Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Ο μουτζούρης


Ο μουτζούρης
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης σχολιάζει τo βέτο που έθεσαν Γαλλία, Δανία και Ολλανδία στην ένταξη Αλβανίας και Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Aβέβαιο είναι κατά πόσο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα θελήσουν να δώσουν το τελικό πολιτικό πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αν τούτο δεν συμβεί στο ορατό μέλλον κατά απόλυτα δεσμευτικό τρόπο, τόσο η Συμφωνία όσο και οι κυβερνήσεις των Σκοπίων και των Αθηνών θα μπορούσαν να βρεθούν ενώπιον απροβλέπτων εξελίξεων. Απρόβλεπτων μεν προβλέψιμων δε.»  Προφητικό απόσπασμα από το βιβλίο του πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρου Μαλλιά «Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα – Η  Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών».

Το βέτο Γαλλίας, Δανίας και Ολλανδίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων και της Αλβανίας με την ΕΕ αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων οι οποίες επί του παρόντος παραμένουν αχαρτογράφητες και πάντως οι ανησυχίες δεν (πρέπει να) περιορίζονται σε αυτά που προτάσσει διακομματικά το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Ότι δηλαδή τα Σκόπια θα αποσταθεροποιηθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για ενίσχυση της τουρκικής επιρροής στην Αλβανία και στα Σκόπια, ότι θα αναβιώσουν τα σενάρια για τη «Μεγάλη Αλβανία» λόγω του αλβανικού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα των γειτονικού κρατιδίου και διάφορα παρεμφερή.

Η στάση είναι υποκριτική. Όλα τα παραπάνω είναι αυτά που επικαλούντο όσοι υπερθεμάτιζαν για την ανάγκη «συμβιβασμού» με τα Σκόπια, δηλαδή για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μαζί με το περιεχόμενό του. Μέχρι που βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και έκανε αυτό που οι άλλοι δίσταζαν ή διαφωνούσαν και μάλιστα το πήγε πολλά βήματα παραπέρα αναγνωρίζοντας «μακεδονική» εθνότητα, μέσω της αναγνώρισης «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας.

Και τώρα που ο «πάγος» στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα μείνουν οι επιπτώσεις της εθνικά αυτοκτονικής διαχείρισης της υπόθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μείνει η αναγνώριση από την Ελλάδα «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας ακόμα και αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εφαρμοστεί ή καταγγελθεί από μία επόμενη κυβέρνηση στα Σκόπια η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κυβέρνηση των «σκληρών» του VMRO. Οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους αυτό που πάντα ήθελαν, αναγνώριση από την Ελλάδα «μακεδονικής» ταυτότητας.
Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί αν αναιρεθεί από τα Σκόπια ή από τις εξελίξεις γενικώς, το διπλωματικό τετελεσμένο από την ελληνική υπογραφή στη νομιμοποίηση των σκοπιανών «εθνοτικών» επιδιώξεων ποτέ. Φαίνονται τώρα  η εγκληματική ελαφρότητα με την οποία υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες και η κούφια αλαζονεία με την οποία κουνούσε το δάχτυλο – υποστηρίζοντας ότι κάνει δήθεν υψηλή πολιτική – σε όσους προειδοποιούσαν. Η πιθανότητα απλά να έπιασαν οι ξένοι κορόιδο όσους νόμιζαν ότι είναι έξυπνοι, δεν τους πέρασε από το μυαλό. Ή γνώριζαν και το έκαναν συνειδητά. Ας διαλέξουν.
Ψευδοεπιχειρήματα

Σχετικά με τα περί «αύξησης της τουρκικής επιρροής»  στις δύο χώρες αν ανακοπεί η ευρωπαϊκή τους προοπτική πρόκειται για ένα ακόμα ψευδές επιχείρημα. Η επιρροή της Τουρκίας στην Αλβανία και στο αλβανικό κυρίως πληθυσμό των Σκοπίων, που προοπτικά θα γίνει πλειοψηφικός, όχι μόνο δεν θα ανακοπεί αν μπουν στην ΕΕ, αντιθέτως η Τουρκία θα χρησιμοποιεί αυτή την επιρροή της εντός ΕΕ μέσω  των δύο κρατών.

Είναι το ίδιο επιχείρημα που είχε επιστρατευτεί όταν επρόκειτο να μπει η Αλβανία στο ΝΑΤΟ, ότι η συμπεριφορά της εντός της Συμμαχίας αναγκαστικά θα βελτιωθεί. Το αντίθετο ακριβώς συνέβη. Αφού η Αλβανία μπήκε στο ΝΑΤΟ, ακύρωσε (με τουρκικό δάκτυλο) την υπογεγραμμένη Συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ και κλιμάκωσε τις διώξεις κατά της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο με δημεύσεις περιουσιών, αλλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων, συλλήψεις και  δολοφονίες.

Σε ό,τι αφορά το έτερο επιχείρημα, ότι αν τα Σκόπια δεν τηρούν τη Συμφωνία και η Αλβανία τις υποχρεώσεις της  η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τα διαδοχικά ενταξιακά κεφάλαια, η απάντηση είναι προφανής. Και γιατί να μην πιέσει στην αρχή, με βέτο στη γενική απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων που είναι και πιο κρίσιμη, ώστε να κάνουν αυτά που υποχρεούνται και θα πρέπει να τους κυνηγάει μετά για να υλοποιήσουν αργότερα αυτά που πρέπει να κάνουν τώρα; Έτσι αποκαλύπτονται τα εκ του πονηρού επιχειρήματα. 

Εν πάση περιπτώσει, το βέτο μπήκε από άλλους, για άλλους λόγους, και η Ελλάδα έμεινε με τον μουτζούρη της «μακεδονικής εθνότητας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου