Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα απαγορεύει την κριτική στο Ισραήλ

Γράφει ο Βαγγέλης Γεωργίου  – 

Οι καθηγητές και η διοίκηση του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνα (SUA) εδώ και καιρό υπερηφανεύονται για το ίδρυμά τους που ανήκει στην ελίτ των 11 καλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων. Το ίδρυμα «επικεντρώνεται στις λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία», ενώ ποζάρει δίπλα σε Harvard και Stanford. Φοιτητές τους έχουν κερδίσει «ελίτ υποτροφίες Marshall και Churchill». Ωραία ως εδώ και τα χαμόγελα πλατιά.
Τον επόμενο μήνα στο εκλεκτό αυτό ίδρυμα θα οργανωθεί εκδήλωση της Ένωσης Μουσουλμάνων Φοιτητών και ζητήθηκε από τον παλαιστινιακής καταγωγής
επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Berkeley Hatem Bazian να παραβρεθεί και να μιλήσει. Η διοίκηση του πανεπιστημίου δεν έχει καμία αντίρρηση, αρκεί να βάλει την υπογραφή του σε ένα έγγραφο.
Όπως αναφέρει το Middle East Monitor, ζητήθηκε από τον Bazian να υπογράψει ένα συμφωνητικό βάσει του οποίου του απαγορευόταν αφενός να ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, αφετέρου να εμπλακεί με το κίνημα BDS. Το εν λόγω κίνημα «Μποϊκοτάζ, Εκδιώξεις, Κυρώσεις» (BDS) δραστηριοποιείται για να τερματίσει τη διεθνή υποστήριξη στην καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Στόχος αυτού του κινήματος είναι να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
,Βαγγέλης Γεωργίου
Hatem Bazian
Ο επίκουρος καθηγητής αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο, λέγοντας ότι πιστοί πράκτορες του Ισραήλ αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην ελευθερία της έκφρασης και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Εάν υπέγραφε ένα τέτοιο χαρτί θα ήταν σαν να αγνοεί την ελευθερία της σκέψης και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. «Πιστεύω ότι το Ισραήλ αγνοεί το διεθνές δίκαιο, καταπιέζοντας τον παλαιστινιακό λαό» είπε ο ίδιος. Το Συμβούλιο Ισλαμοαμερικανικών Σχέσεων κατέθεσε μήνυση στο πρωτοκλασάτο Πανεπιστήμιο για λογαριασμό του ακαδημαϊκού.

Το πανεπιστήμιο της «αριστείας»

Κατήγγειλε δε, ότι υπάρχουν φιλοϊσραηλινοί οργανισμοί και προγράμματα στις ΗΠΑ που αποτρέπουν την διοργάνωση εκδηλώσεων υποστήριξης του παλαιστινιακού αγώνα, ασκώντας πιέσεις στις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Στο Ισραήλ, πάντως, η Βουλή (Κνεσέτ) προχώρησε στην ποινικοποίηση της αρνητικής κριτικής στον ισραηλινό στρατό.
Το SUA κατατάσσεται στο πρώτο 16% των πανεπιστημίων διεθνώς με κριτήριο την απασχόληση των αποφοίτων του, σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων QS. Η κατάταξη βασίζεται στην ακαδημαϊκή φήμη, στην επιτυχή προετοιμασία των φοιτητών για να κάνουν καριέρα, στην ακαδημαϊκή αριστεία και στην πολυμορφία του φοιτητικού πληθυσμού.
Ωστόσο, το πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής «ταπεινοφροσύνης» δεν διαφημίζει και τις άλλες πρωτιές του. Το 2014 συμπεριλήφθηκε στα 55 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ που ελέγχονται «για πιθανές παραβιάσεις του ομοσπονδιακού νόμου για σεξουαλική κακοποίηση και καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης«. Την βαθμολόγηση αυτή την έκανε η Ομάδα Εργασίας του Λευκού Οίκου που σύστησε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ένα άλλο πρωτοκλασάτο ίδρυμα, το Πρίνστον, είναι ανάμεσα σε αυτά. Αλλά σημασία έχει η αριστεία.

Υπάρχουν και Αμερικανοεβραίοι επικριτές του Ισραήλ

Πάντως ο Hatem Bazian ίσως να μην είναι και τόσο μόνος του. Υπάρχουν ισχυρές τάσεις στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ για άσκηση κριτικής στο Ισραήλ. Σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια ο αντι-Σιωνισμός είναι διάχυτος. Ορισμένοι τον αποδίδουν σε υποφώσκοντα αντισημιτισμό. Το κλίμα αυτό, πάντως, ωθεί κάποιους νεαρούς Εβραίους να διατηρούν χαμηλό προφίλ, ή να παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ επειδή ντρέπονται.
Πολλοί νεαροί Εβραίοι είναι προσηλωμένοι στην απονομιμοποίηση, την δυσφήμιση ακόμα και την καταστροφή του Ισραήλ(!), σύμφωνα με τον Daniel Gordis από το Κολέγιο Shallem στην Ιερουσαλήμ. Όπως η καθηγήτρια εβραϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Χασία Ντινέρ, η οποία ασκεί έντονη κριτική στο Ισραήλ.
Στις ΗΠΑ οι διοικήσεις των πανεπιστημίων απαλλάσσουν τους πολέμιους του Ισραήλ, όπως ο Hatem Bazian, από τη γενική απαγόρευση εκδηλώσεων που θεωρούν ως επιθετικές. Ούτε η προσκόλληση στο Ισραήλ είναι πιθανόν να συγκινήσει πολλούς, εκτός των πιο σκληροπυρηνικών. Για τον Daniel Gordis, η κουλτούρα της πολιτικής ορθότητας στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, η οποία ενισχύεται από πολλά επιστημονικά πεδία, καταδικάζει τον Σιωνισμό. Από τους Σιωνιστές, άλλωστε, λίγοι έχουν το θάρρος ή τα απαραίτητα επιχειρήματα.

 https://slpress.gr/koinonia/to-panepisthmio-ths-arizona-apagoreyei-thn-kritikh-sto-israhl/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου