Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

lavrov-turk-heyeti-kirim-a-ukrayna-uzerinden-gitmemeli-5487654 
Γράφει ο Νίκος Χειλάδάκης
Με πολύ σκληρή γλώσσα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, απευθυνόμενος στην Άγκυρα σχετικά με την πρόθεση που εξεδήλωσε η Τουρκία να αποστείλει «ειδική επιτροπή» στην απελευθερωθείσα από τους Ρώσους Κριμαία, για να εξετάσει από κοντά την κατάσταση των εκεί τουρκόφωνων Τατάρων και στην συνέχεια να μεταβεί στο Κίεβο όπου και θα..
συντάξει το πόρισμα των επιθεωρήσεων της.
Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο θέμα τόνισε πως το ζήτημα των τουρκόφωνων της Κριμαίας έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας, Βλαδιμήρ Πούτιν και της Τουρκίας, Ταΐπ Ερντογάν. Όπως δήλωσε, η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα να μεταβεί εκεί τουρκική επιτροπή αλλά δεν θα συναινέσει να πάει στην συνέχεια στο Κίεβο αποδεχομένη με αυτόν τον τρόπο την ουκρανική δικαιοδοσία στην χερσόνησο αυτή. Αν θέλουν οι Τούρκοι να επισκεφτούν την Κριμαία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Sergey Lavrov, η Ρωσία δεν θα τους εμποδίσει αλλά δεν θα επιτρέψει περεταίρω προβοκατόρικες ενέργειες εκ μέρους των Τούρκων στην περιοχή, αποσαφηνίζοντας με τον πιο καθαρό τρόπο ότι το θέμα της Κριμαίας έχει λήξει και η χερσόνησος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή της τουρκικής επιτροπής στην Κριμαία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά οι αντιδράσεις της ρωσικής πλευράς την ανέβαλαν. Τώρα η Άγκυρα επιχειρεί ξανά να θέσει το θέμα της επίσκεψης της τουρκικής επιτροπής στην Κριμαία, αλλά όπως φαίνεται με την πρόφαση να ξαναφέρει το θέμα της νομιμότητας της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή. Αυτό φυσικά οι Ρώσοι το έχουν «μυριστεί» και για τον λόγο αυτό ο Ρώσος Υ.ΠΕΞ απεύθυνε την αυστηρή προειδοποίηση προς τους Τούρκους να σταματήσουν να παίζουν με την «φωτιά».
Όπως φαίνεται η Άγκυρα έχει αρχίσει και ερεθίζει με επικίνδυνο τρόπο την… Αρκούδα του Βορά!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου