Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ο Σουλεϊμάν και τα τουρκικά τηλεοπτικά σκουπίδια αφήνουν και κέρδη





Τα τουρκικά τηλεοπτικά σκουπίδια όχι μόνο ενισχύουν την τουρκική πολιτιστική διείσδυση, αλλά χάρη σε αυτά οι Τούρκοι θησαυρίζουν. Φωτογραφία Yeni Safak 
Τα τουρκικά τηλεοπτικά σκουπίδια όχι μόνο ενισχύουν την τουρκική πολιτιστική διείσδυση, αλλά χάρη σε αυτά οι Τούρκοι θησαυρίζουν. Φωτογραφία Yeni Safak

H Τουρκία, εδώ και καιρό, έχει καταφέρει να διεισδύσει και πολιτιστικά σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μέσου του όπλου των σήριαλ.
Και οι Τούρκοι όχι μόνο πωλούν, με τον τρόπο αυτό, μια εικόνα της χώρας τους που, εν πολλοίς, δεν υπάρχει, αλλά θησαυρίζουν κι...

από πάνω διασπείροντας μια υποκουλτούρα τύπου σαπουνόπερας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου Καλίνος, που πουλά τηλεοπτικά προγράμματα, Μπεσίρ Τατλί, το 2015, ο όμιλος κέρδισε 250 εκ. δολάρια από την «εξαγωγή» 15 σήριαλ σε πάνω από 70 χώρες, ειδικά στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τις τουρκόφωνες χώρες και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το 2014 από την ίδια δραστηριότητα η Τουρκία είχε κερδίσει 200 εκ. δολάρια. «Η Τουρκία παράγει 70 τηλεοπτικές σειρές τον χρόνο. Από αυτές 10-15 προβάλλονται σε ξένες χώρες. Αναμένουμε το 2016 τα έσοδά μας να φτάσουν στα 300 εκ.», είπε ο Τατλί.

Ο στόχος των Τούρκων όμως είναι πιο φιλόδοξος και μέχρι το 2023 υπολογίζουν κέρδος 2 δισ. δολαρίων από την πώληση τηλεοπτικών σειρών και μόνο.

Φυσικά best seller είναι το σήριαλ για τον «Σουλεϊμάν» τον λεγόμενο μεγαλοπρεπή. Το συγκεκριμένο σήριαλ πουλήθηκε σε 50 χώρες και το είδαν 250 εκ. μη Τούρκοι.
Το γελοίο είναι ότι η ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους σφαγείς του Ελληνισμού, έγινε μεγάλη επιτυχία και στην ανιστόρητη Ελλάδα.


http://www.yenisafak.com/en/economy/turkish-tv-series-hit-250-million-in-2015-exports-2390666/strong>
 http://mignatiou.com/2016/01/o-souleiman-ke-ta-tourkika-tileoptika-skoupidia-afinoun-ke-kerdi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου