Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Τσίπρας στη Μόσχα: Η Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη διπλωματία ως κυρίαρχη χώρα - Συνεργασία σε ενέργεια, τουρισμό, μεταφορές



Σχέδιο πολυδιάστατης συνεργασίας σε πολλούς τομείς της οικονομίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία ανακοίνωσαν Αλέξης Τσίπρας και Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. 
Πριν τη συνέντευξη Τύπου οι Αλέξης Τσίπρας και Βλάντιμιρ Πούτιν καθώς κι οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν τις διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας. Πρόκειται για το μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας στη Ρωσία σύμφωνα με το οποίο το 2016 θα είναι έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και έτος Ελλάδας στη Ρωσία καθώς και το κοινό πρόγραμμα δράσεων μεταξύ των δύο χωρών για τα έτη 2015-2016 και κοινή δήλωση των δύο ηγετών για την επέτειο 70 ετών από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
 


Αλέξης Τσίπρας: Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία και τις εποικοδομητικές συνομιλίες, τόνισε πως πρόκειται για πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν μέσω κοινών αγώνων και την κοινή θρησκευτική πεποίθηση. Ξεκίνησε την τοποθέτηση του απαντώντας σε σχόλια αξιωματούχων της ΕΕ που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα τόνισε με νόημα πως: «Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο ως ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική χώρα, χώρα της ευρύτερης παρευξείνιας γειτονιάς».


Τόνισε ακόμα πως: «Θέσαμε τις βάσεις για ουσιαστική επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων και συζητήσαμε πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ρωσικές επενδύσεις σε τουρισμό και υποδομές».
Σε σχέση με το Ουκρανικό ζήτημα ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους της Μαριούπολης που ενδεχομένως διατρέχουν κίνδυνο και τόνισε τη σημασία της συμφωνίας του Μινσκ που είχαν συνάψει ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο, την Άγκελα Μέρκελ και το Φρανσουά Ολάντ. «Η εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε τη βαθειά αυτή ευρωπαϊκή κρίση και να αφήσουμε πίσω μας τον φαύλο κύκλο των αδιέξοδων κυρώσεων και της αναβίωσης μιας ψυχροπολεμικής λογικής, που οδηγεί πιο μακριά και όχι πιο κοντά στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα πως: "Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα στα ελληνικά προϊόντα, πώς μπορούμε να αυξήσουμε τον τουρισμό μας, πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. 
"Συζητήσαμε τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με στόχο την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στην ελληνική επικράτεια, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, της Ελλάδας, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια, τηρώντας πάντα τους σχετικούς κανονισμούς και τη νομοθεσία , τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες και να ζητά χρήματα για λύση σε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό. 
"Δεν είμαστε αποικία χρέους, είμαστε χώρα με δικαίωμα να προχωρά σε συμφέρουσες οικονομικές συμφωνίες. Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες και να ζητάει βοήθεια. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική. Έχουμε ευθύνη μαζί με τους εταίρους μας να δώσουμε τη λύση γιατί το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Είμαστε μία χώρα κυρίαρχη και θέλουμε να αξιοποιούμε τη δυναμική μας. Στη Ρωσία έχουμε έρθει για συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
"Η Ελλάδα δεν έχει απολέσει τη γεωπολιτική της δυναμική", συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την πιθανότητα να επιλέξουν οι εταίροι να οδηγήσουν την χώρα σε έξοδο απάντησε πως: «Στο καράβι της Ε.Ε. είμαστε συνεπιβάτες και  συνιδιοκτήτες. Όχι λαθρεπιβάτες. Αν αρχίσει ο ένας να ρίχνει τον άλλο στη θάλασσα το καράβι θα πέσει στα βράχια.»
Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως: «Τόνισα πόσο σημαντική είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό»

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει βασικό κέντρο διανομής φυσικού αερίου

Ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τη διαπίστωση πως το εμπόριο ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία έχει υποχωρήσει κατά 40% εξαιτίας των κυρώσεων της ΕΕ και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. "Θα καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να επαναφέρουμε το εμπόριο μεταξύ των χωρών μας στο προηγούμενο επίπεδο. Σ’ αυτό θα συμβάλει η διευθέτηση του κοινού σχεδίου δράσεων για το 2015-2016".
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έριξε το βάρος στην τοποθέτησή του στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. "Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει στην προσέλκυση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας" είπε ο Ρώσος πρόεδρος.ενώ μίλησε ακόμα και για το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για τον εξυγχρονισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Όπως κι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε τη σημασία του κοινού πεδίου δράσεων για τα έτη 2015-2016 καθώς και για το έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδα στη Ρωσία στο πλαίσιο του οποίου θα επιχειρηθεί διάδοση της ρωσικής ακι της ελληνικής γλώσσας. Πέρα από την επέτειο 70 ετών από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το φόρο τιμής που πρέπει να αποδοθεί στους Ρώσους και τους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για την ανθρωπότητα, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επέτειο 1000 ετών ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος. 
Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε και στο Κυπριακό: "Θεωρούμε ότι η αναζήτηση διευθέτησης του Κυπριακού πρέπει να γίνει βάσει των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της Κύπρου, χωρίς επεμβάσεις απ’ έξω".
"Δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τις κυρώσεις εναντίον της Ε.Ε."
«Με την Ελλάδα είχαμε και έχουμε καλές σχέσεις. Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπερψηφίσει τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πούτιν, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Να τελειώσουμε με τον οικονομικό πόλεμο».
«Δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε την Ελλάδα από τις κυρώσεις εναντίον της ΕΕ. Δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις για τα αγροτικά προϊόντα μιας χώρας», ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Ελλάδα δεν έθεσε αίτημα για οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία
«Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας και στο πλαίσιο των έργων στον τομέα της ενέργειας μπορούν να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος.
«Αν θα υπάρχει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα αυτό σημαίνει πως από αυτά τα κέρδη θα μπορούν να καλυφθούν κάποιες αποπληρωμές. Αυτό δεν είναι οικονομική βοήθεια», διευκρίνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

 http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου