Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Τα ευρωπαϊκά «χαστούκια» στην Άγκυρα και η τουρκική ντρίπλα

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Μια παρτίδα σκάκι με “πιόνια” τους δυο στρατιωτικούς μοιάζει να παίζει η Άγκυρα. Την ώρα που νιώθει να απειλείται από την διεθνοποίηση της προκλητικότητάς της, προσπαθεί να κάνει ντρίπλα με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα περί δήθεν ύπαρξης στρατιωτικών σχεδιαγραμμάτων σε ένα από τα κινητά που είχαν μαζί τους οι Έλληνες.
Η πληροφορία, η οποία προέρχεται από στρατιωτικές πηγές, σύμφωνα με το Anadolu και την μεταδίδει ο ανταποκριτής του πρακτορείου από την Αδριανούπολη, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από τον εισαγγελέα, ο οποίος
διεξάγει την έρευνα. Άλλωστε, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν κάποια εμπλοκή στην υπόθεση των στρατιωτικών, από όταν την πρώτη ημέρα παρέδωσαν τους δυο Έλληνες στην στρατοχωροφυλακή.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το θέμα βγήκε μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί θόρυβος, την ώρα που η Ευρώπη καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο διεθνοποιούν το πρόβλημα. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησε σήμερα από την Άγκυρα να απελευθερώσει γρήγορα τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς. «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι πάγιο αίτημά μας και αυτό περιλαμβάνει και τους δύο Έλληνες στρατιώτες«, είπε ο Ταγιάν” σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. «Η  Τουρκία είναι ένας από τους συνομιλητές μας, αλλά οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο«.

Παρέμβαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει αυστηρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα». Αυτό αναφέρει το σχέδιο απόφασης, που συντάχθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και είδε το φως της δημοσιότητας. Κάνει σαφή αναφορά στις εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Λευκωσία γύρω από τις γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου και στην κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε πολύ σκεπτικοί στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς προς την τουρκική πλευρά ως προς τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά ταυτόχρονα να κρατήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου». Ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση των χωρών της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο και έθεσε το πρόβλημα. Η ελληνική πλευρά φέρεται να προσδοκά σε παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου στον Ερντογάν για το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.
Η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιωτικούς, κάνοντας μια κίνηση καλής θέλησης, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητοστάκης, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όπως είπε, η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά και όσον αφορά τους δύο στρατιωτικούς, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.  Παράλληλα υποστήριξε ότι θα ζητήσει να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.


 https://slpress.gr/ethnika/ta-evropaika-chastoukia-kai-i-tourkiki-ntripla/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου