Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Κυπριακό: Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα


Ο Τσαβούσογλου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Η επιμονή σε διαπραγματεύσεις νεκρανάστασης φέρνει φουρτούνες

Του Αλέκου Μιχαηλίδη από την Ρήξη φ. 154
Υπερωρίες έγραψε την τελευταία εβδομάδα η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Για  μέρες πηγαινοερχόταν στην κατεχόμενη και στην ελεύθερη Λευκωσία, με σκοπό να υπάρξει αποτέλεσμα στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Την ώρα που η Τουρκία δεν το κουνάει από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και ενώ ο ντε φάκτο κατοχικός ηγέτης Κουντρέτ Οζερσάι κόβει και ράβει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ετοιμάζεται να βουτήξει σε μια νέα, μα επαναλαμβανόμενη διαδικασία, υπό την απειλή κανονιοφόρων.
Οι παρούσες προσπάθειες απέδωσαν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένει από την Τζέιν Χολ Λουτ ένα άτυπο κείμενο με όρους αναφοράς, οι οποίοι θα επαναλαμβάνουν το Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου του Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι και τον Ιούλη του 2017 και το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, καθώς και τις παραμέτρους

του λεγόμενου Πλαισίου Γκουτέρες, με σημαντικότερες αυτές που αναφέρονται σε αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεως και στη «σταδιακή» αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Σημεία για τα οποία η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη, δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της.
Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπό την ασφυκτική πίεση του ΑΚΕΛ, αλλά και των εκφραστών του ενδοτισμού εντός και πέριξ του ΔΗΣΥ, ετοιμάζεται να σύρει ξανά την Κύπρο σε μια διαδικασία αυτοεγκλωβισμού. Κι αυτό ενώ σφίγγει ο κλοιός σε ξηρά και θάλασσα και ενώ το δούλεμα πάει σύννεφο. Δεν θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αν δεν τερματιστούν οι προκλήσεις, επαναλαμβάνουν οι κρατούντες στην Κύπρο, τοποθετώντας και το επίθετο «άτυπη» σε όποια συνάντηση γίνει στο μεταξύ. Προκλήσεις που δεν αφορούν μόνο την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κατοχικός στρατός επεκτείνει την παρανομία του στη νεκρή ζώνη, που παραχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη από την Κυπριακή Δημοκρατία. Επεκτείνει την κατοχή στον Άγιο Δομέτιο, στην οδό Λήδρας, στο Λήδρα Πάλλας. Στα Στροβίλια εγκλώβισε τρεις οικογένειες, ενώ στη Δένεια εποικίζει τα χωράφια των Ελληνοκυπρίων γεωργών εντός της ουδέτερης ζώνης.


Μέσα σ’ αυτό το σκοτεινό σκηνικό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη. Πάντα με το επίθετο «άτυπη» -για εσωτερική, λογικά, κατανάλωση- η ενδεχόμενη Τριμερής, που θα πραγματοποιηθεί πιθανώς μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ίσως δώσει την ώθηση για επανέναρξη ουσιαστικών και ισοπεδωτικών διαπραγματεύσεων. Τι σημαίνει αυτό; Επανάληψη της ιστορίας ως φάρσα, σαράντα και πλέον χρόνια μετά την αποδοχή του οδυνηρού συμβιβασμού, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που κάποιοι προσπαθούν να κρατήσουν στη ναφθαλίνη.
Επανάληψη, όχι μονάχα γιατί η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη και ένα ανυπόφορο πειρατικό κράτος-παραβάτης των δικαιωμάτων των λαών της περιοχής, αλλά και γιατί η ελληνοκυπριακή ηγεσία, μουδιασμένη και ηττημένη, δεν τολμά να καθορίσει εναλλακτικό σχέδιο αντίδρασης και «μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει» και ξανά προς την τράπεζα των διαπραγματεύσεων τραβά. Και, δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια, η τράπεζα γέμισε με υποχωρήσεις των θυμάτων της εισβολής, την ώρα που η κατοχική δύναμη δεν έκανε ούτε βήμα πίσω από τις αξιώσεις της 20ής Ιουλίου 1974.
Καταληκτικά, σε ένα επαναλαμβανόμενο και τραγικό σκηνικό και καθώς έχει κηδευτεί η Κερύνεια, εσχάτως η Μόρφου και ωσονούπω η Αμμόχωστος, η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνει έτοιμη να διαπραγματευτεί ή να παραχωρήσει ξανά την «πολιτική ισότητα», τα βέτο των Τουρκοκυπρίων, την εκ περιτροπής προεδρία, τα δικαιώματα των χρηστών και τα δικαιώματα των εποίκων. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά προστίθεται ο εκβιασμός των τουρκικών γεωτρήσεων, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η οποία βρίσκεται εκ νέου στον κίνδυνο να αυτοκαταργηθεί πάνω στο τραπέζι των συνομιλιών, το οποίο θα περιέχει πια και ζητήματα συνδιαχείρισης και διαμοιρασμού του φυσικού αερίου. Αυτό επιβάλλει η Τουρκία. Κύπρος και Ελλάδα «αντιστέκονται» με… διαβήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου