Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Χώρος Πολιτισμού και Πολιτικής «Ρήγας Βελεστινλής»: Η αντίσταση και η αλληλεγγύη νίκησαν

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΙΚΗΣΑΝ
Η προσπάθεια βίαιης έξωσης και καταστροφής του μοναδικού ίσως ανεξάρτητου και αυτόνομου χώρου πολιτιστικού και πολιτικού προβληματισμού στο Σύνταγμα, Ξενοφώντος 4, όπου στεγάζονται το κίνημα ΑΡΔΗΝ, το ομώνυμο περιοδικό, που εκδίδεται από το 1996, η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού και το περιοδικό που αυτή εκδίδει, ο  νέος Λόγιος Ερμής, η μηνιαία εφημερίδα Ρήξη, που εκδίδεται από το 2007, και οι Εναλλακτικές Εκδόσεις, και όπου έχουν οργανωθεί, από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα, κυριολεκτικά εκατοντάδες εκδηλώσεις, απέτυχε παταγωδώς.
Το Κέντρο Πολιτικής και Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» θα παραμείνει για έξι χρόνια ακόμα στον χώρο του.

Είχαμε τονίσει πολλές φορές ότι ένας τέτοιος χώρος, ο μοναδικός ίσως που συνδυάζει την πολιτική δράση και τον πολιτικό προβληματισμό με τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές δράσεις, στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, στον χώρο όπου άλλοτε στεγαζόταν το ΕΛΙΑΜΕΠ, δίπλα στην κυπριακή Πρεσβεία, απέναντι από τα γραφεία του ΣΕΒ και στον ίδιο δρόμο με τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούσε κάρφο στα μάτια της κυβέρνησης, της πολιτικής εξουσίας και ενός μέρους της επιχειρηματικής ψευδο-ελίτ.
Δεν θα επανέλθουμε στο ιστορικό της απόπειρας εκδίωξής μας το οποίο έχουμε εκθέσει επανειλημμένα (βλ. http://ardin-rixi.gr/ Αφιέρωμα: Η φίμωση του Άρδην απέτυχε). Απλώς επαναλαμβάνουμε  τις βασικές παραμέτρους αυτής της σκανδαλώδους ιστορίας.
Έλλειψη κλιμακοστασίου στον χώρο κατά παράβαση κάθε πολεοδομικού κανόνα.
Δήλωση επί πενήντα χρόνια (1966-2015), 25 τετραγωνικών μέτρων στη ΔΕΗ, αντί  350(!) και επομένως σκανδαλωδώς χαμηλά δημοτικά τέλη, και επιβολή σε εμάς, ως τελευταίων ενοικιαστών, σχετικού προστίμου 9.300 ευρώ!
Απίστευτες, κατ’ επανάληψη, δικαστικές αποφάσεις. Διαταγή έξωσής μας, στις 23 Ιουλίου 2017, χωρίς εμείς να γνωρίζουμε το οτιδήποτε, επί τη βάσει εξωδίκου του Μαρτίου του… 2015, μετά το οποίο μάλιστα είχε ακολουθήσει νέα σύμβαση, τον Σεπτέμβριο του 2015! Και παρ’ όλα ταύτα, όχι μόνο εξεδόθη διαταγή εξώσεως και πληρωμής επί τη βάσει ψευδών οφειλών, αλλά και εν συνεχεία, μετά τον Μάρτιο του 2018, χάσαμε κατά σειράν επτά διαφορετικές δίκες, ενώ ήταν προφανές το δίκαιο μας και δεν χρωστούσαμε ούτε ένα ευρώ!
Αφετηρία όλων των σχετικών ταλαιπωριών ήταν η εγκατάσταση στον 8ο όροφο του κτηρίου επιχείρησης πρόσκαιρης μίσθωσης (κοινώς Airbnb) η οποία είχε ήδη «καπαρώσει» και τον δικό μας όροφο και το είχε μάλιστα δημοσιοποιήσει προκαταβολικώς! Και μια και το συμβόλαιό μας, τον Ιούλιο του 2017, έληγε επτάμισι χρόνια μετά, δοκίμασαν, μέσω μιας στημένης έξωσης, με προφανείς και αφανείς συνενόχους, να επιτύχουν αυτόν το στόχο.
Διότι, σε αυτό το εγχείρημα, τα οικονομικά κίνητρα συνεπικουρούνταν από τον διακαή πόθο της κυβέρνησης να εξαλείψει το «σκάνδαλο» του «Ρήγα Βελεστινλή», πόλο καταγγελίας των πολιτικών αθλιοτήτων των Συριζανέλ και χώρο ιδεολογικής και πολιτισμικής ζύμωσης στην κατεύθυνση του δημοκρατικού πατριωτισμού και ενός εκσυγχρονισμού στηριγμένου στην παράδοσή μας. Γι’ αυτό και με μεγάλη προθυμία έστειλαν ακόμα και την αστυνομία να μας εκδιώξει, ενώ κινητοποίησαν και όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουν ως κράτος, παραβιάζοντας και τον περιβόητο διαχωρισμό των εξουσιών, ώστε να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα.
Η πολεοδομία και οι λοιποί μηχανισμοί έδειξαν μια πρωτοφανή μεροληπτικότητα ή αργοπορία, διότι διαφορετικά αυτή η υπόθεση δεν θα είχε συντηρηθεί για 17 ολόκληρους μήνες, από τις αρχές Ιουλίου του 2017 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2018!
Στα όπλα των αντιπάλων μας θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη συνηγορία κονδυλοφόρων όπως του Πάσχου Μανδραβέλη, που έγραψε ολόκληρο λιβελλογράφημα στην «Καθημερινή», υπέρ των ιδιοκτητών και εναντίον του Άρδην και του «Καραμπελιά».
Το κόστος αυτής της υπόθεσης ήταν τεράστιο. Κατ’ αρχάς το ηθικό και πολιτικό, διότι μας εμπόδιζε να προγραμματίσουμε οτιδήποτε και αποθάρρυνε και αποκαρδίωνε πολλούς συντρόφους και φίλους. Αλλά εξ ίσου σημαντικό και το οικονομικό κόστος, που ξεπέρασε συνολικά τα 25.000 ευρώ.
Ωστόσο, όλα τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν δεν κατόρθωσαν να κάμψουν την αντίστασή μας και τελικώς οι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να ανακρούσουν πρύμναν και να υπογράψουν νέο συμβόλαιο εξαετούς διάρκειας.
Διότι είχαν μάλλον υποτιμήσει τόσο την αντίστασή μας όσο και την αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε και στήριξε έναν μακρόχρονο αγώνα, ιδιαίτερα δε από τον Ιούνιο του 2018 που δημοσιοποιήσαμε ευρύτερα το ζήτημα.
Πολλές δεκάδες άνθρωποι πέρασαν μέρες και ώρες στον χώρο του «Ρήγα Βελεστινλή», για να αποκρούσουμε τις επανειλημμένες αιφνιδιαστικές προσπάθειες κατάληψης του χώρου από δικαστικούς επιμελητές, και κλειδαράδες για να σφραγίσουν τον χώρο.  Σε μία περίπτωση, και μάλιστα τις ημέρες που συντελούνταν το κρατικό έγκλημα των πυρκαγιών στο «Μάτι», είχαν μαζί τους και πάνω από δέκα αστυνομικούς.
Μεγάλη σημασία είχε το γεγονός ότι στην απόκρουση αυτών των επιθέσεων συνέβαλαν αποφασιστικά και πολλοί άλλοι, γνωστοί και λιγότερο γνωστοί δημοκράτες συμπολίτες μας, έξω από τους φίλους και τα μέλη του Άρδην, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Βαγγέλης Πισσίας, ο Στάθης Σταυρόπουλος, ο Μιχάλης Τικτόπουλος, η Ελένη Μαρτσούκου, οι φίλοι και οι φίλες του «Δρόμου της Αριστεράς» και η πρώην βουλευτής Ελένη Σωτηρίου, και πολλοί άλλοι ακόμα.
Αυτή η αλληλεγγύη εκδηλώθηκε και μέσα από τις δεκάδες υπογραφές γνωστών διανοουμένων, δημοσιογράφων που στήριξαν τον «Ρήγα Βελεστινλή», ενώ ο Άγγελος Συρίγος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο Σάββας Καλεντερίδης και ο Βαγγέλης Πισσίας κατέθεσαν και ως μάρτυρες σε σχετικές δίκες.
Παράλληλα φροντίσαμε να δημοσιοποιήσουμε ευρύτερα το ζήτημα θέτοντας και το πρόβλημα των περιβόητων Airbnb που έχουν μεταβληθεί στη μάστιγα του κέντρου της Αθήνας, με άρθρα σε ιστοσελίδες (όπως στο Liberal, τη Huffington Post, τo SLPress, τον Ινφογνώμωνα, την Iskra, τον Δρόμο της Αριστεράς και άλλες), σε εφημερίδες, με παρεμβάσεις του Γιώργου Καραμπελιά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, παραθέτοντας και όλα τα σχετικά στοιχεία, καθώς και με αφισοκολλήσεις σε όλη την Αθήνα και στα δικαστήρια, κ.λπ.
Παράλληλα με την εμμονή μας στο δικαστικό πεδίο, επιμείναμε ιδιαίτερα στα πολεοδομικά ζητήματα με αλλεπάλληλες καταγγελίες και επισκέψεις στην πολεοδομία. Και τελικώς επεβλήθη πρόστιμο στην παράνομη εγκατάσταση Airbnb του 8ου ορόφου, 165.000 ευρώ!
Ταυτόχρονα, ένα ποσό τουλάχιστον 20.000 ευρώ, που κάλυψε τα δικαστικά έξοδα, συγκεντρώθηκε από την ενεργό συμπαράσταση φίλων και μελών του Άρδην, καταδεικνύοντας έμπρακτα τη σημασία που αποδίδουν στην επιβίωση, καθώς και την πολιτική και ιδεολογική σημασία του χώρου.
Έτσι λοιπόν, μπροστά σε μια πολύμορφη αντίσταση και στην αδάμαστη θέλησή μας να συνεχίσουμε, το εγχείρημα της έξωσής μας απέτυχε παταγωδώς.
Το Άρδην συνεχίζει και αυτή η μακρά μάχη μας έκανε ακόμα δυνατότερους και αποφασισμένους να συνεχίσουμε έτσι ώστε ο χώρος του δημοκρατικού πατριωτισμού να κατακτήσει την ιδεολογική και πολιτική θέση που του αξίζει, μια και εξ άλλου εκφράζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Επί πλέον, μέσα στη νέα συγκυρία αυτή η δοκιμασία και η νίκη που επετεύχθη μπορεί να αποτελέσει και εφαλτήριο για να ξαναφέρει το εγχείρημά μας στην αρχική του αφετηρία. Δηλαδή να λειτουργήσει ως ένα κέντρο πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που δεν θα περιορίζεται μόνο στο Άρδην, αλλά θα εκφράζει και θα απευθύνεται σε έναν ευρύτερο πολιτιστικό, ιδεολογικό και πολιτικό χώρο.
Κάτι ανάλογο είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του «Ρήγα Βελεστινλή»· υπέστη όμως ένα πλήγμα μετά την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία και τις αντιθέσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό του άλλοτε αντιμνημονιακού χώρου –αρκεί να θυμηθούμε το σοκ του δημοψηφίσματος– ιδιαίτερα στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, και ακόμα περισσότερο από τότε που η δαμόκλειος σπάθη της εξώσεως άρχισε να επικρέμαται πάνω από αυτόν.
Επομένως αυτή τη νίκη δεν την βιώνουμε απλώς ως μία συνέχεια, αλλά και ως μία νέα αφετηρία, και την επόμενη περίοδο θα συγκεκριμενοποιήσουμε και σχετικές πρωτοβουλίες, που θα καταδείξουν ακριβώς αυτόν τον ανοικτό χαρακτήρα.

                                                                                         Κίνημα Άρδην

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου