Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ «Η ΒΑΛΙΤΣΑ», ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΟΟΥ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ… ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από τα μέσα ήδη της δεκαετίας του 90 τα μεγαλύτερα διεθνή
τηλεοπτικά κανάλια είχαν πέσει με τα μούτρα στην παραγωγή ρεάλιτυ σόου καθώς η στόχευση ήταν ένας φτηνός τρόπος προσέλκυσης, αδρανοποίησης και… ηλιθιοποίησης  της σκέψης των θεατών και παράλληλα η εμπέδωση της συνείδησης ότι τίποτα πλέον δεν μπορεί να ξεφύγει από το «μεγάλο μάτι» του συστήματος.
Τώρα έρχεται ένα καινούργιο πρωτοποριακό ριάλιτυ σόου από το γνωστό αμερικανικό κανάλι CBS με τον τίτλο, «Η Βαλίτσα». Η Βαλίτσα είναι ένα ρεάλιτυ σόου το οποίο προσφέρει μια βαλίτσα..
με 101.000 δολάρια σε φτωχές οικογένειες προσπαθώντας με έντεχνο τρόπο να τις κάνει να αισθανθούν ενοχή που, (αν), αποδέχονται αυτά τα λεφτά ενώ… υπάρχουν άλλες οικογένειες που υποτίθεται ότι τα έχουν πιο πολύ ανάγκη δίνοντας τες την δυνατότητα επικαλούμενο την …φιλανθρωπία τους να αποφασίσουν αν θα κρατήσουν όλο το ποσό τις βαλίτσας ή αν θα μοιραστούν τα μισά λεφτά της βαλίτσας με την άλλη οικογένεια η οποία έχει υποτίθεται «περισσότερη ανάγκη», ή ακόμα και αν θα δώσουν όλο το ποσό στην άλλη οικογένεια με αποτέλεσμα να μην μείνει δεκάρα γι’αυτούς για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα τα οποία δεν είναι τίποτα υποτίθεται σε σχέση με αυτά της άλλης οικογένειας.
Το τρέιλερ ξεκινά περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση στην Αμερική όπου τα έσοδα οικογενειών της κατώτερης μεσαίας τάξης συρρικνώνονται και διοχετεύονται σε μια πολύ περιορισμένη οικονομική ελίτ. Εδώ είναι το επίμαχο σημείο του σόου. Το πραγματικό θέμα του σόου με πολύ πονηρό τρόπο δεν είναι να αντιμετωπίσει την αιτία αυτού του προβλήματος ή να προσπαθήσει να επιδιορθώσει κάτι από αυτή την σκανδαλώδη κοινωνική ανισότητα . Το μόνο που ενδιαφέρει τους παραγωγούς είναι να «κουνάνε» προκλητικά τα λεφτά μπροστά στα πρόσωπα των οικογενειών αυτών που συμμετέχουν και τα έχουν μεγάλη ανάγκη, για να τους κάνουν να παρακαλούν και να κλαίνε για αυτά και στο τέλος να τους γεμίσουν αισθήματα ενοχής αν θα θελήσουν να τα πάρουν που… δεν θα τα πάρουν ποτέ.
Είναι χαρακτηριστικό πως την ίδια ώρα που εκτυλίσσονται οι δραματικές σκηνές του σόου, ο παραγωγός που βρίσκεται στο παρασκήνιο ψιθυρίζει στους μετέχοντες δίνοντας οδηγίες «Ναι, ναι κλάψε για αυτά τα λεφτά. Θέλω ένα κοντινό πλάνο σε αυτά τα δάκρυα. Ναι, τώρα γίνε θυμωμένος και μπερδεμένος. Αυτό φαίνεται ωραία στην τηλεόραση. Ωραία. Εξήγησε δημόσια πόσο ανησυχείς για τα χρέη σου και το μέλλον της οικογένειάς σου. Έτσι, πιο πολλά δάκρυα! Αυτή είναι σκηνή για λεφτά!»
Το αποτέλεσμα του σόου και ο σκοπός του είναι να μας πουλήσει μια συγκινητική και άκρως υποκριτική ηθική : Δηλαδή το να είσαι «καλός» είναι πιο σημαντικό από το να έχεις λεφτά. Άρα δεν πειράζει που είσαι φτωχός και οι άλλοι πλούσιοι και καλοπερνούν αρκεί που εσύ είσαι καλός και έχεις… «καλές» σκέψεις Αυτό θα ακούγονταν ωραίο σε μια κοινωνία με αληθινές χριστιανικές ηθικές αρχές και με μια πραγματική δικαιοσύνη στην κατανομή των αγαθών. Εδώ όμως θριαμβεύει μια κατευθυνόμενη υποκρισία που στην ουσία  δικαιώνει την αδικία.
Το επιστέγασμα αυτού του σου είναι να εκπαιδεύσουν τις μάζες να δεχτούν τη δεινή οικονομική τους μοίρα γιατί έτσι πρέπει. Διότι αν δεν το κάνουν, θα τους βάλουν την ταμπέλα του άπληστου και η δημόσια καταισχύνη δική τους. Άνθρωποι δυστυχισμένοι, πτωχευμένοι, αδικημένοι χωρίς ούτε που τη κεφαλή κλείναι, πρέπει να είναι ικανοποιημένοι γιατί σκέπτονται με… «καλό» τρόπο και δίνουν άξια όχι στον πλούτο που λυμαίνονται άλλοι, αλλά στην υποτιθεμένη φιλανθρωπική τους διάθεση. Έτσι και αυτοί είναι ικανοποιημένοι στην κοινωνική αδικία που τους έχει καταστρέψει και στην κοινωνική τους ένδεια και από την άλλη οι έχοντες και κατέχοντες είναι μια «χαρά μέσα» στην ωραία του έπαυλη και στα πλούτη τους και μάλιστα δικαιωμένοι από το ηθική του ρεάλιτη σόου. Πολύ έξυπνο δεν νομίζετε ;
Πραγματικά ένα επιτυχημένο και παμπόνηρο προτεσταντίζων άκρας υποκριτικής ηθικοκρατίας αμερικανικό ρεάλιτυ σόου, που εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους  σκοπούς της Νέας Τάξης Η ελίτ να κυβερνά και κοσμάκης να την ευλογεί μέσα από την μεγάλη του δυστυχία. Δεν αποκλείεται να το δούμε και αυτό να έρχεται στην μιμητική διαφθοροποιό ελληνική τηλεόραση. Μόνο τουρκικά σήριαλ θα μας πασάρουν ;;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου