Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Washington Post: Αμφιλεγόμενη η τουρκική στάση έναντι του ISIS

Washington Post: Αμφιλεγόμενη η τουρκική στάση έναντι του ISIS


Στην έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων κατά του ISIS στη Συρία, στην στρατηγική Ομπάμα αλλά κυρίως στην αμφιλεγόμενη στάση της Τουρκίας έναντι των Ισλαμιστών αναφέρεται κύριο άρθρο της WASHINGTON POST με τίτλο «U.S. airstrikes in Syria signal a new battlefield».
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, εάν οι αεροπορικές επιθέσεις αποτελούν αναγνώριση ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος πολεμώντας το μόνο στο Ιράκ και αφήνοντας καταφύγιο στη Συρία, τότε είναι καλοδεχούμενες. Η απόφαση του..
Προέδρου Ομπάμα, όπως και εκείνη του Αυγούστου στο Ιράκ, είναι δικαιολογημένη καθώς αφορά στη διάσωση ευάλωτων πληθυσμών, των Κούρδων της Συρίας σε αυτή την περίπτωση. Για την ακρίβεια η κατάσταση στη βόρεια Συρία είναι πιο σύνθετη από εκείνη που αντιμετώπισε ο Πρόεδρος Ομπάμα στο όρος Sinjar του Ιράκ τον Αύγουστο. Η περιοχή που δέχεται την επίθεση του ISIS ελέγχεται από το Kurdish Democratic Union Party, το οποίο είναι σύμμαχο με το ΡΚΚ της Τουρκίας. Μολονότι υπάρχει εκεχειρία μεταξύ του ΡΚΚ και της τουρκικής κυβέρνησης οι σχέσεις μεταξύ τους είναι περιορισμένες, ενώ η Άγκυρα αρνήθηκε να στηρίξει τους Κούρδους της Συρίας. Η Τουρκία έκλεισε την Κυριακή μέρος των συνόρων της με τη Συρία, στην προσπάθειά της προφανώς να αποτρέψει την είσοδο Κούρδων στη Συρία για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.
Η αντιπαραγωγική αυτή πράξη αποτελεί μέρος της αμφιλεγόμενης έως τώρα στάσης της Τουρκίας έναντι του Ισλαμικού Κράτους. Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε αρνηθεί να υπογράψει τη δέσμευση για την καταπολέμηση των εξτρεμιστών που είχαν συντάξει οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη, κάνοντας μνεία στο γεγονός της ομηρείας 49 Τούρκων διπλωματών από το Ισλαμικό Κράτος. Οι εν λόγω κρατούμενοι απελευθερώθηκαν το Σαββατοκύριακο υπό συνθήκες για τις οποίες αρνήθηκαν να εξηγήσουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία ένδειξη ότι ο κ. Ερντογάν θα είναι τώρα περισσότερο πρόθυμος από ό,τι ήταν πριν να συνδράμει ή να στηρίξει ανοιχτά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία ή στο Ιράκ.
http://www.washingtonpost.com/opinions/editorial-the-islamic-state-exploits-obamas-weaknesses/2014/09/22/b5562bd8-4277-11e4-9a15-137aa0153527_story.html?hpid=z3
ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ «ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Μολονότι η στρατηγική των ΗΠΑ έναντι του Ισλαμικού κράτους είναι περίπλοκη –καθώς προσπαθεί να συνθλίψει την οργάνωση, επιβάλλοντας παράλληλα συμφωνία για τα πυρηνικά με μια από τις ισχυρότερες περιφερειακές δυνάμεις, το Ιράν και ανατρέποντας τον Άσσαντ στη Συρία- φαίνεται εξαιρετικά απλή σε σχέση με εκείνη της Τουρκίας, υποστηρίζει ο Marc Champion σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Turkey’s Complicated Position on Islamic State».
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η ανοχή της Τουρκίας έναντι του Ισλαμικού Κράτους οφείλεται εν μέρει στο κίνδυνο τρομοκρατικών αντιποίνων στο εσωτερικό της, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές. Ο Ερντογάν ωστόσο έχει και κάποια αντικρουόμενα κίνητρα έναντι των Κούρδων τα οποία δεν έχουν οι ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει καταστεί στρατηγικός εταίρος της αυτόνομης επαρχίας των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε ανεπίλυτη σύγκρουση με τους Κούρδους αντάρτες που δρουν στην Τουρκία από βάσεις που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των συνόρων της. Σήμερα λοιπόν ο Ερντογάν βρίσκεται έναντι δύο χαρακτηριζόμενων ως τρομοκρατικών οργανώσεων, του Ισλαμικού Κράτος και του ΡΚΚ, οι οποίες στρατολογούν νέα μέλη από συμπαθούντες στο εσωτερικό της Τουρκίας και πολεμούν μεταξύ τους στη Συρία και στο Ιράκ.
Καθώς το ΡΚΚ εντάχθηκε στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους η Τουρκία ανησυχεί ολοένα περισσότερο για τον προορισμό των σύγχρονων όπλων από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, που αρχίζουν να φθάνουν στις κουρδικές περιοχές. Μία σύμμαχος προς το ΡΚΚ οργάνωση ελέγχει τις κουρδικές περιοχές της Συρίας, οι οποίες δέχονται επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, αναγκάζοντας 130.000 περίπου πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Ο ένας εχθρός λοιπόν της Τουρκίας το Ισλαμικό Κράτος απειλεί τώρα τους δεύτερους εχθρούς της τους Κούρδους. Η τουρκική αστυνομία επιχείρησε με προειδοποιητικά πυρά να αποτρέψει μεγάλες ομάδες Κούρδων μαχητών από την Τουρκία να διασχίσουν τα σύνορα για να συνδράμουν τους συμπατριώτες τους στη Συρία.
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για την επίλυση αυτού του γόρδιου δεσμού και ο Ερντογάν άρχισε να σκέφτεται, ξανά, τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφάλειας» στη βόρεια Συρία. Αυτή θα είχε πολλαπλά οφέλη: θα παρείχε στον Ερντογάν το κίνητρο να ρισκάρει μια εκ νέου ανάδυση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας συμμετέχοντας στην στρατιωτική προσπάθεια κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, υπό έναν ανθρωπιστικό μανδύα, θα παρείχε στη συμμαχία αξιόπιστες χερσαίες δυνάμεις που θα διασφάλιζαν την επιτυχή πάταξη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ θα δημιουργούνταν στη Συρία ένας χώρος ικανός να φιλοξενήσει τα 3 εκατομμύρια προσφύγων ποτ βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία.
Η παγίδα είναι ότι η ατζέντα της Τουρκίας δεν φαίνεται ίδια με των ΗΠΑ. Η Τουρκία θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την «ζώνη ασφάλειας» ως βάση και κέντρο εκπαίδευσης των αντιπάλων του Άσσαντ, συμπεριλαμβανομένων των Ισλαμιστών, καθώς σε αντίθεση με τις ΗΠΑ η κύρια προτεραιότητα του Ερντογάν είναι η ανατροπή του Άσσαντ. Ως αποτέλεσμα δεν θα αντιτάσσονταν μόνο ο Άσσαντ στη δημιουργία της ζώνης ασφάλειας, αλλά και η Ρωσία και η Κίνα στο ΣΑ ΟΗΕ, μη παρέχοντας στο όλο εγχείρημα την αναγκαία νομιμοποιητική βάση.
Ο Ερντογάν δεν επιθυμεί να διαταράξει την συμμαχία ασφάλειας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και δεν είναι ευτυχής με τα δημοσιεύματα που απεικονίζουν την Τουρκία ως σπόνσορα περίπου του Ισλαμικού Κράτους. Κατά συνέπεια θα επιχειρήσει να προσφέρει κάποια μορφή στήριξης στη συμμαχία, τώρα που απελευθερώθηκαν οι όμηροι. Αλλά εάν η συμμαχία δεν υιοθετήσει την τουρκική ατζέντα στη Συρία και τη δημιουργία της ζώνης ασφάλειας δεν είναι πιθανό να διακινδυνεύσει ο Ερντογάν τη συμμετοχή τουρκικών αεροπλάνων ή τουρκικών αεροπορικών βάσεων στην επιχείρηση.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-09-22/turkey-s-complicated-position-on-islamic-state

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου