Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ «ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ» ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ;


abd-basinindan-turkiye-suudi-arabistan-iddiasi--5519984
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Κάποιοι όπως φαίνεται θέλουν να ανοίξουν την πόρτα του «τρελοκομείου» στην ήδη μπαρουτοκαπνισμένη Συρία, με συνέπεια να ανάψει μια τρομερή φωτιά σε όλη την Μέση Ανατολή με ανυπολόγιστες συνέπειες ακόμα και για την παγκόσμια ειρήνη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου και συγκεκριμένα της εφημερίδας Huffington Post, που επικαλείται απόρρητες πηγές και τα οποία έχουν πάρει μεγάλη έκταση στον..
τουρκικό τύπο, ετοιμάζεται με την στήριξη των ΗΠΑ κοινή συνδυασμένη στρατιωτική επέμβαση Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας στην Συρία, για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ το οποίο επέζησε μέχρι σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Η συνδυασμένη δράση των δυο αυτών χωρών, θα γίνει με χερσαία επίθεση της Τουρκίας συνδυαζόμενη με αεροπορικές επιθέσεις της Σαουδικής πολεμικής αεροπορίας. Για την επίτευξη της συνεργασίας των δυο χωρών στο κοινό αυτό σχέδιο επεμβάσεως, μεσολάβησε το Κατάρ που θεωρείται σαν ο μεγαλύτερος εχθρός του καθεστώτος Άσαντ και ο μεγαλύτερος φίλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Όπως θα είναι επόμενο μια τέτοια επιχείρηση θα βάλει «μπουρλότο» σε όλη την Μέση Ανατολή. Κατά πρώτο το Ιράν δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια καθώς υπάρχει και στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Συρίας και Ιράν σε περίπτωση που η Συρία δεχτεί οργανωμένη εξωτερική στρατιωτική εισβολή. Ήδη τα σύνορα Τουρκίας Ιράν μυρίζουν μπαρούτι μετά την πρόσφατη αιματηρή επίθεση Κούρδων στην περιοχή του Αγρί και τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι πίσω από την επίθεση αυτή κρύβεται το Ιράν. Στο Ιράκ παράλληλα θα αναζωπυρωθεί η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Σιϊτών που είναι η πλειοψηφία και υποστηρίζουν το Ιράν και τον Άσαντ και των Σουνιτών που κατευθύνονται από την Σαουδική Αραβία ενώ η λιβανέζικη Χετζμπολάχ θα ξεσηκωθεί για να στηρίξει τον Άσαντ όπως το έχει ήδη κάνει στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, απειλώντας ακόμα και με επιθέσεις στο ίδιο το έδαφος της Σαουδικής. Αραβίας αλλά και της Τουρκίας. Εδώ να μην ξεχνάμε και τους Αλεβίτες της Τουρκίας που έχουν ταχτεί ανοιχτά υπέρ του Άσαντ. Ερώτημα παραμένει τι στάση θα κρατήσει η Αίγυπτος, η οποία μέχρι τώρα προσπαθεί να παίξει ηγεμονικό και μεσολαβητικό ρόλο στην Μέση Ανατολή αλλά είναι δεδηλωμένη εχθρός της Τουρκίας και του Ερντογάν, με τον οποίο την χωρίζουν άβυσσος μίσους.
Όλο αυτό το πάζλ είναι δυνατό να προκαλέσει ακόμα και την ανοιχτή επέμβαση της Ρωσίας που καιροφυλακτεί να προστατεύει τον ευνοούμενο της Άσαντ, ενώ και οι Αμερικανοί δύσκολα θα μείνουν αδρανείς. Το ερώτημα είναι αν οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε αυτό το τρελό σχέδιο εκμεταλλευόμενη την υπερφίαλη αντίληψη του νεοοθωμανιστή Ερντογάν να παρασύρουν σε ένα όλεθρο όλη την περιοχή, ή, όλα αυτά είναι απλώς μια ακόμα εκφοβιστική προπαγάνδα σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ.
Ανεξάρτητα πάντως των πιθανών εξελίξεων, αντιλαμβάνεται κάνεις την αυξανόμενη γεωπολιτική άξια της χώρας μας σε μια περιοχή όπου συγκρούονται τεράστιες αντίπαλες δυνάμεις, γεγονός που δεν μπορεί κάνεις να το αμφισβητήσει και κανείς από την πολιτική ηγεσία δεν έχει το δικαίωμα να μην το αξιοποιήσει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων, ιδίως σε μια περίοδο που η Ελλάδα δέχεται ανελέητους εκβιασμούς από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου