Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Επιστρέφει το Ισλαμικό Κράτος;

  • Αφρίν, Μάρτιος 2018 (φωτ.: EPA / DHA / Doğan News Agency)
Δύο μέρες μετά την κατάληψη του Αφρίν από τουρκικές και τζιχαντιστικές δυνάμεις, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) εξαπέλυσαν γενική επίθεση εναντίον των καθεστωτικών συριακών δυνάμεων στην ανατολική επαρχία Ντέιρ εζ-Ζορ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 στρατιώτες και καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου. Σχεδόν ταυτόχρονα, μαχητές του ΙΚ κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας συνοικία σε προάστιο της Δαμασκού, όπου σκότωσαν περισσότερους από 60 κυβερνητικούς στρατιώτες.

Τα παραπάνω γεγονότα σηματοδοτούν την πιθανή επιστροφή του ΙΚ, το οποίο μόλις πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν σχεδόν ολοκληρωτικά κατανικημένο.
Μετά την επίθεση της Τουρκίας (μέλους του ΝΑΤΟ) εναντίον των Κουρδικών Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG) –κύριου συμμάχου των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του ΙΚ–, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι ο πόλεμος μεταξύ δύο συμμάχων των ΗΠΑ σημαίνει εκτροπή από την κύρια αποστολή που είναι η αντιμετώπιση του ΙΚ.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει η εισβολή στο Αφρίν για τις προσπάθειες στην αντιμετώπιση του ΙΚ, και θα επιθυμούσαμε το τέλος των εχθροπραξιών πριν το ΙΚ εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για ανασυγκρότηση στην ανατολική Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ αναφερόμενος στην επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι πεπεισμένο ότι το ΙΚ ανασυγκροτείται ήδη σε ορισμένες περιοχές.
Η εκπρόσωπος Τύπου Χέδερ Νάουερτ δήλωσε πρόσφατα: «Ο πόλεμος στη δυτική Συρία τους τελευταίους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Αφρίν, έχει αποσπάσει δυνάμεις από την εκστρατεία εναντίον του ΙΚ, παρέχοντάς του ταυτόχρονα την ευκαιρία να ανασυσταθεί σε ορισμένες περιοχές».
Η τουρκική επίθεση έχει αναγκάσει περισσότερους από 2.000 Κούρδους και Άραβες μαχητές, αναπτυγμένους στις πρώτες γραμμές εναντίον του ΙΚ στην ανατολική Συρία, να αποσυρθούν με σκοπό να υπερασπιστούν την περιοχή του Αφρίν. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι τέτοιες μεταβολές στις προτεραιότητες του πεδίου της μάχης περιορίζουν τον έλεγχο του ΙΚ, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στην εξτρεμιστική αυτή οργάνωση να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να επανασχεδιάσει τις επιθέσεις της κατά μήκος της κοιλάδας του Ευφράτη.
Ακόμα περισσότεροι Κούρδοι μαχητές αναμένεται να αποσυρθούν από τη μάχη εναντίον του ΙΚ καθώς ο Ερντογάν έχει απειλήσει να εισβάλει και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο.
Μετά από τρία και πλέον χρόνια σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών και επιχειρήσεων στο έδαφος εναντίον στόχων του στη Συρία, το ΙΚ έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος από το έδαφος που κατείχε και είχε ανακηρύξει ως χαλιφάτο το 2014, περιλαμβανομένης και της Ράκας (της ντε φάκτο πρωτεύουσάς του).
Το ΙΚ κατέχει ακόμα το 5% του συριακού εδάφους, ιδιαίτερα στα ανατολικά και σε θύλακες κοντά στη Δαμασκό. Στο μεγαλύτερο στρατόπεδο Παλαιστίνιων προσφύγων του Γιαρμούκ, νότια της Δαμασκού, το ΙΚ απολαμβάνει την άνοδο της δημοτικότητάς του μεταξύ του τοπικού πληθυσμού. Επίσης έχει σημαντική παρουσία κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, όπου έχει συμμαχία με το Στρατό «Khalid bin al-Walid».
Περίπου 1.500 μαχητές του ΙΚ εκτιμάται ότι βρίσκονται σε όλη τη Συρία· ορισμένοι κινούνται περισσότερο ελεύθερα, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά η αεροπορική (υπό αμερικανική διοίκηση) δραστηριότητα, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση της Ράκας.
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Ιράκ –όπου η κυβέρνηση (η οποία ελέγχεται από τις ΗΠΑ), και παρά τις αδυναμίες της, έχει πλήρως επιτύχει να επιβάλει ένα δίκτυ προστασίας στις περιοχές που ανακατέλαβε από τους τρομοκράτες–, το ΙΚ συνεχίζει να επωφελείται από τον επταετή μαινόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει πολλούς εν υπνώσει πυρήνες, καθώς και σουνιτικές ανταρτικές ομάδες έτοιμες ανά πάσα στιγμή να ορκιστούν πίστη στην τρομοκρατική οργάνωση.
Το ΙΚ όπως το ξέρουμε μπορεί να μην υφίσταται πλέον, μπορεί όμως να μεταμορφωθεί μέσα από μια εξέγερση και από μια προσπάθεια να μετεγκατάστασης σε άλλα σημεία της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, χρησιμοποιώντας την κατεστραμμένη από τους πολέμους Συρία ως κέντρο διοίκησης.
Ακόμα και ο φιλόδοξος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θεωρεί πλέον ότι το ΙΚ θα μπορούσε να ανακάμψει αξιοποιώντας την έλλειψη πολιτικής διευθέτησης στη Συρία. Όσο διαιωνίζεται το αδιέξοδο στη Συρία, τόσο καλύτερα είναι για το ΙΚ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες να τροφοδοτούν το χάος και να συνεχίσουν να θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.
  • Πηγή: gatestoneinstitute.org.
  • Μετάφραση: Γιώργος Μουρουζίδης.
http://www.pontos-news.gr/article/177131/epistrefei-islamiko-kratos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου