Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Διώξη Μαρινάκη, η σιωπή των μεγάλων μήντια και η κραυγή συμπάθειας απ’ το Unfollow


Πέτρος Αργυρίου
Στη χώρα των αιώνιων και διαρκών σκανδάλων, το να είσαι από τα σημαντικότερα σκάνδαλα δεν είναι και λίγο.
Το βαπόρι από την Περσία Noor 1 είναι αδιαμφισβήτητα ένα από αυτά. Δεν είναι μόνο το έγκλημα του διεθνούς δικτύου ναρκεμπορίας. Αυτό είναι η κορφή του παγόβουνου ηρωίνης βάρους 2,1 τόνων.
Είναι η δολοφονία 7 εν δυνάμει μαρτύρων και ο θάνατος ενός ακόμη, ενός Ινδού Β΄ μηχανικού του βαποριού μέσα στις φυλακές της Δραπετσώνας, από «φυσικά αίτια».
Κάποιοι από τους θανάτους αυτούς βαραίνουν την ελληνική δικαιοσύνη και την απραξία της, την απροθυμία της να καθαρίσει την μπουγάδα.
Σε αυτούς τους θανάτους θα μπορούσε να προστεθεί κι ένας ακόμη τον Ιούνιο του 2016. Ο εκδότης της Ακρόπολης και κατηγορούμενος για συμμετοχή σε
κύκλωμα δημοσιογραφικών εκβιασμών Παναγιώτης Μαυρίκος βρέθηκε νεκρός στην φλεγόμενη Porsche Caynne του στην Αττική οδό, ένα χρόνο αφότου ο ίδιος είχε κατηγορήσει τον Μαρινάκη για ναρκεμπορία αλλά και για απόπειρα δολοφονίας του, υπόθεση που όπως κι οι άλλες 8 παραμένουν ακόμη και θα παραμείνουν ανεξιχνίαστες,
Ποιος να εμπιστευτεί τα ανώτερα κλιμάκια της ελληνικής δικαιοσύνης που επέτρεψαν την κλοπή της εθνικής και ατομικής περιουσίας του μέσου Έλληνα έχοντας στα πούπουλα τους δράστες, τα μεγάλα κεφάλια του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα;
Ποιος;
Η υπόθεση είχε την ατυχία να πέσει στα χέρια της εισαγγελέως Πειραιά Ειρήνη Τσιβά ή και το αντίστροφο η οποία προχθες άσκησε ποινική δίωξη για χρηματοδότηση και αποθήκευση ναρκωτικών και εγκληματική συμμορία για μεταφορά, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη και τριών συνεργατών του.

Τώρα ζητείται εισαγγελέας διαφθοράς για να αναλάβει την υπόθεση. Κι αυτός θα είναι πιο άτυχος καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα ήθελαν να μπλέξουν με αυτήν τόσο επικίνδυνη και μεγάλη υπόθεση χωρίς ανταλλάγματα.
Εξίσου μεγάλο σκάνδαλο είναι η εκκωφαντική σιωπή πολλών μεγάλων μήντια που έσπευσαν να δείξουν αλληλεγγύη στον εφοπλιστή πρόεδρα και μηντιάρχη. Αλλού βέβαια το λεν ομερτά.
Η υπερασπιστική γραμμή του Μαρινάκη είναι πως πρόκειται περί κυβερνητικής σκευωρίας και η υπόθεση θα καταπέσει καθώς έχει απομείνει ένας και μόνο μάρτυρας. Λογικό. Τους υπόλοιπους τους έχουν ήδη φάει.
Αν η σιωπή των μεγάλων συστημικών μήντια είναι σκανδαλώδης ακόμη πιο σκανδαλώδης είναι η λαλίστατη υπεράσπιση της αθωότητάς του από τον εκδότη του πάλαι πότε αντισυστημικού περιοδικού Unfollow, Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο.
Μια μέρα μετά τη δίωξη του Μαρινάκη, ο πρώην αθλητικογράφος και ρεπόρτερ και νυν εκδότης και ιδιοκτήτης του αθλητικού site to 10gr Χαραλαμπόπουλος, ακολουθεί την γραμμή Μαρινάκη περί ενός αφηγήματος- κυβερνητικής σκευωρίας υπογράφοντας στο site του άρθρο με τον παντελώς στοχευμένο τίτλο «Φέρτε μου ένανάνθρωπο και γω θα σας δώσω έναν ένοχο».
Φυσικά, η κυβέρνηση έχει δώσει ουκ ολίγα δείγματα ύπουλων κι απαράδεκτων πρακτικών: Όπως στην περίπτωση της Novartis που χρησιμοποιήθηκε όχι για κάθαρση αλλά για πολιτικά παιχνίδια με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αχρηστευθεί, έτσι και στην υπόθεση Μαρινάκη η εμπλοκή του Πάνου Καμμένου που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τελευταίο μάρτυρα του Noor 1, το μόνο που κατάφερε ήταν να περιπλέξει ακόμη περισσότερα τα πράγματα και να αποδώσει αυτήν την πολυπόθητη οσμή κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης.
Και αυτή η οσμή ενισχύεται από την τοποθέτηση προ μηνών της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακής Πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου ως Προϊσταμένη του νομικού γραφείου του τωρινού πρωθυπουργού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θάνου είχε κατηγορηθεί από τον καταστροφέα της Κυπριακής οικονομίας Ανδρέα Βγενόπουλο με την ασύλληπτη για τη θέση της κατηγορία του εκβιασμού και της δωροδοκίας. «Η Θάνου δεν παίρνει βιβλία, βιβλιοθήκες παίρνει» είχε πει το 2016 ο εκλιπών επιχειρηματίας.
Γυρνώντας στο Unfollow και τον υπερασπιστή του Μαρινάκη Χαραμπόπουλο, χθες, δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε. Και το χρονικό υπεράσπισης του Μαρινάκη από τον κύριο Unfollow φανερώνει κάποιες ταυτίσεις που κάλλιστα θα μπορούσαν να μην είναι συμπτώσεις.
Τον Σεπτέμβριου του 2016, ο εκδότης του Unfollow Χαραλαμπόπουλος και ο διευθυντής σύνταξης του Ζενάκος, παίρνουν ένα μηνιαίο ένθετο στην εφημερίδα Παραπολιτικά που σύμφωνα με το Pressproject δημιούργησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης το 2012.
Τον Οκτώβριο του 2017 ο Χαραλαμπόλουλος φεύγει από τα Παραπολιτικά κι αυτά πολύ φιλικά διαφημίζουν τη δημιουργία του αθλητικού του site to 10gr λίγες μέρες αφού ο Μαρινάκης έχει ανακοινώσει την δημιουργία ενός «ανεξάρτητου αθλητικού site». Αφού ο Χαραμπόπουλος διαψεύδει ότι το site του είναι κατ’ ουσίαν το site του Μαρινάκη, λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2017, αντί να κατευνάσει τις εύλογες υποψίες, υπερασπίζεται εμμέσως πλην σαφώς σε άρθρο του τον Μαρινάκη στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ξεκινώντας τον ισχυρισμό περί κυβερνητικής σκευωρίας.
Τον Μάρτιο του 2017, ο Μαρινάκης αγοράζει μετά από αποτυχημένες προσπάθειες και την Nottingham Forrest, προφανώς για να τιμήσει τον Ρομπέν των Δασών που έκλεβε από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς.
Τον Νοέμβριο του 2017, με το που η εισαγγελέας Τζίβα καλεί τον Μαρινάκη για να καταθέσει για την υπόθεση του Noor 1, ο Χαραμπόπουλος θα πάει ακόμη πιο μακριά τον ισχυρισμό περί κυβερνητικής σκευωρίας και θα προειδοποιήσει εμμέσως την εισαγγελέα ότι είναι αυτή που τελικά θα πάει φυλακή.
Πέρα από τον συγχρονισμό στις ημερομηνίες είναι λιγάκι κάπως το πόση ευαισθησία έχει επιδείξει εκδότης αριστερίστικου περιοδικού για έναν «πλούσιο πλην έντιμο» εφοπλιστή.
Ιδιαίτερα όταν ο ίδιος έχει μπει σε περιπέτειες κατηγορώντας από το 2012 μέσα από το ρεπορτάζ του περιοδικού του έναν άλλο εφοπλιστή και πρόεδρα, τον Δημήτρη Μελισσανίδη για λαθρεμπορία πετρελαίου, υπόθεση που τελικά οδήγησε παρά την καταγγελία του Χαραμπόπουλου για τηλεφωνικές απειλές από τον ίδιο τον Μελισσανίδη, σε αθώωση του δευτέρου, καταδίκη με πρόστιμο 15000 ευρώ του περιοδικού και μια ατιμωτική συγγνώμη του με αναφορές για αναληθείς και ψευδείς πληροφορίες. Τον Ιανουάριο του 2015, αεροπλάνο της Λιβυκής αεροπορίας ή ότι τέλος πάντων έχει απομείνει από αυτήν επιτίθεται σε πλοίο συμφερόντων Μελισσανίδη στο λιμάνι της Derna καθώς οι Λίβυοι υποψιάστηκαν ότι το πλοίο μετέφερε τζιχαντιστές.
Τον Δεκέμβριο του 2015, ο διευθυντής σύνταξης του Unfollow Ζενάκος μαζί με τον Νάστο θα γράψουν ένα ουρανοκατέβατο άρθρο με τίτλο «Το ισλαμικό κράτος είναι Διαφωτισμός», ένα πραγματικό αριστούργημα υψηλής κοπτοραπτικής που ισχυρίζεται πως αν οι δυτικοί αφήναν τους τζιχαντιστές στην αιμοσταγή ησυχία τους, αυτοί θα παθαίναν έναν διαφωτισμό.
Οι συντάκτες το μαζέψαν κάπως στο επόμενο τεύχος μετά από πολύ μεγάλο κράξιμο ακόμη κι από πιστούς αναγνώστες του περιοδικού. Φυσικά ξεχάσαν να μας πουν πως εκτός από τον Διαφωτισμό, ο τζιχαντισμός ευνοεί και κάθε είδους λαθρεμπόριο.
Το 2013 ξεσπά πόλεμος Μελισσανίδη- Μαρινάκη όπου ο ένας αποκαλεί τον άλλο ναρκέμπορα και ο άλλος λαθρέμπορα πετρελαίου. Η ωραία τους Ελένη είναι το λιμάνι του Πειραιά και μια μεγάλη έκταση πέριξ του που ανήκε στην πάλαι πότε βιομηχανία λιπασμάτων Δραπετσώνας.
Για να αποκτήσει προνομιακή θέση στη διεκδίκηση της μεγάλης πίτας, ο Μελισσανίδης κάνει δωρεά στο δήμο ύψους 50000 υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του τότε νεοδημοκράτη δημάρχου Μιχαλολιάκου.
Ο Μαρινάκης δεν θα αφήσει αυτήν την «καλή πράξη» ατιμώρητη. Συμπράττοντας με τον Σωκράτη Κόκκαλη που επιδίωκε ανανέωση της μεγάλης σύμβασης της Intracom τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης και αναβάθμισης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΟΛΠ, θα κατεβάσει για δήμαρχο βιτρίνα τον Μώραλη με την υποστήριξη και της οικογένειας Μητσοτάκη.
Οι δημότες Πειραιά θα ψηφίσουν το 2014 απολύτως ηλιθιωδώς ποδοσφαιρικά παραδίδοντας χωρίς ανάγκη πολιτικής διαμεσολάβησης τον δήμο τους στα χέρια του Μαρινάκη. Ενδεικτικά, πρώτος σε ψήφους ήταν ο Μαρινάκης, δεύτερος ο Πέτρος Κόκκαλης και τρίτη η Ειρήνη Νταϊφά, κόρη του εφοπλιστή, πρώην πρόεδρου του Ολυμπιακού και κουμπάρο του Βαρδινογιάννη, Σταύρο Νταϊφά. Όχι Αντιφάς, Νταϊφάς είπαμε.
Λίγο αργότερα Κόκκαλης και Μελισσανίδης θα «βγάλουν μαχαίρια» για την πίττα του ΟΠΑΠ. Θα τα ξαναβρούνε στα λίγα του ΟΠΑΠ όταν στον Μελισσανίδη θα κατοχυρωθούν τα πολλά.
Στο τοπίο μπαίνει κι ο Ιβάν Σαββίδης. Συμπράττει στην αρχή στο βασίλειο του ποδοσφαίρου με Μελισσανίδη και Αλαφούζο. Πικραίνει τον Αλαφούζο όταν μπαίνει σφήνα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Τα ξαναβρίσκει με τον Μαρινάκη όταν αγοράζει μέρος του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Τον Ιούνιο του 2017, κάποια μήντια θα εμπλέξουν τον Σαββίδη με Ουκρανικό πλοίο που έφερε 1,5 εκατομμύριο πακέτα τσιγάρα καθώς τα περισσότερα από αυτά είχαν το σήμα και τη σφραγίδα της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ που ο Σαββίδης πρόσφατα αγόρασε.
Ποδόσφαιρο, λαθρεμπόριο, εφοπλιστές, μεγάλα μήντια, μικρά έντυπα της αριστεράς όπως το ιστορικό σατυρικό «Το Ποντίκι» που τμήμα του εξαγοράστηκε από τον «τραπεζίτη» Λαυρεντιάδη, αντισυστημικά έντυπα «λαγοί» που κερδίζουν την εμπιστοσύνη μιας μικρής αλλάς κρίσιμης μερίδας του λαού που είναι κατά των ολιγαρχών με στόχο να τους στρέψουν μόνο έναντι σε εκείνους τους ολιγάρχες που έχουν την όποια δεδομένη στιγμή κόντρα συμφερόντων με τ’ αφεντικά τους.
Όποια μεγάλη αποκάλυψη έχετε δει ανήκει συνήθως σε αυτή τη σφαίρα της προσωρινής σύγκρουσης μεγάλων συμφερόντων και στην ουσία δεν είναι ρεπορτάζ αλλά διαρροές.
Κι επειδή κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει, όταν τελειώνουν οι κόντρες και η πίτα έχει μοιραστεί εις βάρους πάντα του λαού, τα σκάνδαλα ξεχνιούνται κι οι έχθρες γίνονται φιλίες μέχρι ένα ακόμη μεγάλο και λαχταριστό κομμάτι της πίτας του δημοσίου πλούτου να τοποθετηθεί στο τραπέζι.
Ενδεικτικά, δύο μέρες αμέσως μετά τη δίωξη κατά του Μαρινάκη για ναρκεμπορία, εκείνος αθωώνεται οριστικά από τον Άρειο Πάγο για όλες τις κατηγορίες γύρω από τα στημένα πλην μόνο μιας.
Κάποτε περιπαίζουμε τη Βουλγαρία. Τώρα, έχουμε σε πολλά να τη ζηλέψουμε. Μας φοβέριζαν πως θα γίνουμε Βενεζουέλα. Την ακολουθούμε κατά πόδας. Και κοιτάμε πλέον με θαυμασμό το παράδειγμα της Κολομβίας που μέρα με τη μέρα της μοιάζουμε όλο και περισσότερο.

 https://seisaxthia.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου