Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Τι ακριβώς ‘μυρίζει’ στην Σαουδική Αραβία, εκτός από πετρέλαιο;


Του Κωνσταντίνου Βέργου

Για έναν λαό, όπως οι Έλληνες, που έχει γαλουχηθεί από τις ταινίες της Φίνος Φιλμ, με τον Κώστα Βουτσά και την Μάρθα Βούρτση, είναι λογικό κάθε φορά που κάποιος συζητάει για Σαουδική Αραβία, η Αραβικες χωρες γενικά, το μυαλό να ταξιδεύει σε κάτι εξωτικό, ανάμεσα σε Σείχηδες που μοιράζουν χρυσά ρολόγια και ασχολούνται με εξωτικά χαρέμια! Και, αναμφίβολα, όλο και κάποιο χρυσό ρολόι θα έχει ξεμείνει σε κάποια τσέπη ενός Άραβα εμίρη, ή κάποια εξωτική καλλονή θα τον συνοδεύει στις βόλτες του στο Ντουμπάι, ή τη Ζυρίχη. Όμως αυτό απέχει από την εικόνα απεριόριστης χλιδής που είχαμε μάθει παλιότερα. Τι όμως ακριβώς άλλαξε;

Το 2016 βρήκε την Σαουδική Αραβία με έλλειμα 11,5% του ΑΕΠ. Όμως , όταν, πριν 11 μήνες, η κυβέρνησή της παρουσίασε τον προϋπολογισμό κρατικών εξόδων του 2017, το έλλειμα, αναμένονταν να πέσει από 300δις Ριάντ (80 δις δολάρια) το 2016, σε 200 δις Ριάντ (55 δις δολάρια) περίπου. Αυτό θα επιτυγχάνονται καθώς αναμένονταν αφενός τα έξοδα να εκτοξευτούν από 825 δις το 2016 σε 890 δις Ριάντ το 2017, και τα στρατιωτικά έξοδα θα πάγωναν σε αντίστοιχα επίπεδα (190 αντί 205 δις), ενω επίσης 42 δις θα πήγαιναν στο μεγαλόπνοο πρόγραμμα ‘Ατζέντα 2030’ που θα μεταμορφώσει την άμμο της ερήμου και τους υδρογονάνθρακες σε έναν πράσινο παράδεισο με ξενοδοχεία, μαγαζιά, βιομηχανία αιχμής. Άλλα 225 δις περίπου (Ριαντ, πάντα) θα μοιραστούν σε επενδύσεις στην τριετία 2018-2020. Αν έβγαινε έτσι, το έλλειμα θα έβγαινε ‘μόνο’ 7,7% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου όσο ήταν το ετήσιο έλλειμα ως ποσοστό του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το 2010, 2011 και 2012, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα αναποδογύριζε τσουβάλια με 4,5 τρις περίπου δολάρια για να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη κρίση που γνώρισαν οι ΗΠΑ τα τελευταία 75 έτη. Με μία μόνο διαφορά, τα χρήματα των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν στην ‘ποσοτική χαλάρωση’ για να αγοράσουν υποτιμημένα ‘χρηματοοικονομικά σκουπίδια’ από τράπεζες, που στη συνέχεια επαναδιοχετεύτηκαν σε υψηλότερες τιμές στην Αμερικάνικη αγορά, με το Αμερικάνικο δημόσιο να μην χάνει πρακτικά χρήμα. Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, αντίθετα, είναι απλά αυτό που όλοι ξέρουμε ως έλλειμα, μια τεράστια, ολοστρόγγυλη και εντελώς άδεια, τρύπα!

Όλα αυτά, με μια απλή παραδοχή, την αύξηση κατά μόλις….50% των εσόδων από πετρέλαιο, από όπου η χώρα θα εισέπραττε 150 δις επιπλέον, ετσι θα μειωνονταν η τρυπα από 11% του ΑΕΠ σε 7,7%. Δυστυχώς, όμως οι τιμές πετρελαίου το 2017 ως τη στιγμή που μιλάμε (6 βδομάδες πριν το τέλος έτους) είναι μολις 12% υψηλότερες, μιλάμε πλέον για τρύπα ….100-120 δις Ριαντ σε σχέση με το πρόγραμμα από πετρέλαιο και μόνο, Αυτό όμως είναι το ένα. Το δεύτερο είναι εκείνο που αποκαλούμε ΄κακή λειτουργία πλάνου’ . Χτες μεσημέρι το Κρατικό Ταμείο διαχείρισης Πλούτου της ΣΑ, αποφάσισε να …αποκαταστήσει και το ‘στοιχειωμένο κέντρο’ King Abdullah Financial District, που χρειάζεται πακτωλό δισεκατομμυρίων για να ολοκληρωθεί. Πρόκειται για κάτι σαν το …γεφύρι της Αρτας, καθώς ξεκίνησε να χτίζεται το…2006 και όλα τα 73 κτίριά του είναι στοιχειωμένα, ή σωστότερα ανοίκιαστα ή μη ολοκληρωμένα! Βέβαια το Ταμείο έχει εμπειρία, καθώς χτίζει ολόκληρες πόλεις, της ‘Ατζέντας 2030’. Το έργο θα ολοκληρωθεί, απλά θα τραβήξει χρήμα!

Όλα αυτά έρχονται την στιγμή που οι ΗΠΑ κλείνουν τον πόλεμο στη Συρια. Όταν όμως κλείνει ένα μετωπο , ένα άλλο ανοίγει! Το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα τοσο σε ΗΠΑ, όσο και σε Αγγλία και αλλού είναι έτοιμο να σχεδιάσει άλλο ένα πόλεμο ‘για τη Δημοκρατία’ κάπου ανάμεσα σε Λίβανο και Ιράν, ώστε να ‘ξεμπερδέψει’ από άλλον ένα φανταστικό εχθρό, για να δοκιμάσει φυσικά τα νέα αεροπλάνα, τις νέες οβίδες κλπ, για καθαρά πρακτικούς λόγους, καθώς όπλα δοκιμασμένα σε πραγματικό πόλεμο αξίζουν πολύ περισσότερο (3Χ) από μη δοκιμασμένα! Αυτή τη φορά, όμως, καθώς οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ξοδεύουν πέρα από ότι τους αναλογεί, ψάχνουν να βρουν τον ‘βολικό ηλίθιο’ να κάνει τον πόλεμο και να τον πληρώσει.

Η Σαουδική Αραβία(ΣΑ), είναι ακριβώς ο τέλειος υποψήφιος, ήδη αναμεμειγμένη στον ανόητο πόλεμο με Υεμένη που ξεκίνησε το Μάρτιο 2015 και της κοστίζει 70 δις δολάρια ετησίως. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ισραηλινός Υπουργός Τηλεπικοινωνιών Ayoub Kara κάλεσε τον Μουφτή της ΣΑ Abdul Aziz al-Sheikh για επίσκεψη στο Ισραήλ ενώ μετα δυο μερες ο Αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού Gadi Eizenkot έδωσε (για πρώτη φορά στην ιστορία συνέντευξη Ισραηλινού αυτής της βαθμίδας) στην Σαουδαραβική ηλεκτρονική εφημερίδα Elaph, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να μοιραστεί πληροφορίες με την ΣΑ για το Ιράν . Ο Ισραηλινός αυτός Στρατηγός είναι στέλεχος με εξαιρετική στρατιωτική εμπειρία σε 7 μεγάλες συρράξεις ενώ ο Σαουδάραβας Μουφτής είναι εκείνος που είχε πει το ιστορικό ότι ‘όλοι οι χριστιανικοί ναοί στην περιοχή πρέπει να γκρεμιστούν συθέμελα’. Όταν όμως α. οι θερμοκέφαλοι τα βρίσκουν, β. η οικονομική κρίση διαφαίνεται ως ορατή ακόμη και για μια χώρα σαν την Σαουδική Αραβία, και γ. τα οικονομικά συμφέροντα υπερδυνάμεων όπως Βρετανίας ή ΗΠΑ θα έβλεπαν με άριστο μάτι μια νέα ‘περιπέτεια’, ιδιαίτερα αν χρηματοδοτείται από ένα πλούσιο πελατάκι, όπως την Σαουδική Αραβία, τότε, το πιθανότερο, είναι να προετοιμαζόμαστε για ένα και μόνο πράγμα: έναν νέο πόλεμο!

ΥΓ. Κάποιος μπορεί να αναρωτιέται πώς θα χρηματοδοτηθεί ο πόλεμος, αφού η Σαουδική Αραβία έχει συναλλαγματικά αποθέματα που τελειώνουν σε μόλις 30 μήνες. Η απάντηση είναι απλή, θα πουλήσουν τα ασημικά, την Aramco, τη μεγαλύτερη εταιρία πετρελαίου του κόσμου! Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τράμπ, εξάλλου το είπε κομψά, στις 6 Νοεμβρίου, ότι οι ΗΠΑ θα ‘εκτιμήσουν ιδιαίτερα’ αν το IPO (Εισαγωγή μετοχών για πρώτη φορά σε χρηματιστήριο) της Aramco γίνει στο Χρηματιστήριο της Νεας Υόρκης!


Κωνσταντίνος Βέργος , Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
πηγή: new-economy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου