Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ''ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ'' ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΑ STRESS TESTS ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ FUNDS. ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 33% ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ  EUROBANK ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Η κυβέρνηση, με πρόσχημα τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για τις τράπεζες από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ) που πραγματοποιούνται και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου, ετοιμάζεται να επαναλάβει το μέγα σκάνδαλο και το έγκλημα- όπως το έχει χαρακτηρίσει ο..
κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης- της ιδιωτικοποίησης, σε μιά νύχτα της Eurobank.
Στόχος είναι να ξεπουληθούν άρον- άρον και εξ' ολοκλήρου οι τράπεζες σε ιδιωτικά συμφέροντα και συγκεκριμένα σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά funds.
Ως γνωστόν στην περίπτωση της Eurobank πραγματοποιήθηκε άρον-άρον αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, σε εξευτελιστικές τιμές και με παράνομη απαγόρευση συμμετοχής σε αυτήν του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ), πράγμα που είχε ως συνέπεια να πέσει η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας από το 95% στο 35,42%, να πάρουν τον έλεγχο της τράπεζας ξένα funds και να ζημιωθεί το δημόσιο γύρω στα 11 δις.
Τώρα με τα νέα stress tests της E.K.T, υπολογίζεται ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν κεφαλαιακές ανάγκες πολλών δις ευρώ και επομένως θα χρειασθούν νέα κεφάλαια για να καλυφθούν.
Ακόμα και αν μεθοδευθεί να καλύψουν οι τράπεζες αυτές τις νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες με το κυβερνητικό ''δώρο'' του λεγόμενου ''αναβαλλόμενου'' φόρου, το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο του οποίου είναι περίπου 3 δις (έναντι των 7,5 δις που έχουν χρησιμοποιηθεί) και πάλι θα είναι αρκετά τα δις ευρώ που θα χρειάζονται επιπλέον οι τράπεζες. 
Σχέδιο τρόικας και κυβέρνησης είναι να καλυφθούν αυτά τα επιπλέον δις των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Α.Μ.Κ), κατά το προαναφερόμενο πρότυπο της Eurobank, οι οποίες ΑΜΚ θα γίνουν σε εξευτελιστικές τιμές και στις οποίες θα αποκλειστεί η συμμετοχή του ΤΧΣ.
Κατά αυτόν τον τρόπο τα σημερινά ποσοστά του ΤΧΣ στις τράπεζες που είναι στην Πειραιώς 66,93% , στην Alpha 69,9%, στην Εθνική 57,24% και στη Eurobank 35,41%, θα εξανεμιστούν και οι τράπεζες θα περάσουν υπερπλειοψηφικά και χαριστικά στα ξένα funds.
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 33%
Ειδικότερα να σημειώσουμε ότι θεμελιώδης επιδίωξη τρόικας και κυβέρνησης είναι να πέσει η συμμετοχή του ΤΧΣ κάτω ακόμα και από το 33%, ώστε να βρεθεί κάτω από το όριο και της καταστατικής μειοψηφίας, με στόχο το δημόσιο όχι μόνο να μην μπορεί σε καμμία περίπτωση να διορίσει διοικητές αλλά και να μην μπορεί να "μπλοκάρει" αποφάσεις κρίσιμης στρατηγικής σημασίας σε βάρος των συμφερόντων του.
Τραπεζικοί κύκλοι τόνιζαν ότι αυτή η πτώση του ποσοστού του ΤΧΣ κάτω από το 33% αν δεν συμβεί με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μετά τα Stress test, τότε θα προχωρήσει συμπληρωματικά μέσω των warrants , στους κατόχους των οποίων το ΤΧΣ θα προσφέρει κοινές μετοχές ή και με την απόκτηση warrants μέσω δημόσιων προτάσεων και την πώληση συνέχεια με placement των τραπεζικών μετοχών που περιέχουν αυτά τα warrants.
NA ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ
Τρόικα και κυβέρνηση μάλιστα θέλουν να επιταχύνουν αυτές τις διαδικασίες ξεπουλήματος των τραπεζών που συνιστούν μέγα σκάνδαλο και μέγα έγκλημα κατά του δημοσίου χρήματος, άλλα και της εθνικής μας υπόστασης, προκειμένου να προλάβουν ενδεχόμενες κινηματικές και πολιτικές εξελίξεις.
Αυτές τις στιγμές σύσσωμη η Αριστερά, αντί να καθεύδει ή να αναζητά τρόπους αναδίπλωσης οφείλει να αντιδράσει με όλα τα μέσα που διαθέτει στο εθνικό έγκλημα των ιδιωτικών ''τετελεσμένων'' στις τράπεζες, ενώ πρέπει να ξεσηκωθεί ένα μεγάλο κίνημα στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων και των πολιτών για τη ματαίωση των πραξικοπημάτων, για την εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών και την προοδευτική ανατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου