Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Η χορτοφαγική διατροφή (νηστεία) μπορεί να προκαλέσει ωφέλιμες γενετικές αλλαγές

Πραγματικά είμαστε αυτό που τρώμε!
Οι ερευνητές έχουν βρει αποδείξεις ότι τα γονίδια του πληθυσμού που ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή παρουσιάζουν ποικιλομορφία. Αυτά τα αλληλόμορφα των γονιδίων φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί μετά από εκατοντάδες γενιές, επιτρέποντας στους χορτοφαγικούς πληθυσμούς να επεξεργάζεται πιο αποτελεσματικά τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και να τα μετατρέπουν σε ενώσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Cornell βρήκε άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: οι πληθυσμοί των Ινουίτ της Γροιλανδίας, των οποίων η διατροφή βασίζεται κυρίως στα θαλασσινά, δεν έχουν τα ίδια δομικά στοιχεία DNA με παρόμοιες κοινότητες που ήταν σε...
μεγάλο βαθμό χορτοφαγικές. Ενώ το αλληλόμορφο γονίδιο των χορτοφάγων βρέθηκε να έχει μία αλληλουχία 22 βάσεων (δομικά στοιχεία DNA) εντός του γονιδίου, αυτή η αλληλουχία διεγράφη στο αλληλόμορφο του πληθυσμού που τρεφόταν με θαλασσινά, γεγονός που υποδηλώνει ότι μετά από πολλές γενιές το σώμα τους προσαρμόστηκε ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες.
«Είναι πιθανό ότι κατά την διάρκεια ανθρώπινης εξέλιξης, όταν οι πληθυσμοί μετανάστευσαν σε διάφορα περιβάλλοντα, άλλοι από αυτούς έτρωγαν μια διατροφή βασισμένη στα φυτά και άλλοι  έτρωγαν μια διατροφή βασισμένη στα θαλασσινά. Ανάμεσα στις διαφορετικές χρονικές περιόδους αυτά τα διαφορετικά αλληλόμορφα γονίδια προσαρμόστηκαν», δήλωσε ένα μέλος της ερευνητικής ομάδα, ο Kaixiong Ye.
Σε μελέτη που βασίζεται σε δείγμα 234 αποκλειστικά χορτοφάγων Ινδών και 311 συμμετεχόντων από τις ΗΠΑ. Το χορτοφαγικό αλληλόμορφο βρέθηκε στο 68% των Ινδών και μόλις στο 18% των Αμερικανών.
Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το πρότζεκτ «1000 Genome Project» (που καλύπτει αρκετές χιλιάδες άτομα) και διαπίστωσε ότι το ίδιο αλληλόμορφο υπάρχει στο 70% των κατοίκων της Νότιας Ασίας, στο 53% των Αφρικανών, στο 29% των κατοίκων της Ανατολικής Ασίας, και στο 17% των Ευρωπαίων της βάσης δεδομένων.
Χάρτης συχνότητας της παρουσίας του προσαρμοσμένου αλληλόμορφου γονιδίου στην χορτοφαγική διατροφή
Χάρτης συχνότητας της παρουσίας του προσαρμοσμένου αλληλόμορφου γονιδίου στην χορτοφαγική διατροφή
Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι πως η γενετική παραλλαγή παρατηρείται περισσότερο σε περιοχές όπου έχουν παραδοσιακά χορτοφαγική διατροφή.
«Οι κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης έχουν μια μακρά παράδοση στην κατανάλωση γάλακτος και ο οργανισμός τους απορροφά αρκετά λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας από το γάλα για το μεταβολισμό του, έτσι δεν χρειάζεται ο οργανισμός τους να αυξήσει την ικανότητα του να συνθέσει αυτά τα λιπαρά οξέα από πρόδρομες ουσίες», είπε ο Ye. «Ένας από τους στόχους της μελέτης μας είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις γονιδιακές πληροφορίες για να προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας ώστε να ταιριάζει στο γονιδίωμά μας, αυτό που ονομάζουμε εξατομικευμένη διατροφή».
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Molecular Biology and Evolution.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου