαετίες πλήρωνες ανελλιπώς. Αλληλεγγύη επίσης είναι να πληρώνεις τον ΟΑΕΕ για δεκαετίες κι επειδή αδυνατείς να τον πληρώνεις λόγω αναδουλειάς, να σου κλέβουν αυτά που ήδη έχεις πληρώσει. Κι από πάνω να σου βάζουν πανωτόκια σ' ότι χρωστάς, για να μην μπορείς να ξεχρεώσεις ποτέ.

Είναι αλληλεγγύη να σου λένε ότι θα πάρεις σύνταξη όταν υπάρξει "ανάπτυξη" στην Ελλάδα, όταν δηλαδή οι γιαγιάδες μας θα βγάλουν καρούλια και γίνουν πατίνια. Είναι αλληλεγγύη να οδηγείς στην ανεργία και την αεργία γύρω στο 62% της απασχόλησης και έπειτα να επιβάλλεις έως και διπλάσιες εισφορές και φόρους σε όποιον δύστυχο έχει.

Αλληλεγγύη είναι να μην χρωστάς τίποτε στην εφορία κι επειδή μένεις άνεργος, ή δεν μπορείς να βρεις δουλειά να οδηγήσει στην αυτοκτονία χάρις στην τεκμαρτή φορολόγηση. Είναι η φορολογική αλληλεγγύη που δίδαξε ο μεσαίωνας, όταν οι φόροι ήταν κεφαλικοί και χαράτσια.

Αλληλεγγύη είναι να οδηγούνται τα μισά και πλέον νοικοκυριά σε ακραία υλική στέρηση και κοινωνικό αποκλεισμό. Αλληλεγγύη είναι να οδηγείς μια ολόκληρη κοινωνία στο μαρασμό και στη γενοκτονία με τους θανάτους κάθε χρόνο όλο και να πλησιάζουν το ύψος των θανάτων από τις κοινωνικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της παλιάς ναζιστικής κατοχής. Είναι η ίδια αλληλεγγύη που έδειχναν οι ναζί κατακτητές στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης του τρίτου Ράιχ.

Και φυσικά είναι αλληλεγγύη να χάνεις ακόμη και τυπικά το δικαίωμα να έχεις λόγο για το τί γίνεται στη χώρα σου. Η Ευρώπη κι αυτοί που την διαφεντεύουν ξέρουν καλύτερα από σένα. Δεν γνωρίζεις πώς μεγαλούργησαν οι Ευρωπαϊκή Ειρήνη από πολύ παλιά στην Αφρική, την Ασία, την Ωκεανία, την Αμερική, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη; Δεν γνωρίζεις πώς έφερε τον πολιτισμό σε βάρβαρες φυλές σαν κι εσένα; Ποιος είσαι εσύ που ζεις στο παρελθόν, τότε που οι Έλληνες και οι άλλοι λαοί πέθαιναν - όποτε χρειαζόταν - για ελευθερία, εθνική αυτοδιάθεση και δημοκρατία; Τώρα έχουμε Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη.

Κι όπως είπε το γεράκι του Βερολίνου, κ. Σόιμπλε, μιλώντας για τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, «υπάρχουν συμφωνίες, αλλά δεν γίνονται σεβαστές». Και συνέχισε με μία φράση που προκάλεσε αίσθηση: "Είναι η προσαρμογή, ηλίθιε", είπε, παραφράζοντας την φράση του Μπιλ Κλίντον, "it's the economy stupid". Εννοώντας φυσικά για τον τραγικό απολογισμό από τις εκατόμβες που θυσιάζονται στο βωμό των "συμφωνιών".

Κι έχει δίκιο! Εμείς να δούμε πότε θα το καταλάβουμε για να βάλουμε ένα οριστικό τέλος σ' όλα αυτά. Είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ηλίθιε! Κι όσο την ανέχεσαι, τόσο θα προχωρούν σε όλο και πιο θανατηφόρες δόσεις Ευρώπης, μέχρις ότου ξεκληριστούμε οριστικά κι αμετάκλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου