Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Η Συρία θεωρείται η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο – H Ισλανδία η πιο ασφαλής


SYRIA 

Η Συρία θεωρείται η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο και η Ισλανδία η πιο ασφαλής, γράφει σήμερα η εφημερίδα Independent που επικαλείται την τελευταία έρευνα για τη διεθνή ειρήνη και τα επίπεδα της βίας του Institute for Economics and Peaceμιας παγκόσμιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εδρεύει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και καταρτίζει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (GPI).

Η Συρία κατέχει αυτή τη θλιβερή πρωτιά καθώς τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο και ..την ταχεία άνοδο της εξτρεμιστικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως καταδεικνύεται από ένα τεράστιο σύνολο νέων στοιχείων με τα συνολικά επίπεδα της ειρήνης και της βίας.

Τα στοιχεία, που βασίζονται σε 23 διαφορετικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων όπως το επίπεδο των ανθρωποκτονιών, οι αντιλήψεις για την εγκληματικότητα, η τρομοκρατία, οι στρατιωτικές δαπάνες, καταγράφηκαν για να διαμορφώσουν ένα ενιαίο σχήμα, τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (GPI). Η φετινή είναι η ένατη έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης (GPI), η οποία δίνεται στη δημοσιότητα κάθε χρόνο.

Στοιχεία παρελθόντων ετών δείχνουν μια σταθερή πτώση στην κατάταξη της Συρίας από το 2008 όταν η χώρα ήταν στην 88η θέση από τις 162 χώρες του πίνακα, με την μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται το 2011, μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

Αντίθετα, η μικρή σκανδιναβική χώρα της Ισλανδίας είναι η πιο ειρηνική στον κόσμο. Έχει βαθμολογία GPI 1.148, τη χαμηλότερη παγκοσμίως, λόγω του χαμηλού επιπέδου στρατιωτικοποίησης και των εγχώριων και διεθνών συγκρούσεων, καθώς και του υψηλού επιπέδου της ασφάλειας και της κοινωνικής σταθερότητας. Όταν πρόκειται για βαθμολογία του GPI, ένας μικρότερος αριθμός σημαίνει ότι μια χώρα είναι πιο ειρηνική, ενώ ένας υψηλότερος αριθμός δείχνει ότι είναι πιο βίαιη.

Η Ισλανδία είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο (και το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ) χωρίς μόνιμο στρατό. Αντ ‘αυτού, ο στρατός της αποτελείται από την Ισλανδική Ακτοφυλακή που διαθέτει μικρό αριθμό πλοίων και αεροσκαφών τα οποία φυλάσσουν τον θαλάσσιο και τον εναέριο χώρο του νησιού.

Οι σκανδιναβικές χώρες μαζί με τις χώρες των Άλπειων, όπως η Αυστρία και η Ελβετία, συγκαταλέγονται στις 10 πιο ειρηνικές χώρες, με τη Δανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Ισλανδία και την Φινλανδία στην έκτη.

Οι δέκα πιο ασφαλείς χώρες με σειρά κατάταξης είναι: 1η Ισλανδία (GPI 1.148), 2η Δανία, 3η Αυστρία, 4η Νέα Ζηλανδία, 5η Φινλανδία, 6η Ελβετία, 7η Καναδάς, 8η Ιαπωνία, 9η Αυστραλία, 10η Τσεχία (GPI 1.341).

Το πολύ χαμηλό επίπεδο πολιτικής αστάθειας στην Ισλανδία, το μικρό ποσοστό ανθρωποκτονιών, εξαγωγών όπλων και προβλημάτων με γειτονικές της χώρες επίσης συμβάλλουν ώστε η χώρα να θεωρείται η πιο ειρηνική στον κόσμο.

Η Σουηδία και η Νορβηγία που είναι στην 13η και 17η θέση αντίστοιχα, χαρακτηρίζονται λιγότερο ειρηνικές σε σχέση με τις γειτονικές τους χώρες, λόγω των ελαφρώς υψηλότερων επιπέδων εγκληματικότητας και των πολύ υψηλότερων επιπέδων εξαγωγών όπλων. Παρά την ουδετερότητα της Σουηδίας, η χώρα είναι η 12ος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως.

Η Πορτογαλία κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ των πιο ειρηνικών χωρών από τις 162 της κατάταξης, η Γερμανία στην 16η, η Ισπανία στην 21η, η Ιταλία στην 36η, η Βρετανία στην 39η, η Γαλλία στην 45η, η Ελλάδα στην 61η, η Τουρκία στην 135η.

Αντίθετα, χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής περιλαμβάνονται στις 10 πιο επικίνδυνες χώρες, οι οποίοι σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης είναι οι εξής: 1η Συρία (GPI 3.645), 2η Ιράκ, 3η Αφγανιστάν, 4η Νότιο Σουδάν, 5η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, 6η Σομαλία, 7η Σουδάν, 8η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 9η Πακιστάν, 10η Βόρεια Κορέα (GPI 2.977).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου