Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

O “καπιταλιστής” Καραβόλιας, σχολιάζει Μπογιόπουλο


6576765 
ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ’
Συγγ: Νίκος Μπογιόπουλος (εκδόσεις Λιβάνη).
Από τον Ηλία Καραβόλια * 5/11/2012
 
Από τους ελάχιστους Έλληνες αναλυτές της κρίσης που δεν χάνουν την μεγάλη εικόνα, ο Νίκος Μπογιόπουλος καταφέρνει με το έξοχο αυτό βιβλίο του να θίξει τον πυρήνα του Κακού: την καπιταλιστική ρίση υπερ-συσσώρευσης, που με βάση την μαρξιστική ανάλυση οφείλουμε οι πάντες ως Οικονομολόγοι να προσεγγίζουμε αυτές τις εποχές ,ειδικά όσοι ασχολούμαστε με την μηχανική των αγορών χρήματος και κεφαλαίου. Ο Μπογιόπουλος προσπαθεί να προσφέρει στο ελληνικό κοινό κάτι που συστηματικά αποκρύπτεται: να συνδέσει την πραγματικότητα των κρίσεων με την κοινωνικά επώδυνο αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής μηχανικής των καπιταλιστικών αγορών.
Το βιβλίο αποτελεί τομή στις όποιες ελληνικές προσπάθειες έχουν γίνει για καταγραφή της τρέχουσας καπιταλιστικής κρίσης. Πλήθος παραδειγμάτων του οδηγούν τον αναγνώστη στο να αντιληφθεί την θεωρητική τεκμηρίωση για την συστημικότητα και τις επιδράσεις της στο αχανές διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα . Περιγράφοντας τους αφανείς αλλά και εμφανείς ιμάντες μεταφοράς των τραπεζικών καταρρεύσεων στις λειτουργίες των παγκοσμιοποιημένων αγορών κεφαλαίου, ο συγγραφέας εμβαθύνει με ιδιαίτερη επιμέλεια στις δυνάμεις που ο καπιταλισμός εσωκλείει και που σκόπιμα αγνοεί ο κυρίαρχος λόγος.
Ο καπιταλισμός ως σύστημα εξετάζεται από τον συγγραφέα στο επίπεδο της πλανητικής εικόνας που ‘αγνοούμε’ και ξεχνάμε, δήθεν απορροφημένοι από το εθνικό πρόβλημα. Και μάλιστα το βιβλίο αποκαλύπτει σε πολλά σημεία του ποιες είναι οι στρεβλώσεις και οι ανωμαλίες του ελληνικού καπιταλιστικού μοντέλου και πώς αυτές θάβονται κάτω από την δημοσιονομική κρίση χρέους που χρησιμοποιεί την εσωτερική υποτίμηση της εργασίας και την απαξίωση του ελληνικού εργατικού μόχθου.
Ο Μπογιόπουλος μεταδίδει, ακόμη και στον μη μυημένο με την μαρξιστική προσέγγιση αναγνώστη ,τον μόνιμο μηχανισμό αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αναταράξεων και της κινητικότητας κεφαλαίων στις αγορές της πραγματικής οικονομίας. Πέραν της ακρίβειας παράθεσης των γεγονότων και της επιμελούς καταγραφής των βασικών συμβάντων εντός του’ ιδιαίτερου’ οικονομικού κόσμου τραπεζικών και πιστωτικών ιδρυμάτων,το βιβλίο δείχνει τις βασικές διαδρομές που ακολουθεί η αλυσίδα της καπιταλιστικής νομοτέλειας καθώς και τις κοινωνικές επιπτώσεις από την ξέφρενη κούρσα ανταγωνιστικότητας, εις όφελος μονοπωλιακών κερδών και εις βάρος κοινωνικών ομάδων . Σε πολλά σημεία γίνεται επίσης αντιληπτό το πολλαπλασιαστικό αρνητικό αποτέλεσμα μιας κατάρρευσης ή μιας σειράς καταρρεύσεων, από κεφαλαιακούς οργανισμούς που λειτουργούν στον κλάδο της χρηματοοικονομικής.
Ο Μπογιόπουλος είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις συγγραφέα και δημοσιογράφου που ενταγμένος στην βαθιά θεωρητική κατάρτιση της μαρξιστικής θεωρίας γνωρίζει το ‘καλυμμένο’ οικονομικό σύμπαν,είτε κάποιος διαφωνεί στην κομματική του στράτευση( ΚΚΕ) είτε όχι. Ανεπιφύλακτα,το ‘Είναι ο Καπιταλισμός ηλίθιε’, διαβάζεται από όλους εκείνους που θέλουν να καταλάβουν πως και με ποιό τρόπο οι κρίσεις είναι μέρος του καπιταλιστικού συστήματος στο οποίο ζούμε και συναλλασσόμαστε. Διαβάζεται από όσους θέλουν να γνωρίζουν ποιές είναι οι πρωτογενείς αιτίες και οι βασικές εστίες πυροδότησης των αλυσιδωτών φαινομένων στο διατραπεζικό σύστημα και πώς οι νόμοι της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους και της υπερσυσσώρευσης , εγκλωβίζουν τις πιστωτικές ροές προς τις αγορές εμπορευμάτων και υπηρεσιών, με συνέπεια να πλήττονται οι κοινωνίες από μακρόχρονες,πολλές φορές, περιόδους ύφεσης και στασιμότητας .

Το βιβλίο αυτό,αξίζει να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη κάθε Έλληνα που βομβαρδίζεται εδώ και τρία χρόνια με τα ψέματα των καθεστωτικών ΜΜΕ και της πολιτικής κυρίαρχης τάξης που ευνοεί τα ελληνικά και διεθνή μονοπώλια. Αξίζει να διαβαστεί απο όποιον αγνοεί την στενή σχέση του ελληνικού καπιταλισμού με αυτόν τον ίδιο καπιταλισμό που επίσης τρώει τις σάρκες απο τις εργατικές κοινωνίες στις παραδοσιακές χώρες της νεοφιλεύθερης κουλτούρας και απορύθμισης των πάντων.

* Ο Η. Καραβόλιας είναι  Council Member της Gerson Lehrman Group και Partner της InVent Solutions. Είναι τακτικός αρθρογράφος σε ελληνικά και ξένα sites  και έντυπα καθως και member σε journals -think tanks του Λονδίνου και των ΗΠΑ.Oι απόψεις που εκφράζει ειναι αυστηρά προσωπικές.
Ο Νίκος Μπογιόπουλος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Εργάζεται από το 1992 ως δημοσιογράφος στο Ριζοσπάστη. Έχει συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά. Προηγούμενα βιβλία του το Βαλκάνια ― 78 μέρες «στόχος» του ΝΑΤΟ (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή) και σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μηλάκα το Ποδόσφαιρο: Μια θρησκεία χωρίς απίστους (εκδόσεις Λιβάνη).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου