Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ η επίθεση στον Γερμανό διπλωμάτη Wolfgang-Obermaier










Ιδιαίτερη αναφορά είχε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η επίθεση διαδηλωτών-μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά της γερμανικής αντιπροσωπείας στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την τρίτη συνέλευση του ελληνογερμανικού δικτύου περιφερειών-δήμων-πολιτών.

Η Stuttgarter-Zeitung σε δημοσίευμά της στην ιστοσελίδα, αναφέρει τα επεισόδια τονίζοντας ότι οι διαμαρτυρόμενοι υπάλληλοι επιχείρησαν να εισβάλλουν στην ελληνό-γερμανική συνάντηση, καθώς και ότι εκσφενδόνισαν καφέ εναντίον Γερμανού διπλωμάτη.


Όπως επισημαίνει, η διαμαρτυρία ήταν εναντίον της παρουσίας του Hans-Joachim Fuchtel, υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας. Η γερμανική ιστοσελίδα αναφέρει ακόμη ότι υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας και υπαλλήλων του δήμου, καταλήγοντας ότι «στην Ελλάδα, συχνά κατηγορείται η Γερμανία για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει την οικονομική βοήθεια».


Εξάλλου, και το Der Tagesspiegel επισημαίνει ότι οργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε γερμανική αποστολή στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ότι πέταξαν εναντίον των Γερμανών, καφέ και νερό.


Προσθέτει ακόμη ότι οι διαμαρτυρόμενοι υπάλληλοι εισέβαλλαν στο ελληνό-γερμανικό συνέδριο και ότι σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Γερμανό διπλωμάτη Wolfang Hoelscher-Obermaier.


Τονίζεται δε στο δημοσίευμα, ότι οι διαδηλωτές αντιδρούν κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.


Επίθεση διαδηλωτών σε μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας


Διαδηλωτές-μέλη της ΠΟΕ - ΟΤΑ, αποδοκίμασαν τον πρόξενο της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη κ.Wolfgang-Obermaier, εκσφενδονίζοντας εναντίων του
μπουκάλια νερού και καφέδες, κατά την είσοδό του σήμερα στο συνεδριακό κέντρο "Ν.Γερμανός" όπου διεξάγεται η 3η συνέλευση του ελληνογερμανικού δικτύου Περιφερειών-Δήμων-Πολιτών, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας κ.Hans-Joakim Fuhtel, του υπουργού Εσωτερικών κ.Ευριπίδη Στυλιανίδη κ.α.

Fuchtel: Έχω συναντήσει πολλούς εργατικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα Επίσης, όπως μεταδίδει το protothema.gr, επιτέθηκαν σε δύο μέλη της γερμανικής αποστολής, προτού απωθηθούν από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.


Προηγήθηκε ανθρωποκυνηγητό μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των εργαζομένων, στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος εντός του χώρου της έκθεσης. Ωστόσο οι διαδηλωτές βρήκαν τρόπο και κατάφεραν να φτάσουν έως το χώρο του συνεδρίου.


Στα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών αναφέρθηκαν από το βήμα της εκδήλωσης τόσο ο ίδιος ο πρόξενος όσο και οι κ.Fucthel όσο και ο κ.Στυλιανίδης.


«Χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ, χαίρομαι που κάποιοι διαδηλωτές μου πήραν κάποια από τα χαρτιά μου και δεν μπορώ να τα διαβάσω όλα», είπε ο κ.Obermaier μιλώντας στην συνέλευση και υποστήριξε πως παρεξηγήθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις του κ.Fuchtel. «Ισως δημιουργήθηκε η παρεξήγηση, πως η ελληνογερμανική συνέλευση θέλει να μειώσει τις θέσεις εργασίας στην ελληνική αυτοδιοίκηση και από 3.0000 να γίνουν 1000.Ελπίζω να λύσουμε αυτές τις παρεξηγήσεις», ανέφερε.


Για το δικαίωμα των ανθρώπων στις δημοκρατίες να διαδηλώνουν μίλησε ο Γερμανός υφυπουργός. «Υπάρχουν ανθρώπινες τραγικές ιστορίες. Χρειάζεται κατανόηση. Υπάρχουν σοβαρές περικοπές. Προσωπικά πιστεύω ότι στο πλαίσιο της δημοκρατίας είναι δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν, όπως κάνουν τώρα έξω από αυτές τις πύλες. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν, γιατί αυτό είναι το δικαίωμα κάθε πολίτης μιας δημοκρατίας», σημείωσε.


Για πράξεις βίας που ξεφεύγουν από τα δημοκρατικά όρια και εκθέτουν την χώρα, έκανε λόγο ο κ. Στυλιανίδης.


Eίπε συγκεκριμένα: «Ολοι ευαισθητοποιούμαστε και αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε να μην χάσει κανείς την δουλειά του. Όλη η εθνική προσπάθεια γίνεται γι αυτό, για να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες. Αυτοί που πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες θα πρέπει να ξέρουν ότι κάθε πράξη βίας που ξεφεύγει από τα δημοκρατικά όρια εκθέτει την χώρα και βάζει σε κίνδυνο μια προσπάυθει8α για την οποία όλοι ματώνουμε. Είναι η προσπάθεια που γίνεται για να βρει η Ελλάδα τον βηματισμό της στην Ευρώπη που οραματιστήκαμε».


Αυτή την ώρα οι εργασίες της συνέλευσης διεξάγονται κανονικά με ομάδες διαδηλωτών να παραμένουν στους χώρους της ΔΕΘ υπό αστυνομική επιτήρηση.


Ο κ. Φούχτελ επισκέφθηκε χθες τη Θεσσαλονίκη και δήλωσε ότι «για εργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1.000 άτομα». Η συγκεκριμένη δήλωση είναι που άναψε τα αίματα με αποτέλεσμα τις σημερινές διαδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου