της Θέας Μανούρα
Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας για τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Αυτός που θέλει τους αυστηρούς Γερμανούς – ή «δορυφόρους» τους – σε νευραλγικές θέσεις μέσα στην Ένωση και τους πιο… λάιτ Γαλλοϊταλούς να αναλαμβάνουν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Γερμανία δεν έχει κρύψει τη δυσφορία της για το ότι, παρά το οικονομικό της μέγεθος, δεν της έχει δοθεί ποτέ έως τώρα η θέση της προεδρίας ή της αντιπροεδρίας της ΕΚΤ.
Το 1999 ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ, πρώην πρόεδρος της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έγινε ο πρώτος
πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Νοέμβριο του 2003 τη θέση του πήρε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, που παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, και από την 1η Νοεμβρίου 2011 πρόεδρος της ΕΚΤ είναι ο Ιταλός οικονομολόγος Μάριο Ντράγκι, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.
Η θητεία του Ντράγκι λήγει τον Οκτώβριο του 2019 και σίγουρα ήταν μια ενδιαφέρουσα θητεία, καθώς συνέπεσε με τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Οι φήμες θέλουν τον Γενς Βάιντμαν ιδανικό αντικαταστάτη του Ντράγκι.
Ο Βάιντμαν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ανέλαβε τη διοίκηση της Bundesbank σε ηλικία 43 ετών και πολλοί θεώρησαν ότι η Μέρκελ είχε εγκαταστήσει στη Φραγκφούρτη έναν έμπιστό της, καθώς έχει διατελέσει και σύμβουλος της καγκελαρίας. Το ίδιο θεωρείται και τώρα: ότι η ηγεσία της ΕΚΤ περνάει στη σφαίρα επιρροής της Γερμανίας. Τη στιγμή που έχει ανοίξει σοβαρότερα από ποτέ η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ένα από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αναμένεται να περάσει στο γερμανικό στρατόπεδο.
«Τήρηση κανόνων»
Ωστόσο ο πολιτικά ανένταχτος οικονομολόγος σε συνεντεύξεις του ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί να είναι πολιτικός υπάλληλος. Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας και στη στρατηγική που ακολουθεί ο Ντράγκι, ο Βάιντμαν έχει ασκήσει κατά καιρούς κριτική πολύ σκληρότερη από αυτήν της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.Ο ίδιος ζητάει την τήρηση κανόνων. (…) Μία συνηθισμένη έκφρασή του είναι η εξής: «Μιλάμε πολύ ο ένας για τον άλλο και λίγο μεταξύ μας». Ίσως στη διατύπωση αυτή να κρύβεται και μια κάποια «προετοιμασία» για την ενδεχόμενη ανάληψη της θέσης του επικεφαλής της ΕΚΤ, έγραφε το περιοδικό «Focus» τον Μάιο.
Όσο για το τι λέει ο ίδιος; Ο Βάιντμαν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα και η στιγμή είναι κατάλληλη για την ανάληψη της θέσης, ενώ ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως «αν ο Βάιντμαν ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, δύσκολα θα βρεθεί υποψήφιος να τον αμφισβητήσει». Προς το παρόν, στην ενδεχόμενη υποψηφιότητά του φαίνεται να αντιδρούν Γάλλοι και Ιταλοί. Η γαλλική αντίδραση ωστόσο ίσως καμφθεί λόγω της προσέγγισης Μέρκελ – Μακρόν αναφορικά με την «πολυπόθητη» μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Οι σημερινοί επικριτές της ΕΚΤ ευελπιστούν ότι ο Βάιντμαν, στην οκταετή θητεία του στο τιμόνι της τράπεζας, θα εξελιχθεί σε ένα είδος «αντι-Ντράγκι» ανεβάζοντας αισθητά τα επιτόκια και τερματίζοντας την παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, την οποία άλλωστε έχει επικρίνει δημοσίως ουκ ολίγες φορές.
Βέμπερ για την Κομισιόν
Κομισιόν: Ό,τι πιο κοντινό σε… κυβέρνηση. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ό,τι πιο κοντινό σε… πρωθυπουργό. Ένας πολιτικός με αμφιλεγόμενη πρωθυπουργική θητεία στο Λουξεμβούργο. Στην οκτάχρονη μνημονιακή βάσανο της Ελλάδος, με ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη του εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργού, ένα χαμογελάκι και -γιατί όχι;- ένα αστειάκι με γραβάτα έδινε την εντύπωση του μετριοπαθούς πολιτικού.Πού θα οδηγηθεί η Κομισιόν όμως στο ενδεχόμενο τοποθέτησης ενός Γερμανού στο τιμόνι της;
Υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της φιλοδοξεί να είναι ο σημερινός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ευρωβουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ. Όσο παραμένει ανοιχτό το ποιος θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ σε ένα από τα πιο ισχυρά αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι είναι αρκετά, με την υποψηφιότητα Βέμπερ ωστόσο να προσκρούει στον Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος έχει δηλώσει ανοικτά αντίθετος σε αυτήν.
Ο Βέμπερ, σύμφωνα με το «Spiegel», θεωρείται φιλελεύθερος χριστιανοκοινωνιστής και είναι συμπαθής στο εσωτερικό της Ε.Ε., πράγμα σπάνιο για ευρωβουλευτή της CSU. Με την Ε.Ε. στη μέγγενη της μεταναστευτικής κρίσης και τις πολιτικές αποφάσεις να σκληραίνουν όλο και περισσότερο σε κάθε σύνοδο κορυφής, αλλά και τη γερμανική ενδοκυβερνητική κόντρα CDU/CSU που έχει ξεσπάσει, πόσο πιο σκληρή μπορεί να γίνει η γραμμή του υπέρτατου υπερεθνικού οργάνου;
Ερωτώμενος ο Βέμπερ περί ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του για το αξίωμα στην Κομισιόν, περιορίστηκε να δηλώσει πως «η CSU δεν θα ξαναβρεί σύντομα την ευκαιρία να αναδείξει πρόεδρο στην Κομισιόν».
Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σχεδιάζει ν’ αποφασίσει για τον υποψήφιό του στη σύνοδό του το φθινόπωρο στο Ελσίνκι. Ένα από τα ονόματα που συζητούνται στους κύκλους του κόμματος είναι και αυτό του Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας και σημερινού διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.
Η Γερμανία κατέχει ήδη άλλα αξιώματα με σημαντική επιρροή στην ευρωπαϊκή οικονομία: ο Βέρνερ Χόιερ διευθύνει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Κλάους Ρέγκλινγκ προΐσταται του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η Έλκε Κένιγκ είναι επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών (SRB). Με την τοποθέτηση Βάιντμαν στην κεφαλή της ΕΚΤ ολοκληρώνει το οικονομικό της… παζλ. Δεν αναμένεται να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο…
από το «http://www.topontiki.gr/»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου