Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Ποιος πληρώνει για την Covid-19 - Σκληρό μπρα ντε φερ Ευρωπαίων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Θέα Μανούρα


Σημαντικά είναι τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. (2021-27), μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Την πρώτη διά ζώσης Σύνοδο μετά το χτύπημα της πανδημίας της Covid-19.

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε –η χώρα του οποίου επλήγη σοβαρά από την πανδημία– επιβεβαιώθηκε πως η διάσταση απόψεων ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης εξακολουθεί να είναι μεγάλη και ότι, ενδεχομένως, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια επιπλέον Σύνοδος Κορυφής.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, ο Ιταλός πρωθυπουργός συμφωνεί ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα τα διαχειρίζεται η Κομισιόν, η οποία θα διαπραγματεύεται και τις συμβάσεις με τα κράτη - μέλη για την παροχή των επιχορηγήσεων όπως και των δανείων. Επιπλέον, για πρώτη φορά η καγκελάριος αποδέχθηκε δημόσια την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι η απόφαση για την παροχή επιχορηγήσεων από αυτό το όργανο δεν θα λαμβάνεται ομόφωνα αλλά με ειδική πλειοψηφία.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε πως συμφωνεί μεν να καθιερωθούν διαφανή κριτήρια για την παροχή επιχορηγήσεων και ότι θα πρέπει να υπάρξουν κατόπιν έλεγχοι για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Είναι όμως κάθετα αντίθετος αυτοί οι έλεγχοι να γίνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Τεχνικές λεπτομέρειες δεν ανήκουν στα καθήκοντά του», ανέφερε.

Η σκληρή στάση των «οικονόμων» της Ε.Ε.


Είναι γνωστό πως το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί από την πλευρά της Γερμανίας και της Γαλλίας –που έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ– οι εκκλήσεις να υπάρξει γρήγορα μία συμφωνία. Ωστόσο, διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν, κυρίως με την ομάδα των τεσσάρων λεγόμενων «οικονόμων» χωρών του Βορρά –Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία– της οποίας ηγείται ατύπως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε –ένας εκ των «σκληρών της Ένωσης– δήλωσε πως η Ολλανδία θα επιδιώξει να λάβει εγγυήσεις για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στις διαπραγματεύσεις για ένα ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορωνοϊό, θέτοντας το σκηνικό για σκληρές συνομιλίες στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17-18 Ιουλίου. Ο Ρούτε είχε συνομιλίες με ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών που προσπαθούν να πείσουν τους Ολλανδούς να άρουν τις αντιρρήσεις τους στο Ταμείο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποστηρίζεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία, το μέλλον των οποίων αναμένεται στην επερχόμενη Σύνοδο.

«Έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν, το ερώτημα είναι τώρα πώς μπορούμε να τις οριστικοποιήσουμε», ανέφερε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους.

Η προσπάθεια συμβιβασμού


Για να γεφυρώσει τις παραπάνω διαφορές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή μία συμβιβαστική πρόταση με παραχωρήσεις στις χώρες που αντιδρούν, οι οποίες αφορούν στο ύψος του προϋπολογισμού και τις επιστροφές από αυτόν καθώς και τα κριτήρια κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάντως, στη συμβιβαστική πρόταση διατηρήθηκε η πρόβλεψη για τα 750 δισ. ευρώ και την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων (500 δισ. επιχορηγήσεις και 250 δισ. δάνεια). Σημειώνεται ότι, με βάση την πρόταση της Κομισιόν, η Ελλάδα μπορεί να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα οποία 22,5 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις. Όπως και η Κομισιόν, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Ταμείου να δοθεί στις χώρες του Νότου.

Το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης


Οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες θέλουν έναν μικρότερο προϋπολογισμό από το περίπου 1,1 τρισ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν. Όσον αφορά τα επιπλέον 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές, αυτά θεωρούνται πολλά από ορισμένες χώρες. Οι τέσσερις «φειδωλές» χώρες θέλουν να διατηρήσουν τις μειώσεις στις εισφορές τους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ενώ άλλες χώρες θέλουν να σταματήσουν αυτές οι επιστροφές.

Επιχορηγήσεις και δάνεια


Οι χώρες του Νότου θέλουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθούν κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, ενώ η Ολλανδία επιθυμεί μόνο δάνεια και εγγυήσεις και αυτό αναμένεται να προτάξει στην αυριανή σύνοδο. Ο Σαρλ Μισέλ διατήρησε την πρόταση της Κομισιόν για επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ και δάνεια 250 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού.

Το βέτο Όρμπαν


«Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης του ζητήματος του κράτους δικαίου με το πακέτο διάσωσης της Ε.Ε. αναπόφευκτα θα μετατραπεί σε μια πολιτική διαμάχη. Αν τα δύο συγχωνευτούν, δεν θα υπάρξει ούτε οικονομική ανάκαμψη, ούτε προϋπολογισμός», προειδοποίησε από πλευράς του ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξη στο ουγγρικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο. «Μπορούμε να ασκήσουμε βέτο, απαιτείται ομόφωνη απόφαση, η Ουγγαρία μπορεί να πει όχι και να εμποδίσουμε την έγκριση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης που έχει σχεδιαστεί για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση από την πανδημία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η αυριανή συζήτηση μόνο εύκολη δεν θα είναι.

Κι όλα αυτά μέσα σε ένα νέο κύμα –όπως όλα δείχνουν– έξαρσης της Covid-19 και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ιδιαίτερα δυσοίωνες.

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου