Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Με διαδηλώσεις υποδέχονται τη Μέρκελ οι Πορτογάλοι

Σε κλοιό διαδηλώσεων θα βρεθεί σήμερα η Λισαβόνα, στη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου. Η επίσκεψή της Άγκελα Μέρκελ, που χαρακτηρίζεται από τα πορτογαλικά Μέσα ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κοέλιο, είναι η πρώτη μετά την είσοδο της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης.
 

Συνδικάτα και οργανώσεις έχουν καλέσει σε συλλαλητήρια στο κέντρο της Λισαβόνας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εξάωρη επίσκεψη Μέρκελ.

Με το σύνθημα «Όχι στην Μέρκελ, όχι στην τρόικα» το πορτογαλικό συνδικάτο CGTP έχει καλέσει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το απόγευμα της Δευτέρας, μετά τις πορείες των τελευταίων ημερών για τον προϋπολογισμό και δύο ημέρες πριν την πανευρωπαϊκή απεργία της 14 Νοεμβρίου.

Μία ομάδα προετοιμάζει μάλιστα πιο συμβολικού χαρακτήρα αντιδράσεις, καλώντας να κρεμαστούν με μαύρα πέπλα σε αγάλματα και μπαλκόνια εν όψει της άφιξης της καγκελαρίου - έδωσε μάλιστα το παράδειγμα καλύπτοντας με μαύρο ύφασμα άγαλμα στην πλατεία Ρόσιο της Λισαβόνας.

Την προηγούμενη Τετάρτη ομάδα 100 καλλιτεχνών και διανοούμενων ανακήρυξαν την Μέρκελ ανεπιθύμητο πρόσωπο. Σε ανοικτή επιστολή τους ανέφεραν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «δεν είναι ευπρόσδεκτη λόγω του χαρακτήρα της επίσκεψής της και ενώπιον της καταστροφικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Πορτογαλία».

«Δεν υπάρχει λόγος επαναδιαπραγμάτευσης»


Στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Λισαβόνα, η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πορτογάλο πρόεδρο Α.Σίλβα και τον πρωθυπουργό Π.Κοέλιου. Η καγκελάριος, την οποία συνοδεύουν αντιπροσωπείες από 100 γερμανικές εταιρείες, θα πάρει επίσης μέρος σε συνάντηση πορτογαλικών και γερμανικών επιχειρήσεων.

Σε συνέντευξή της στην πορτογαλική τηλεόραση εν όψει της επίσκεψής της, η Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του πορτογαλικού μνημονίου και έδωσε εύσημα για την πορεία της εφαρμογής του από την κυβέρνηση Κοέλιου.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του» ανέφερε η καγκελάριος. «Η Πορτογαλία έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έχει εφαρμόσει τα μέτρα με πολύ θάρρος», σημείωσε η Μέρκελ στο πορτογαλικό RTP.

Όταν ρωτήθηκε αν η Πορτογαλία χρειάζεται ένα νέο πακέτο διάσωσης, όπως υποστηρίζουν μερικοί οικονομολόγοι, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν έχω αυτή την άποψη».


http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου