Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ηγετικό στέλεχος του HDP κατηγορεί την Γερμανία για «βρώμικες συμφωνίες» με την Τουρκία για το Αφρίν

Η Pervin Buldan, ηγετικό στέλεχος του κόμματος HDP της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, κατηγόρησε το Σάββατο τη γερμανική κυβερνηση πως εμπλέκεται σε «βρώμικες συμφωνίες» και ότι συνεχίζει να πουλάει όπλα στην Τουρκία η οποία επιτίθεται στο Αφρίν του συριακού Κουρδιστάν.
Απευθυνόμενη σε ένα πλήθος που έφτανε τους έντεκα χιλιάδες Κούρδους της διασποράς, κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Newroz1 στην πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Κάτω Σαξωνίας, Αννόβερο, η Buldan παρότρυνε την κυβέρνηση του Βερολίνου «να μην αγνοεί την επιδίωξη του κουρδικού λαού για την ελευθερία».
Η Pervin Buldan, επικρίνοντας τις σχέσεις της Γερμανίας με την Άγκυρα είπε: «Γνωρίζουμε ότι δίνετε στην Τουρκία άρματα μάχης και πυροβολικό. Αυτές οι βρώμικες συμφωνίες, μας κάνουν να γιορτάζουμε μέχρι κι εδώ με δυσκολία το Newroz. Γίνονται επιδρομές σε πολιτικές οργανώσεις των Κούρδων στην Γερμανία».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle την Πέμπτη, οι εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία αυξήθηκαν το 2018 παρά τις διαφορές των δύο χωρών σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως μέσα στις πρώτες πεντέμισι βδομάδες της τουρκικής επιθέσεως στο Αφρίν, έχουν εγκριθεί είκοσι άδειες για την εξαγωγή γερμανικών όπλων, αξίας 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, στην Τουρκία, ενώ πέρυσι, τέτοια εποχή το γερμανικό κράτος είχε προβεί στην έγκριση δεκατεσσάρων αδειών για την εξαγωγή γερμανικού οπλισμού στην Τουρκία αξίας 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί, βολές του πυροβολικού καθώς και η ανάπτυξη του τουρκικού πεζικού και του ελεύθερου συριακού στρατού είχαν ως αποτέλεσμα τη σφαγή περισσότερων από 250 πολιτών της πολιορκούμενης περιοχής του Αφρίν.

Το ηγετικό στέλεχος του HDP συνέδεσε την αποφυλάκιση του Γερμανού δημοσιογράφου,τουρκικής καταγωγής, Deniz Yucel με παζάρια μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Yucel ήταν προφυλακισμένος στην Τουρκία για χρονικό διάστημα που υπερέβαινε τον έναν χρόνο χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο μήνα μόνο μετά από μια σειρά μυστικών διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα μεταξύ αξιωματούχων των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Τουρκίας. Στη γερμανική διαπραγματευτική ομάδα συμμετείχε ο εξερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών, Sigman Gabriel, ενώ από την τουρκική πλευρά είχε εμπλακεί μέχρι και ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνετάχθη την ημέρα που ο Deniz Yucel αφέθηκε ελεύθερος, του αποδώθηκαν οι κατηγορίες συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και κατασκοπίας με ποινή που έφτανε μέχρι και τα δεκαοκτώ έτη φυλάκισης.

«Δε θα βγει από τη φυλακή όσο είμαι εγώ Πρόεδρος» : είχε ορκιστεί ο Ερντογάν και είχε αποκαλέσει τον Yucel κατάσκοπο και τρομοκράτη επειδή είχε πάρει συνεντεύξεις σε ηγετικά στελέχη του PKK.

[1] Newroz μεταφράζεται ως νέα ημέρα και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου εδώ και ίσως 3000 χρόνια. Είναι εορτή περσικής προέλευσης και συμπίπτει με την περσική Πρωτοχρονιά.


Πηγή : www.kurdistan24.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου