Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ο Ερντογάν με μανδύα Αττίλα: Η κάθοδος στα κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής ανατινάσσει το κλίμα

Tου ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Αναβαθμίζει η Άγκυρα τους φετινούς «γιορτασμούς» και τα
πανηγύρια για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
 Η παρουσία του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα την ερχόμενη Κυριακή, δείχνει μια άλλη προσέγγιση και σίγουρα είναι προφανές ότι η Άγκυρα θέλει να στείλει μηνύματα.
Όπως μεταδίδεται από την Άγκυρα, στα κατεχόμενα θα βρίσκεται για παράνομη επίσκεψη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για τους «γιορτασμούς» της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, ο Τούρκος Πρόεδρος «με αφορμή την επίσκεψή του για την 41η επέτειο της 20ης Ιουλίου, η οποία διασφάλισε την ηρεμία και την ασφάλεια στους Τ/κ, θα έχει..
επαφές με τον ‘’πρόεδρο’’ της ‘’ΤΔΒΚ’’ Μουσταφά Ακιντζί και τους αρμοδίους του κράτους και της κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και θέματα που αφορούν τις δύο χώρες».
Είναι σαφές πως με την κίνηση αυτή η Τουρκία θέλει να ενισχύσει και να αναβαθμίσει τις εκδηλώσεις καθώς εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει παραστεί σε αυτό το επίπεδο Τούρκος αξιωματούχος στα πανηγύρια που στήνονται στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, με αφορμή την επέτειο για την εισβολή. Σημειώνεται, επίσης, ότι μέχρι χθες μεταδιδόταν από τα κατεχόμενα πως στις εκδηλώσεις «θα εκπροσωπηθεί η τουρκική κυβέρνηση» χωρίς να αναφέρεται για την κάθοδο του Τούρκου Προέδρου.
Η επίσκεψη αυτή θα γίνει σε μια ιδιαίτερη συγκυρία.
Πρώτο, θα πραγματοποιηθεί μεσούσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Σαφώς και αυτή η επίσκεψη στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, τα οποία δεν αναμένεται να είναι θετικά. Αλλά ακόμη και να θεωρηθεί η κάθοδος του στα κατεχόμενα ως μια κίνηση ενίσχυσης από πλευράς της Άγκυρας της εν εξελίξει διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, σίγουρα αυτό δεν μπορεί να γίνει σε εκδηλώσεις για την εισβολή, με παρελάσεις και πανηγύρια. Σε τέτοιες εκδηλώσεις, με τη μορφή που έχουν, μάλλον μηνύματα διαχωρισμού στέλνουν, παρά λύσης και ενότητας.
Δεύτερο, αυτή την περίοδο στην Τουρκία υπάρχει μετά τις εκλογές ένα κυβερνητικό κενό, ως αποτέλεσμα του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο δεν έχει δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στη χώρα. Σημειώνεται συναφώς ότι οι μέχρι σήμερα προσπάθειες συγκρότησης συνεργασίας για σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη αποδώσει αποτέλεσμα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποιεί επαφές με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων χωρίς μέχρι τώρα αποτέλεσμα. Είναι προφανές ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευνοεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών , ώστε να καταφέρει να εξασφαλίσει, εάν τα καταφέρει, την απόλυτη πλειοψηφία στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αυτό θα τον βοηθήσει να εφαρμόσει τα σχέδια του για να συγκεντρώσει εξουσίες ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Αεροπλάνα και βαπόρια στα πανηγύρια – Διάγγελμα του Ακιντζί την Κυριακή 
Στα πλαίσια των πανηγυριών που ετοιμάζουν οι Τούρκοι για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, θα φθάσουν στα κατεχόμενα πολεμικά πλοία του Τουρκικού Ναυτικού, τα οποία «θα είναι ανοικτά για τις επισκέψεις του κοινού την Δευτέρα».
Σύμφωνα με την δήλωση του Γραφείου Τύπου των λεγόμενων Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων Ασφαλείας του ψευδοκράτους, η φρεγάδα Gökçeada του Τουρκικού Ναυτικού θα είναι αγκυροβολημένη στα ανοικτά των ακτών της κατεχόμενης Κερύνειας για επισκέψεις ενώ το υποβρύχιο Ίνονου και η πυραυλάκατος Bora θα δέχονται τις επισκέψεις στο τουριστικό λιμάνι της πόλης. Επίσης, όπως αναφέρεται, η κορβέτα Bozcaada θα βρίσκεται αγκυροβολημένη στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στα πλαίσια των «γιορτασμών» θα δοθούν συναυλίες από τις μπάντες της «Τουρκικής Ειρηνευτικής Δύναμης» (κατοχικός στρατός) στην Κύπρο και των «Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων Ασφαλείας».
Όπως και στα προηγούμενα χρόνια η ακροβατική ομάδα της Τουρκικής Αεροπορικής Δύναμης θα πραγματοποιήσει επίδειξη στον ουρανό της κατεχόμενης Κερύνειας την Κυριακή.
Περαιτέρω, την Κυριακή 19 Ιουλίου το μεσημέρι, μετά από 21 χαιρετιστήριες βολές, ο Μουσταφά Ακιντζί θα απευθύνει διάγγελμα μέσω του παράνομου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Μπαϊράκ. Η ομιλία του θα αποτελέσει την έναρξη των «γιορτασμών», όπως αναφέρεται.
Την ίδια ημέρα ξεχωριστές τελετές θα γίνουν στο Μνημείο των Μαρτύρων στο Μπογάζι, στο μνημείο του δρα Φαζίλ Κιουτσούκ και στο μνημείο του Ραούφ Ραίφ Ντενκτάς.
Την 20ή Ιουλίου, ημέρα της τουρκικής εισβολής, οι τελετές θα αρχίσουν στις 4:00 το απόγευμα. Η πρώτη τελετή θα πραγματοποιηθεί στον ανδριάντα του Ατάτουρκ.
Οι εορτασμοί θα συνεχιστούν στη λεωφόρο δρα Φαζίλ Κιουτσούκ στην κατεχόμενη Λευκωσία, με παρέλαση. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μουσταφά Ακιντζί θα εκφωνήσουν ομιλίες
ΕΠΑΦΕΣ ΑΙΝΤΑ ΜΕ Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΑ 
ΤΑ γραφεία του τ/κ Κόμματος Κοινωνικής Δικαιοσύνης επισκέφθηκε στα κατεχόμενα ο Εσπεν Μπαρθ Άιντα. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ηγέτης του κόμματος, Τζεμάλ Οζιγίτ δήλωσε ότι η ελπίδα για λύση αυξήθηκε μετά την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας ενώ αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο. Ο κ. Άιντα είπε πως «η νέα ομόσπονδη Κύπρος θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, θα πρέπει η λύση να είναι λύση του 21ου αιώνα. Δεν μπορεί να είναι μια συλλογή θέσεων που κατατέθηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους».
«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΟΙ δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί θα συναντηθούν την Παρασκευή, 24 Ιουλίου( Ραμαζάνι και επέτειοι μετακίνησαν τις συνατήσεις). Οι δυο θα προετοιμάσουν και την συνάντηση των δύο ηγετών στις 27 του μηνός. Μέχρι τότε θα πραγματοποιούν συναντήσεις ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές.
Συναντήθηκαν οι ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές για την ΕυρωπαΪκή Ένωση, περιουσιακό, οδοφραγμάτων, εδαφικού, ανθρωπιστικών, οικονομίας κ.ά. Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κ. Μαυρογιάννης και Ναμί θα αξιολογήσουν στην επόμενή τους συνάντηση την πρόοδο στις εργασίες των ομάδων και θα ασχοληθούν με την συνάντηση των δύο ηγετών την μεθεπόμενη Δευτέρα.

 http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου