Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Επιστρέφουν οι κλαδικές συμβάσεις


Της Αργυρώς Κ. Μαυρούλη 
Αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίων για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις των «θεσμών». 
Οπως αποκαλύπτει η Realnews, το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις έχει ολοκληρωθεί και εντός της εβδομάδας θα κληθούν οι κοινωνικοί εταίροι σε διάλογο με τον υπουργό Εργασίας Πάνο..
Σκουρλέτη, προκειμένου αμέσως μετά το Πάσχα να τοποθετηθούν επί των άρθρων.
Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται η αποδυνάμωση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας και η επαναφορά στο προσκήνιο των κλαδικών συμβάσεων, καθώς καταργούνται σειρά διατάξεων από τον μνημονιακό Νόμο 4024/2011, αλλά και τα βασικά άρθρα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων που προέβλεπε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και την αποτροπή δημιουργίας ενώσεων προσώπων σε μεμονωμένες επιχειρήσεις.
Στο άρθρο 7 προβλέπεται ότι οι κανονιστικοί όροι της συλλογικής σύμβασης εργασίας έχουν άμεση και αναγκαστική ισχύ, ενώ οι ατομικοί όροι, που αποκλίνουν από τους κανονιστικούς όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι επικρατέστεροι εφόσον παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους εργαζομένους.
Ακόμη οι όροι εργασίας συλλογικών συμβάσεων που είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζομένους υπερισχύουν των νόμων, εκτός αν πρόκειται για διατάξεις αναγκαστικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου