Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

"Μεγάλη μπάλα" παίζει ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς: Επεισε τις ΗΠΑ να καταθέσουν αντιπροσφορά για τον Greek Stream!


Σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αποτυπώνει στην πράξη τον χαρακτηρισμό της πολιτικής της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΞ ως "πολυδιάστατης" ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ εκδήλωσαν στην πρ΄ξη ενδιαφέρον για ... αντιπροσφορά στον αγωγό της Gazprom!
 
«Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Amos Hochstein, θα επισκεφθεί την.. Αθήνα σύντομα για συνομιλίες» , είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξηγώντας ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι του είπε ότι «Οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να κάνουν μια αντιπροσφορά για τον αγωγό της Gazprom»!
 
Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο κ. Κοτζιάς σε συνομιλία που είχε με τη συντακτική ομάδα του πρακτορείου Associated Press, στη Ουάσιγκτον, κατά την οποία ανέλυσε τις θέσεις της Ελλάδας τόσο για την επίμαχη υπόθεση του Σάββα Ξηρού όσο και για το θέμα της Gazprom και την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων.
 
Αναφορικά με ένα άλλο σημείο έντασης με τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, την πρόταση της Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη 10ετή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου σε προνομιακές τιμές, μαζί με μία προκαταβολή από τα ενδεχόμενα κέρδη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Gazprom μας έκανε μια πολύ καλή προσφορά» και δήλωσε ότι «ο κ. Κέρι του είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να κάνουν μια αντιπροσφορά και ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Amos Hochstein, θα επισκεφθεί την Αθήνα εντός των ημερών για τις σχετικές συνομιλίες».
 
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τις συνομιλίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Gazprom «ως οικονομική και όχι πολιτική απόφαση», ενώ στο δημοσίευμα επισήμανεται ότι το ενδιαφέρον της Gazprom στην Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ανταγωνισμού απέναντι στις προσπάθειες των ΗΠΑ να απεξαρτηθεί η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια.
 
«Ερωτώ όλους τους εταίρους μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς και σημείωσε: «παρακαλώ πείτε μου, τι μπορώ να πω στο λαό μας ότι επιτρέπετε στην Τουρκία να φέρει αγωγό από τη Gazprom στα σύνορά μας, αλλά εγώ είμαι τόσο αντι -Ρώσσος που δεν θέλω να το κάνω;».
 
Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους πιστωτές της, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να συμβιβασθεί και ότι «κανείς δεν πρόκειται να παίξει παιχνίδια» και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να σεβαστούν την εκλογή της κυβέρνησης τον Ιανουάριο με ένα πρόγραμμα κατά της λιτότητας.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου