Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Φοροφυγάδες το … 55,7% των επιχειρηματιών

Share

Όργιο φοροδιαφυγής εντόπισαν τα κλιμάκια των υπαλλήλων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν το χρονικό διάστημα από τις 6 Ιουλίου μέχρι τις 19 Αυγούστου, σε χιλιάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές. 
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, το μέσο ποσοστό παραβατικότητας έφθασε το 55,7%, ενώ ειδικά σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές οι παραβάτες έφθασαν το 65%-80% των ελεγχθέντων! Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν σε μη έκδοση (ή ανακριβή έκδοση) αποδείξεων για την παροχή υπηρεσιών και την πώληση αγαθών σε αιγιαλούς και παραλίες. Οι 2.266 επιχειρηματίες στους οποίους εντοπίστηκαν οι συγκεκριμένες παραβάσεις δεν δικαιούνται πλέον το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για τα φετινά εισοδήματά τους. Θα κληθούν, δηλαδή, να πληρώσουν φόρο 10% από το πρώτο ευρώ του συνολικού ετησίου εισοδήματος που θα δηλώσουν το επόμενο έτος για το 2012. Επιπλέον, για κάθε μία απόδειξη που δεν εξέδωσαν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 800 ή 1.200 ευρώ με ανώτατο πλαφόν το 15πλάσιο των ποσών αυτών, ενώ παράλληλα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την άσκηση ποινικών διώξεων και με την επιβολή ποινών φυλάκισης, καθώς για όλες τις περιπτώσεις έχει ήδη ενημερωθεί ο οικονομικός εισαγγελέας.  
Ειδικά, για κάθε περίπτωση, κατά την οποία οι αποδείξεις που δεν εκδίδονται υπερβαίνουν τις 10 ή τα 500 ευρώ σε αξία, προβλέπεται η άμεση άσκηση ποινικής δίωξης και ο παραβάτης απειλείται πλέον με άμεση σύλληψη και επιβολή ποινής φυλάκισης, βάσει της διαδικασίας του Αυτοφώρου! Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΣΔΟΕ, σε καμία από τις περιπτώσεις παραβατών που εντοπίστηκαν από τους συγκεκριμένους ελέγχους δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις ούτε εφαρμόστηκαν οι διαδικασίες περί Αυτοφώρου.
Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, από τις 6/7 μέχρι τις 19/8/2012 πραγματοποιήθηκαν από το ΣΔΟΕ 4.067 έλεγχοι σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα. Στους 2.266 από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν συνολικά 31.237 παραβάσεις, δηλαδή το συνολικό ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 55,7%.
Τα υψηλότερα ποσοστά διαπιστώθηκαν σε Ρέθυμνο (84%), Ηράκλειο (77,8%), Κω (77,5%), Νάξο (73,9%), Χανιά (73,1%) και Ρόδο (72,2%). Σε Μύκονο και Σαντορίνη τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 64,5% και 68,4%.

 http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου