Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΑΝΕΛ: Οι επιπτώσεις ενός Grexit


anel 

Αδιαμφισβήτητα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή και όχι κάποια άλλη στο παρελθόν ή στο μέλλον, το Grexit και η άτακτη χρεωκοπία της χώρας δεν ήταν επιλογή. Η συμφωνία είναι επώδυνη, τα μέτρα σκληρά και κανείς δεν δικαιούται να μη πει την αλήθεια σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την χώρα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αφήσουμε στα χέρια του προηγούμενου σάπιου πολιτικο-οικονομικού συστήματος την διακυβέρνηση της.


   Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος, κάτω από το.. βάρος των ευθυνών τους και της συνειδητοποίησης της τραγικής πραγματικότητας στην οποία βρίσκεται η χώρα, έπραξαν αυτό που πράττουν όλοι οι ηγέτες που έχουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών και όχι τις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες.

   Το «να τρώμε πέτρες» της Χ.Α δεν ήταν επιλογή μιας κυβέρνησης με προτεραιότητα την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της. Τα ακραία κόμματα που διακαώς επιθυμούσαν και επιθυμούν την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση -τον φυσικό μας χώρο- και την άτακτη χρεωκοπία, έχουν ως προτεραιότητα τη δική τους επιβίωση.

   Προτεραιότητα όμως του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου είναι να δώσουν μια έντιμη και μεγάλη μάχη να ανοικοδομήσουν τη χώρα, να την ισχυροποιήσουν και να της δώσουν ξανά τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και στον κόσμο. Οι Έλληνες δεν είμαστε λαός που υποτάσσεται και παραδίδει τα όπλα. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις κακοδιαχειρίστηκαν, καταχράστηκαν 500 δις. Επί δεκαετίες ροκάνιζαν κάθε πόρο που είχαμε, κάθε ελπίδα για ανοικοδόμηση. Οφείλουμε στον Ελληνικό λαό να ξεσκεπάσουμε τους υπηρέτες αυτού του συστήματος  και να τους τιμωρήσουμε άμεσα ακόμη και αν αυτοί βρίσκονται μέσα στο δικό μας κίνημα. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ηγούμαστε πια αυτής της προσπάθειας.

   Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αποδείξει σε όλους όσους προσπαθούν εντός και εκτός Ευρώπης να μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή ένωση ότι οι πατριώτες Έλληνες μπορούν και θα θωρακίσουν τη χώρα ώστε στο μέλλον κανείς να μη μπορεί να την εκβιάσει και να την μειώσει.

   Στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, χρειάζεται την υποστήριξη όλων όσων έχουν την ίδια ανησυχία.  Και αυτοί είναι η τεράστια πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού που είπε ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας αλλά και την συγκεκριμένη στιγμή σε ένα Grexit και μια άτακτη χρεωκοπία με δραματικές επιπτώσεις.  Είσαστε εσείς που μας στηρίξατε από τη πρώτη στιγμή.

   Το νέο πολιτικό τοπίο για να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα πρέπει να έχει ήθος, εντιμότητα, ακεραιότητα, σύνεση και αντοχή και είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ και  οι πολιτικοί τους αρχηγοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος.

   Ίσως περνάμε τις δυσκολότερες ώρες της μεταπολεμικής μας ιστορίας.  Το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος  όμως δεν είχαμε το δικαίωμα να το μετατρέψουμε σε ελεύθερη πτώση της χώρας στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο.  Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος θα το μετατρέψουν σε ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, ελπίδα και αξιοπρέπεια.

 H ιστορία και η Ελλάδα, θα μας το πιστώσει.


ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ GREXIT
Οφείλουμε πια πριν κρίνουμε και υποστηρίξουμε μια θέση να γνωρίζουμε τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας αλλά και το τι θα συνέβαινε σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο στη χώρα μας στην περίπτωση ενός Grexit.
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Μια Ελλάδα η οποία θα φύγει σε συνθήκες συντριβής από την ευρωζώνη θα είναι ένα έθνος κακοποιημένο, οργισμένο και δυσαρεστημένο, ένα έθνος όμως που θα συνεχίσει να κατέχει την θέση του ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οι δύο αυτοί οργανισμοί καθοδηγούνται και παίρνουν αποφάσεις με την ομοφωνία των  μελών τους (consensus-driven), συνθήκη η οποία θα διαταρασσόταν λόγω των οικονομικών αδιεξόδων που θα επικρατούσαν στην Ελλάδα από ένα Grexit. (“Consensus-driven” σημαίνει ότι χωρίς την ομοφωνία των μελών δεν μπορεί να παρθεί κάποια απόφαση ή να εκτελεστούν αποτελεσματικά οι όποιες επιχειρησιακές δράσεις)
Σε αυτούς τους δύο οργανισμούς, δηλαδή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μια Ελλάδα η οποία δεν θα έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα και τα ψυχικά αποθέματα να συνεργαστεί θα μπορούσε στο μέλλον  ξανά και ξανά να κρατήσει αυτούς τους οργανισμούς σιδηροδέσμιους, δηλαδή ανενεργούς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινηθούν αποτελεσματικά όταν χρειάζεται.
ADVERTISEMENT
Αυτό θα μπορούσε να εκδηλωθεί πολύ γρήγορα.  Για παράδειγμα, οι αποφάσεις για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματικές εάν η Ελλάδα αναγκαζόταν να μην τις ακολουθήσει λόγω του ότι θα είχε άμεση ανάγκη να διαθέσει το εγχώριο προϊόν της στη Ρωσία ή να συνάψει συμφωνίες που θα ελάφρυναν τα οικονομικά αδιέξοδα της χώρας.
Ένα Grexit θα μπορούσε εύκολα να επηρεάσει  την καθημερινή διακυβέρνηση  στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα από τη διαπραγμάτευση που αφορά το  διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις σε γεωργικές επιδοτήσεις, έως και  το τι πρέπει να γίνει για τα προσφυγικά ρεύματα σε όλη τη Μεσόγειο. Η αδυναμία συμμετοχής της Ελλάδας σε συμβούλια θα μπορούσε έως και να καθυστερήσει περίπλοκες διαπραγματεύσεις που αφορούν την ΕΕ.
Επιπροσθέτως, εκτός του ότι η  Ελλάδα θα είναι σε  δυνητικά δύσκολή θέση και δεν θα μπορεί να έχει την προσοχή της στα συμβούλια της Ευρώπης , μια ελληνική χρεοκοπία  σε συνθήκες “συντριβής” είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις. Ένα μέλος του ΝΑΤΟ  δεν θα είχε την δυνατότητα να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ όπως στις αποστολές της ΕΕ, στα ανθρωπιστικά προγράμματα, στις διασώσεις των προσφύγων, καθώς και σε πολλές άλλες προσπάθειες με γνώμονα την ασφάλεια.  Η ομαλή λειτουργία ελληνικών βάσεων – πολλές σε γεωπολιτικά σημαντικές τοποθεσίες, όπως το λιμάνι της Σούδας, Κρήτη – θα επηρεαζόταν άμεσα. Αξίζει δε να θυμηθούμε τη σημαντική και καίρια γεωγραφική θέση της Ελλάδα στο πλευρό των θαλάσσιων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μιας  περιόδου μεγάλης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Πράγματι, η Ελλάδα, που περιφρονείται από  τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους είναι ένα έθνος που αναπόφευκτα θα αρχίσει να ψάχνει  αλλού για την υποστήριξη και την αφοσίωση.

Ένας  πιθανός μελλοντικός εταίρος φυσικά θα μπορούσε να είναι η Ρωσία λόγω της Ορθοδοξίας. Αν η Μόσχα έδειχνε διάθεση να βοηθήσει την Ελλάδα οικονομικά ακόμα και οριακά, αυτό θα απομάκρυνε περαιτέρω την Ελλάδα από τη Δυτική Ευρώπη.  Τελικά, είναι αδύνατο να σκεφτούμε την  Ελλάδα να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή ακόμη και το ΝΑΤΟ. Ορισμένες όμως φωνές στην Ελλάδα της άκρας αριστεράς και του πολιτικού μορφώματος της ΧΑ ήδη υποστηρίζουν αυτή την πορεία.

Τέλος, μια Ελλάδα που είναι θυμωμένη και όλο και περισσότερο απομακρύνεται  από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές οργανώσεις θα ήταν ευάλωτη  στην άμεση περιοχή της. Χωρίς ισχυρή και ενθουσιώδη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, η εύθραυστη ισορροπία των σχέσεων με την Τουρκία αλλά και με κάποιες χώρες των Βαλκανίων θα διαταράσσονταν επικίνδυνα.
Εάν η Ελλάδα δεν έχει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην πλάτη της, θα είναι πολύ λιγότερο ασφαλής με κάποιους από τους γείτονές της.   Αυτό είναι θεμελιωδώς  αποσταθεροποιητικό.
Θα φύγει η  Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ αν φύγει  από την Ευρωζώνη;   Είναι εξαιρετικά απίθανο.  Αλλά δεν είναι αδύνατη μια τέτοια εξέλιξη καθώς η κρίση βαθαίνει και τα συναισθήματα φουντώνουν και στις δύο πλευρές.  Στην περίπτωση ενός Grexit το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι μια θυελλώδης και αμφιλεγόμενη περίοδος  βρίσκεται μπροστά μας, εκτός εάν ένας συμβιβασμός μπορεί να διαμορφωθεί.
Τι πρέπει να γίνει ?
Για αρχή  η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αφεθεί στους κεντρικούς τραπεζίτες. Δεν είναι πολιτικοί και δεν πληρώνονται για να είναι ευαίσθητοι  σε θέματα  γεωστρατηγικής και στις πολιτικές συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη.  Στην απαισιόδοξη εκδοχή, χάνοντας  οποιοδήποτε  έθνος η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ μπαίνουν σε terra incognita (έδαφος αγνώστων συνεπειών) και θα ταρακουνηθούν και οι δύο οργανισμοί  θεμελιωδώς, ενώ βαθιά αποδυναμώνεται η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.
Καθώς η Τρόικα διεξάγει περαιτέρω διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να εξετάσει την αξία που η Ελλάδα έχει για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει αυτά τα σημεία, αλλά πολλοί από την ευρωπαϊκή πλευρά τείνουν να τα αγνοούν και να επικεντρώνονται μόνο στην οικονομική πλευρά και αυτή είναι μια φυσική αλλά καταστροφική παρόρμηση για την ευρύτερη σταθερότητα και ενότητα της Ευρώπης.
Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, οι Έλληνες πρέπει να σκεφτούν το ίδιο από γεωστρατηγική σκοπιά όσο και οικονομική για τις  επιλογές που έχουν μπροστά τους.
Παρόλο το συναίσθημα αδικίας που μας πνίγει  για τους όρους που προσφέρονται, μέρος του πακέτου είναι και η συνέχεια της «κάρτας  μέλους» στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στη σημαντικότητα της θέσης και του ρόλου της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Ν.Α. Μεσόγειο.
Αυτά δεν είναι εύκολες επιλογές και για τις δύο πλευρές, αλλά κάποια ελπίδα παραμένει ότι ένας συμβιβασμός μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Υπάρχει μια θεμελιώδης αξία στην Ευρώπη με την συμμετοχή της Ελλάδα στην τροχιάς της και εξίσου οι Έλληνες θα πρέπει να δούνε την αξία στο να  παραμείνουν μέρος του διατλαντικού κόσμου.
Οι Γερμανοί πρέπει να κατανοήσουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ισχυρή μόνο εάν αποτελείται από κυρίαρχα έθνη  και κυρίαρχα έθνη είναι μόνο αυτά που μπορούν να πάρουν και κυρίαρχες αποφάσεις για το μέλλον τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ GREXIT  
  • Η δραχμή επιστρέφει. Το ευρώ εγκαταλείπεται, η Ελλάδα επιστρέφει στη δραχμή, το προηγούμενο νόμισμά της (μπορεί να έχει ένα νέο όνομα). Η δραχμή πιθανότατα θα έπεφτε σε αξία έναντι του ευρώ την ίδια στιγμή της έκδοσής της (επίσης το κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορούσε να τυπώσει ένα νέο νόμισμα γρήγορα θα ήταν ένα μεγάλο ζήτημα).
  • Η κυβέρνηση αναγκάζεται να διευρύνει άμεσα το capital control στο οποίο μας οδήγησαν εκβιαστικά. Στον ορατό κίνδυνο ενός Grexit μαζικά οι πολίτες θα αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κηρύξει αυτή την συμπεριφορά παράνομη άμεσα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα άρχιζε να «ξεσκονίζει» το σχέδιο Grexit που έχει καταρτίσει από το 2012 άμεσα. Άγνωστο το ποιο θα ήταν το ποσό που θα μπορούσαμε να σηκώνουμε από τις τράπεζες και ποια θα ήταν η διάρκεια αυτών των μέτρων.
  • H Ευρωπαϊκή υποστήριξη στις ελληνικές τράπεζες θα αποσυρόταν δια παντός. Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να έχουν πρόσβαση αυτή την στιγμή στην επείγουσα παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, το δικαίωμα αυτό θα αφαιρείτο δια παντός με το που θα εγκαταλείπαμε την Ευρωζώνη.
  • Άμεση Υποτίμηση Εθνικού νομίσματος   από 20%-30% στην καλύτερη περίπτωση και από 45% -85%  στην χειρότερη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αδυνατούν να αγοράσουν βασικά αγαθά.
  • Ο πληθωρισμός θα ανέβαινε αμέσως. Με το νέο νόμισμα σε ελεύθερη πτώση, μέχρι να βρει το επίπεδο του έναντι του ευρώ, οι τιμές των αγαθών μέσα στην Ελλάδα θα αυξηθούν  με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
  • Η ανεργία θα αυξανόταν με δραματικούς ρυθμούς. Η αγορά θα κατέρρεε ολοκληρωτικά σχεδόν και οι επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά με αποτέλεσμα δραματικής αύξησης της ανεργίας.
  • Πιθανή αναταραχή και Αταξία. Έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι η ξαφνική οικονομική κατάρρευση μιας χώρας επιδεινώνει την κοινωνική αναταραχή.
  • Οι Έλληνες θα ξεπουλούσαν ότι τους έχει απομείνει. Οι «ξύπνιοι» που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό θα αγόραζαν για ένα κομμάτι ψωμί τις περιουσίες Ελλήνων που θα πούλαγαν στην απόγνωσή τους όσο – όσο τις περιουσίες τους για να επιβιώσουν.
  • Εάν βγαίναμε από την Ευρωζώνη η ΕΚΤ θα αποφάσιζε το κούρεμα των ενεχύρων άμεσα. Οι Ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν το χρέος τους προς την ΕΚΤ η οποία θα στρεφόταν αμέσως στις εγγυήσεις που έχουν δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ιδιαίτερα στην ακίνητη περιουσία, δημόσια και ιδιωτική. Τα στεγαστικά δάνεια θα πέρναγαν στα χέρια της ΕΚΤ και οι πολίτες θα έχαναν σε μια νύχτα τα πάντα. Η ελπίδα για οποιονδήποτε διακανονισμό μεταξύ ιδιωτών και τραπεζών θα έσβηνε μια και καλή.
Αν και η Ελλάδα δυνητικά θα μπορεί να επιληφθεί της οικονομικής της πολιτικής με ένα Grexit και να υλοποιήσει ένα σχέδιο ανάπτυξης, εάν και όταν βεβαίως καταφέρει να βρει πόρους να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας, οι δραματικές επιπτώσεις δεν θα απαλειφθούν δια μαγείας. Η χώρα θα καταρρεύσει βραχυπρόθεσμα και οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες, γρήγορες και αγνώστου διάρκειας.  Η Ελλάδα μπορεί να έχει εργατικό δυναμικό να διαθέσει λόγω της μεγάλης ανεργίας αλλά θα έπρεπε να βρει τους πόρους να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για να τους απασχολήσει και να αρχίσει να παράγει προϊόν προς εξαγωγή.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ GREXIT ΣΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχρεώσεις σε «επίσημους» πιστωτές, όπως το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού εξωτερικού χρέους αξίας $ 500 δισεκατομμυρίων , οι θεσμοί αυτοί θα φέρουν το κύριο βάρος των  ζημιών από μια ελληνική χρεοκοπία.
Οι ξένες τράπεζες είναι εκτεθειμένες οικονομικά στη περίπτωση ενός Grexit με μόλις 46 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία είναι ευρέως διασκορπισμένα μεταξύ των χωρών, έτσι  οι άμεσες επιπτώσεις ενός Grexit στον ιδιωτικό τομέα σε άλλες χώρες θα είναι διαχειρίσιμες, τουλάχιστον στη θεωρία.  Φυσικά, οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά αν η Ελλάδα επρόκειτο πράγματι να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, και υπάρχει η ανησυχία ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το 2011 και το 2012, η μοίρα της Ελλάδα φαινόταν  να είναι στενά συνδεδεμένη με την υπόλοιπη Ευρώπη.  Ένα Grexit θα σηματοδοτούσε την πρώτη πτώση στο domino, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, ίσως την Ισπανία ή την Ιταλία, ξηλώνοντας τελικά όλο  το οικοδόμημα.  Αυτή τη στιγμή ωστόσο, η Ελλάδα μοιάζει να είναι  ξεχωριστή υπόθεση  και πολύ λίγοι άνθρωποι πια πιστεύουν ότι ένα Grexit  θα έχει την δύναμη να προκαλέσει μια  αλυσιδωτή αντίδραση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

  1. Δημιουργήθηκε η Νότια Συμμαχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πρωτοστάτες τις Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και με φυσικά μέλη την Ισπανία και Πορτογαλία.
  2. Αναγνωρίσθηκε η ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο.
  3. Αναγνωρίσθηκε η ανάγκη σχεδιασμού πολιτικών ανάπτυξης με στόχο την κατάργηση των στείρων πολιτικών λιτότητας
  4. Το πρόβλημα της Ελλάδας και όλες οι πτυχές του έγιναν πλέον γνωστά με κάθε λεπτομέρεια σε όλο τον κόσμο. Αυτό αδιαμφισβήτητα πυροδότησε εκατοντάδες αρνητικά δημοσιεύματα για την απαξιωτική στάση του Σόιμπλε και για τα μικρά, νεόφερτα στην ένωση κράτη-συμμάχους του καθώς και για κάποιους Γερμανούς πολιτικούς του ευρωκοινοβουλίου και του κοινοβουλίου της Γερμανίας. Η πολιτική του Σόιμπλε αργά ή γρήγορα θα είναι μπούμερανγκ για την εικόνα της Γερμανίας αλλά και για τον ηγετικό ρόλο που προσπαθούν να συντηρήσουν με απάνθρωπες, πολιτικές και με απώτερο στόχο την απώλεια της Εθνικής Κυριαρχίας και την υποδούλωση των λαών.
  5. Ο Jack Lew (Τζάκ Λιού), ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, έρχεται στην Ευρώπη να πείσει την Γερμανία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες ότι η μόνη λύση για το πρόβλημα του χρέους είναι το ονομαστικό κούρεμά του όπως έγινε το 1953 με το χρέος της Γερμανίας.
  6. Το ΔΝΤ θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος και απειλεί ότι δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα εάν δεν συζητηθεί σοβαρά η αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και το ονομαστικό κούρεμα του.
  7. Το ταμείο το οποίο είχε δημιουργηθεί επί Σαμαρά – Στουρνάρα με έδρα το Λουξεμβούργο με μοναδικό στόχο την αποπληρωμή του δανείου, μεταφέρεται στην χώρα μας υπό Ελληνική διοίκηση.
  8. Τα 50 δις του παραπάνω ταμείου που θα συγκεντρωθούν από ιδιωτικοποιήσεις και μακροχρόνιες μισθώσεις δεν θα δαπανηθούν όλα όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την αποπληρωμή του χρέους. Η νέα συμφωνία έχει ως εξής: 50% δηλαδή 25 δις θα δοθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Από τα 25 δις που απομένουν 12,5 δις θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δηλαδή την εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών και 12,5 δις θα δοθούν για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
  9. Από το αναπτυξιακό πρόγραμμα Juncker (Γιούνκερ), 35 επί πλέον δις θα διοχετευτούν στην Ελληνική αγορά.
  10. Με στόχο να επιβληθούν κυρώσεις αλλά και φόροι, εξασφαλίσθηκε η πλήρη στήριξη των θεσμών αλλά και της ΕΚΤ για να εντοπισθούν άμεσα όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί πολιτικών και μη, στο εξωτερικό, στους οποίους κατατέθηκαν ποσά από αδιευκρίνιστες πηγές (πόθεν έσχες).
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ δεν χάρισε δις στις γερμανικές τράπεζες όπως η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- διαπραγματεύτηκε με τους λαούς της Ευρώπης. Τα πρώτα δυο μνημόνια επί προηγούμενων κυβερνήσεων αφορούσαν την μετατροπή ιδιωτικού χρέους που βρισκόταν στις Γερμανικές, Γαλλικές και Ολλανδικές τράπεζες σε χρέος πολιτών! Μέσα σε μια νύχτα οι προηγούμενοι, αγόρασαν στο ακέραιο το χρέος της Deutsche Bank και των άλλων, σύμφωνα με την έκθεση Alvarez & Marshall παίρνοντας και 2,5% προμήθεια! Όλα αυτά με χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων. Κατέστρεψαν ασφαλιστικά ταμεία, μικρο-ομολογιούχους, ολόκληρους λαούς, για να θησαυρίσουν οι τράπεζες και ένα σάπιο πολιτικο-οικονομικό σύστημα σε όλο τον κόσμο (θέματα τα οποία διερευνά η εξεταστική επιτροπή για το δημόσιο χρέος). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ δεν παρέδωσε το χρέος σε τοκογλύφους, αντίθετα δεν δίστασε να κάνει και στάση πληρωμών στο ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ δεν αγωνίστηκε για να σώσει τους ισολογισμούς της Deutsche Bank, αλλά για να σώσει τις περιουσίες των Ελλήνων και τις καταθέσεις των μικρό καταθετών που δεν έβγαλαν έξω τα λεφτά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου