Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΜΕΣΑ 15.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ!

ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!
Σε άμεση εφαρμογή μπαίνει το πρόγραμμα μαζικών απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων που προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Μέσα σε λίγους μήνες, θα συμπυκνωθούν απολύσεις προσωπικού, κατάργηση φορέων και αυτοτελών υπηρεσιών και αξιολόγηση (με άγνωστα ακόμα κριτήρια), πράγμα που σημαίνει ότι 15.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν άμεσα στο δρόμο!
Η επιλογή αυτών των εργαζομένων θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου, μετά από υποδείξεις των αρμόδιων υπουργών και η “σφαγή” τους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2012, σύμφωνα με τις τροϊκανές επιταγές – ωστόσο, δεν αποκλείεται να προκύψουν και επιπλέον “κρυφές” απολύσεις, στα πλαίσια της μείωσης. 
Από το φοβερό αυτό “τσεκούρι” δε θα γλιτώσει κανείς στο δημόσιο τομέα (καθώς πρόκειται για “οριζόντια περικοπή” της τάξεως του 3% κατά μέσον όρο), με εξαίρεση μόνο το ένστολο προσωπικό (περί τους 150.000) στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη! Στην πρώτη γραμμή των απολύσεων, ωστόσο, βρίσκονται, ως συνήθως, οι υπάλληλοι στην Υγεία και την Παιδεία: έτσι, από ότι φαίνεται, κυβέρνηση και τρόικα αυτή τη στιγμή αξιολογούν πολύ περισσότερο ως προτεραιότητα τη διατήρηση των δικαιωμάτων των δυνάμεων καταστολής (ειδικά εν μέσω τεράστιων κοινωνικών αντιδράσεων) έναντι στοιχειωδών κοινωνικών αγαθών, όπως η Παιδεία και η Υγεία.
Επιπλέον, είναι απαράδεκτο το ότι, βάσει αριθμού εργαζομένων, το οριζόντιο αυτό μέτρο αποφασίστηκε να πλήξει περισσότερο φορείς, όπως το υπουργείο Εργασίας (λόγω της δραστικής μείωσης προσωπικού στον ΟΑΕΔ) και το υπουργείο Οικονομικών (λόγω των καταργήσεων και ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ).
Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς τα κριτήρια επιλογής των υπηρεσιών που θα υποστούν τις μεγαλύτερες περικοπές, τότε εύλογα αναρωτιέται πως αξιολογείται η “χρησιμότητα” τους ή η “αποτελεσματικότητα” τους; Με λίγα λόγια: η κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου αποφασίζει αυτή τη στιγμή ότι τα σώματα ασφαλείας είναι εκ των προτέρων “χρήσιμα” και “αποτελεσματικά”, ενώ η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η αύξηση της απασχόλησης και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες θα πρέπει να ριχτούν στα “σκουπίδια” ή στο “σφαγείο”!
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ... “ΚΡΥΦΕΣ” ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!!!
Εκτός των προγραμματισμένων 15.000 απολύσεων για το 2012 το νέο Μνημόνιο «κρύβει» και κρυφές απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2015, εντασσόμενες στον προγραμματισμό των 150.000 αποχωρήσεων. Αυτό θα συμβεί καθώς, σύμφωνα με το ολέθριο πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλει το νέο μνημόνιο, τα υπουργεία και οι φορείς που υπάγονται σε αυτά θα υποχρεώνονται να λειτουργούν με εξαιρετικά μειωμένο προϋπολογισμό και λειτουργικό κόστος.
Έτσι, αν τα “ψίχουλα” που θα λαμβάνουν διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου δεν επαρκούν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι, θα πετιούνται και αυτοί στο δρόμο!!!
ΑΙΣΧΟΣ! ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΟΕΕ – ΟΕΚ - ΟΑΕΔ
Η απαράδεκτη απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, που έγινε δεκτή από την – ως συνήθως ενδοτική - κυβέρνηση έφερε άμεσα 1.400 εργαζόμενους στο δρόμο και στα πρόθυρα της εξαθλίωσης: χαρακτηριστικό εξάλλου ήταν το τραγικό στιγμιότυπο της προηγούμενης βδομάδας, με το απολυμένο ζεύγος που, γεμάτοι απόγνωση, απειλούσαν να αυτοκτονήσουν.
Έτσι, οι εργαζόμενοι σε ΟΕΕ και ΟΕΚ άνοιξαν ήδη τον κύκλο των απολύσεων του νέου μνημονίου. Σύμφωνα μάλιστα με το σχέδιο της κυβέρνησης, αναμένεται να συσταθεί νέος οργανισμός, όπου θα περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες των 2 καταργούμενων φορέων, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα κονδύλια που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να διατηρηθούν μόνο 400 θέσεις εργασίας και να απολυθούν 1.000 εργαζόμενοι.
Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ θα δεχτούν συντριπτικό χτύπημα, καθώς τα παραρτήματα του Οργανισμού και το προσωπικό θα μειωθούν δραματικά, ενώ εξετάζεται ακόμα και η παράδοση της εύρεσης εργασίας και της αύξησης της απασχόλησης σε ιδιώτες. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, ο ρόλος του ΟΑΕΔ θα περιοριστεί σε καθαρά συμβολικό και επικουρικό επίπεδο, γεγονός αν μη τι άλλο εγκληματικό σε περιόδους εκρηκτικής ανεργίας!
Τέλος, άμεση προτεραιότητα στις καταργήσεις θα έχουν και τα 59 δημόσια ΚΤΕΟ (όπου απασχολούνται 1.180 εργαζόμενοι που θα απολυθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο), οι πολεοδομίες που θα ιδιωτικοποιηθούν (με χιλιάδες εργαζόμενους να απολύονται ταχύτατα) και διάφορα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ, που είτε θα κλείσουν είτε θα συγχωνευτούν, οδηγώντας μεγάλο αριθμό διοικητικού και εκπαιδευτικού στο δρόμο.
ΠΡΩΤΑ “ΕΦΕΔΡΕΙΑ”, ΜΕΤΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία των απολύσεων θα είναι από μόνη της μια “παρωδία”, καθώς οι απολυμένοι πρώτα θα τίθενται σε εφεδρεία για 12 μήνες και στη συνέχεια θα απολύονται οριστικά, παίρνοντας μόλις το 60% του βασικού μισθού τους ως αποζημίωση!
Μάλιστα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πανηγύριζε σαν μεγάλη διαπραγματευτική κατάκτηση και επίδειξη σθένους απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών το ότι “εξασφάλισε” 12 μήνες εφεδρεία για τους εργαζόμενους προτού απολυθούν! “Παρηγοριά στον άρρωστο” και ούτε κουβέντα φυσικά να γίνεται για το άγριο πετσόκομμα της αποζημίωσης!
Στο παρόμοιο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας θα εισάγονται και όσοι μόνιμοι υπάλληλοι θέλουν έως και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν (αποζημίωση μέχρι να συνταξιοδοτηθούν με το 60% του βασικού μισθού). Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει να ψελλίζει “πάγωμα των προσλήψεων” για το 2012, ενώ οι όποιες μετατάξεις έφεδρων (αν πραγματοποιηθούν) θα αφορούν μόνο μετακινήσεις προσωπικού σε διάφορες περιφέρειες της χώρας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΘΟΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ... ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ!!!
Όσον αφορά την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, αυτή μάλλον θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη “σκανδαλώδη” ρύθμιση της κυβέρνησης – όταν και εφόσον ανακοινωθούν τα κριτήρια!
Προς το παρόν, παρά τις εξαγγελίες Δ. Ρέππα και Α. Διαμαντοπούλου για διεξαγωγή αξιολόγησης σε ολόκληρο το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, τα κριτήρια δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ η πραγματοποίηση συνέντευξης (εκτός από το γραπτό τεστ) ήδη δυναμιτίζει τη φερεγγυότητα της διαδικασίας....
Παράλληλα, πρόθεση του υπουργού Δ. Ρέππα είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αξιολόγησης, ο οποίος δεν θα δημιουργεί αμφισβητήσεις και δεν θα αφήνει υπόνοιες ότι θα γίνουν «κομματικές» επιλογές και γι' αυτό... θα ανατεθεί σε ιδιωτικό φορέα! Μάλιστα, οι ανάδοχοι - “φαβορί” είναι είτε το γαλλικό κράτος ή ο ΟΟΣΑ, οι οποίοι θα αναθέσουν την αξιολόγηση σε ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα! Έλεος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου