Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Πάνος Καμμένος για τα «κόκκινα δάνεια»


καμμενος

 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος παρουσίασε την πρόταση νόμου που κατήρτισε η Γραμματεία Τεκμηρίωσης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για τα «κόκκινα» δάνεια.


Η συνέντευξη τύπου του προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έχει ως εξής:
«Καλημέρα σας.
Κατ’ αρχήν, σήμερα, όπως ανακοινώσαμε και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ξεκινάμε μια πολύ σημαντική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, προκειμένου να κατατεθεί σχέδιο νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια. Ένα σχέδιο νόμου, το οποίο δεν αφορά μόνο την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και των συνεργαζόμενων με εμάς κινημάτων. Πιστεύω ότι αφορά το σύνολο της αντιπολίτευσης, τους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως επίσης και τους βουλευτές της συμπολίτευσης, γιατί και εκείνοι εκπροσωπούν πολίτες.
Τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει
προκύψει τα τελευταία χρόνια του μνημονίου και της άσκησης της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης. Το μέγεθος των «κόκκινων» δανείων θα μπορούσα να πω ότι έχει περιγραφεί όσον αφορά τα στεγαστικά και τα εμπορικά δάνεια, αλλά δεν έχει υπολογιστεί όσον αφορά το σύνολο των δανείων, εννοώ και τις πιστωτικές κάρτες τις οποίες επί χρόνια φόρτωναν οι τράπεζες στους Έλληνες πολίτες – καταναλωτές στην πολιτική της συνεχούς χρηματοδότησης της αγοράς. Έχουν φτάσει πλέον σε ένα σημείο να έχουν φέρει το σύνολο του ελληνικού λαού σε ένα αδιέξοδο.
Έχουν ακουστεί διάφορες προτάσεις για «κούρεμα» των «κόκκινων» δανείων, προτάσεις για τακτοποίηση και προστασία των καταναλωτών και των δανειοληπτών, προτάσεις οι οποίες έγιναν σχέδια νόμου από την αρχή της εφαρμογής του μνημονίου, αλλά ουσιαστικά καμία νομοθετική πρόταση δεν έχει καλύψει το σύνολο των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, τα «κόκκινα» δάνεια στα στεγαστικά είναι 19,2 δις, το 48% των καταναλωτικών είναι 15 δις και το 33% των επιχειρηματικών 41 δις. Περίπου 75 δις είναι ο μέσος όρος όλων των κατηγοριών των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή το 33% του συνόλου είναι «κόκκινα» δάνεια. Μιλάμε για 75 δις σε πολίτες, 80 δις σε εμπόρους, 150 δις και απροσδιόριστο είναι το σύνολο του δανεισμού μέσω πιστωτικών καρτών.
Η βαριά φορολογία, η υπερφορολόγηση, στην οποία έχει προβεί η συγκυβέρνηση με εντολές της τρόικας, μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια, έχουν φθάσει πλέον να απειλούν την ιδιωτική περιουσία, ακόμα και την πρώτη κατοικία των περισσοτέρων Ελλήνων. «Κόκκινα» δάνεια, τα οποία έχουν συσσωρευτεί και έχουν μετατραπεί σε «δράματα – δάνεια», υψηλή φορολογία, στην οποία πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο Έλληνας πολίτης συμπεριλαμβανομένου και του παράνομου, αντισυνταγματικού και αντιευρωπαϊκού ΕΝΦΙΑ – για τον οποίο εμείς έχουμε στοιχειοθετήσει νομικά για ποιο λόγο δεν θα πρέπει να πληρωθεί από τους Έλληνες πολίτες – και παράλληλα δάνεια, ιδίως σε μικρούς και μεσαίους εμπόρους, που έχουν φτάσει σε σημείο, μαζί με τις απαιτήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών, να έχουν οδηγήσει σε λουκέτο πάνω από το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να αυξάνεται καθημερινά η ανεργία.
Χθες, ο πρωθυπουργός της χώρας, σε μια κρίση αληθείας, αφού ευχαρίστησε επανειλημμένως την κ. Μέρκελ για τη συμβολή της στην ανεργία, στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, στην εξαθλίωση των Ελλήνων, είπε ότι θα παρακαλέσει και θα ζητήσει την ελάφρυνση της φορολογίας, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία. Παραδέχθηκε, λοιπόν, ότι η πολιτική την οποία ασκεί η κυβέρνηση, με αυτόν πρωθυπουργό, οδηγεί σε περαιτέρω ανεργία και ότι η πολιτική την οποία εμείς προτείνουμε, της βίαιης μείωσης της φορολογίας και της τακτοποίησης των υποχρεώσεων των πολιτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οδηγεί στην ανάπτυξη και οδηγεί στη λύση για την οικονομική κρίση.
Θα σας δώσω τις βασικές γραμμές της δικής μας νομοθετικής πρωτοβουλίας και θα συνεχίσει ο κ. Μαυραγάνης που με το επιτελείο του έχει συγγράψει το σχέδιο νόμου. Το σχέδιο νόμου θα το στείλουμε σήμερα σε όλα τα κόμματα και αύριο θα ζητήσω να συναντηθώ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Γενικό Γραμματέα του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, τον κ. Κουβέλη, τον Βύρωνα Πολύδωρα, επικεφαλής της Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό, όπως επίσης και το σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών. Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα πάει και στις θυρίδες των 300 βουλευτών.
Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι ότι για πρώτη φορά αναφερόμαστε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην τακτοποίηση των «κόκκινων» δανείων που ουσιαστικά έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο των περισσοτέρων επιχειρήσεων και στην ένταξή τους στον Τειρεσία, με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε ασφαλιστική, ούτε φορολογική ενημερότητα και ούτε να μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο δανεισμό.
Κύριο στοιχείο της δικής μας πρότασης είναι ότι καμία πρώτη κατοικία δεν κατάσχεται για τραπεζικά χρέη. Η προστασία της ιδιοκτησίας του Έλληνα πολίτη πρέπει να είναι απόλυτη από την πλευρά του ελληνικού κράτους. Καμία πρώτη κατοικία δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό. Σε αυτό τον τομέα είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε εμπόδιο στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως πολιτικής καταγωγής. Σήμερα οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα βρεθούμε στις 4 το απόγευμα στα Νέα Λιόσια, όπου στο Ειρηνοδικείο γίνονται 4-5 οι κατασχέσεις από τις τράπεζες πρώτων κατοικιών Ελλήνων πολιτών.
Δεύτερο σημείο είναι η ένταξη στην προστασία και των εμπόρων για τα τραπεζικά τους χρέη.
Το τρίτο είναι η αναστολή εκτέλεσης σε βάρος των δανειοληπτών και των εγγυητών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση.
Τέταρτο σημείο, άμεσο στοπ στον ανατοκισμό ανά τρίμηνο και ανά εξάμηνο. Είναι παράλογο, οι μεν τράπεζες να ανατοκίζουν ανά τρίμηνο και ανά εξάμηνο και στους πολίτες, στους καταθέτες, να υπολογίζεται ο τοκισμός ανά έτος.
Σε όλα αυτά που αναφέρω, αλλά και στα επόμενα, υπάρχουν αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που ενώ είναι τελεσίδικες δεν έχουν ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο. Αποφάσεις Πρωτοδικείων, οι οποίες έχουν δικαιώσει τους πολίτες που έχουν προσφύγει.
Πέμπτο σημείο, είναι το όριο της ετήσιας επιβάρυνσης 8% και συνολικά 100% του κεφαλαίου. Δηλαδή το 0,66 ανά μήνα. Αυτό είναι απόφαση του Αρείου Πάγου, εφαρμόζεται το 8% στα στεγαστικά δάνεια, αλλά δεν εφαρμόζεται στα άλλα δάνεια. Στις κάρτες το επιτόκιο είναι 18% και 26% πολλές φορές, και το 100% που βάζουν ως όρο στο σύνολο του κεφαλαίου έχει να κάνει και με τα στεγαστικά δάνεια σε μακροχρόνια δάνεια. Υπάρχουν μακροχρόνια στεγαστικά δάνεια στα οποία έχει πληρωθεί και 300% του κεφαλαίου. Σε καμία λοιπόν περίπτωση, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου που καταθέτουμε, δεν μπορεί να υπάρχει ετήσια επιβάρυνση πάνω από 8% και συνολικά πάνω από το 100% του κεφαλαίου.
Έκτο σημείο, είναι οι καταβολές εξόφλησης, αφού αφαιρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για εξασφάλιση τουλάχιστον του ορίου της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Εδώ είναι η εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να παραβιάζει το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης του Έλληνα πολίτη. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία κατάσχεση του εισοδήματος του πολίτη το οποίο απαιτείται για να μπορεί να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του. Περιγράφεται δε, το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, σε 700 ευρώ για τον κάθε πολίτη, 300 ευρώ για τη σύζυγο ή το σύζυγο και 200 ευρώ για κάθε παιδί. Σε αυτό το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανεξαρτήτως τους εισοδήματος του δανειολήπτη, δεν θα μπορεί καμία τράπεζα να κάνει κατάσχεση, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εικόνα που βλέπουμε πλέον στην Ελλάδα και την οποία συναντούσαμε μόνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Η αξιοπρεπής διαβίωση διασφαλίζεται από το Σύνταγμα και μάλιστα σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι είχε κάνει αναφορά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει υποχρέωση να προστατεύει το Σύνταγμα και την αξιοπρεπή διαβίωση των Ελλήνων. Εδώ, το θέμα είναι η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου κατά τη σύναψη ή τη ρύθμιση του δανείου που θα εγγυάται τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις των όρων της σύμβασης. Γιατί το λέμε αυτό; Δεν το λέμε προκειμένου να ενισχύσουμε τους δικηγόρους, αλλά προκειμένου να ενισχύσουμε τον δανειολήπτη. Έφθασε στο σημείο, κατ’ εντολή της τρόικας, η κυβέρνηση να νομοθετεί για συνεργαζόμενο δανειολήπτη και κανείς δεν νομοθέτησε μέχρι τώρα για συνεργαζόμενη τράπεζα.
Εμείς, δεν πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξοντωθούν. Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προστατευθούν, αλλά μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί επανειλημμένως, με όρο τα χρήματα της ανακεφαλαιοποιήσεως να τα βάλουν στην αγορά. Τα μίνιμουμ όρια, που περιγράφουν ακόμα και τα μνημόνια, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα έπρεπε να υπάρχουν και να έχουν πέσει στην αγορά και αυτό αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν έχουν δοθεί . Αντιθέτως, βλέπουμε τη συνέχιση της πολιτικής να δίνονται δάνεια, χωρίς καμία εγγύηση, σε μεγαλοεκδότες που στηρίζουν την κυβέρνηση, σε κολλητούς των κομμάτων που αποτελούν την κυβέρνηση, να δίνονται δάνεια σε επιχειρηματίες συγγενείς μελών της κυβέρνησης και σιγά – σιγά βλέπουμε μία – μία οι περιπτώσεις αυτές να αντιμετωπίζονται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Οι τράπεζες έχουν υποχρέωση, τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης, από τη στιγμή που πέρασαν ουσιαστικά ως υποχρεώσεις ολόκληρου του ελληνικού λαού, να τα μετακυλήσουν στους δανειολήπτες.
Στα κόκκινα δάνεια, λοιπόν, τα άρθρα του Συντάγματος που έχουν να κάνουν με την αρχή της ισότητας και την αρχή της εξασφάλισης του μίνιμουμ εισοδήματος διαβίωσης του πολίτη, όπως επίσης και οι συνταγματικές επιταγές που έχουν να κάνουν με την ιδιοκτησία, πρέπει να γίνουν σεβαστές. Δεν συζητάμε – και εδώ θέλω να είναι ξεκάθαρο – για μείωση των αντικειμενικών αξιών μετά από την ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου. Γιατί; Γιατί, εκ του πονηρού, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και η τρόικα συζητούν για μείωση των αντικειμενικών αξιών. Μιλάμε ουσιαστικά για μείωση των επιτοκίων και των φόρων.
Η μείωση των αντικειμενικών αξιών μπορεί να φαίνεται σαν προσωρινή λύση που θα βοηθάει τον δανειολήπτη ή μόνο τον φορολογούμενο. Δεν είναι έτσι, όμως. Γιατί η μείωση της αντικειμενικής αξίας σημαίνει μείωση της ιδιωτικής περιουσίας. Σημαίνει μείωση και των αποθεματικών των τραπεζών. Σημαίνει ουσιαστικά την εκτέλεση του σχεδίου που η κ. Μέρκελ με τους συνεργούς της, με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, θέλουν να κάνουν, μέσω της περίφημης τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να παραδώσουν το σύνολο της ιδιωτικής, αλλά και της δημόσιας περιουσίας, στις δυο ανεξάρτητες αρχές που θα έχουν το ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδας μετά από την 1/1/2015. Δηλαδή, μετά από την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, έχουμε και την παραχώρηση του εθνικού πλούτου των Ελλήνων

Καλώ την αντιπολίτευση, αλλά και τους βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, να συνδράμουν το σχέδιο νόμου και να υπογράψουν το σχέδιο νόμου το οποίο σήμερα φέρνουμε στη δημοσιότητα, προκειμένου να προστατεύσουμε από κοινού τους πολίτες από τους οποίους έχουμε την λαϊκή εντολή να τους εκπροσωπούμε στο Κοινοβούλιο. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν έχουν να κάνουν με το «καπέλωμα» κανενός. Εμείς, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, πάντα, από την ίδρυσή μας και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, θα υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, την πατρίδα μας και τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής καταγωγής.
Εξετάσαμε πολλά σενάρια. Για παράδειγμα ένα από τα σενάρια ήταν, επειδή πωλούνται «κόκκινα» δάνεια σε ξένα funds, στην τιμή του 10% της απαιτήσεως της τράπεζας, να συμπεριλάβουμε στο νόμο ότι ο δανειολήπτης θα έχει δικαίωμα να αγοράζει το δάνειό του στην τιμή που η τράπεζα το πουλάει προς τα έξω, δηλαδή στο 10%. Μελετήσαμε περίπου 350 διαφορετικές περιπτώσεις δανείων. Θα σας πω μία χαρακτηριστική η οποία αφορά πιστωτική κάρτα πολίτη ο οποίος μέχρι το 2011 εξυπηρετούσε την κάρτα δανεισμού του με τα επιτόκια τα οποία προέβλεπε η σύμβασή του και από το 2011 και μετά όταν δεν μπορούσε να το εξυπηρετήσει άρχισε να λειτουργεί ο τόκος υπερημερίας. Από τις 25 χιλιάδες ευρώ που είχε φτάσει η υποχρέωση του πολίτη κατόχου της κάρτας να καταβάλει μαζί με τους τόκους υπερημερίας, τα νόμιμα οφειλόμενα, δηλαδή αν αφαιρέσουμε το 8% το μάξιμουμ του έτους, αν αφαιρέσουμε τον ανατοκισμό που έβαζαν όχι μόνο ανά τρίμηνο και εξάμηνο που λέγαμε, αλλά και επί των εξόδων της κάρτας – δηλαδή έξοδα 60 ευρώ, στο ανατοκίζω και αυτό, φόρος τραπεζικών εργασιών προς την τράπεζα, στο ανατοκίζω και αυτό – ουσιαστικά η πραγματική οφειλή ήταν 1900 ευρώ. Άρα το να βάζαμε όρο να αγοράσεις το δάνειο στην τιμή την οποία το πωλούν μπορεί να ήταν και εκ του πονηρού.
Με τους υπολογισμούς που κάναμε, με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, είδαμε ότι με αυτόν το νόμο και με τα νόμιμα και λογικά περιθώρια δεν υπάρχει καν λόγος να μπούμε σε αυτή τη λογική επαναγοράς του δανείου από τον οφειλέτη. Και μην ξεχνάμε, ότι υπάρχουν τράπεζες που έχουν πουλήσει τα «κόκκινα» δάνειά τους στον εαυτό τους, σε off shore εταιρείες του εξωτερικού, προκειμένου να εφαρμόσουν το αγγλικό δίκαιο. Η τράπεζα Eurobank, το καταθέσαμε στη Βουλή, 25 δισεκατομμύρια. Και άλλες τράπεζες.
Να σας πω ακόμα δυο – τρεις λεπτομέρειες. Πολλοί περιμένατε ότι σήμερα θα ακούσετε ποσοστό «κουρέματος». Μάλιστα, μας προβλημάτισε πολύ αν θα έπρεπε να βάλουμε ένα μίνιμουμ «κουρέματος». Ουσιαστικά το ποσοστό «κουρέματος» που προβλέπεται από τις εφαρμογές του συγκεκριμένου νόμου υπερβαίνει τυπικά ποσοστά της τάξης του 20%, του 30% και του 50%, διότι το κάθε δάνειο δεν είναι το ίδιο. Δεν δανείζεται με τους ίδιους όρους ένας πολίτης ο οποίος παίρνει ένα στεγαστικό δάνειο, ένας πολίτης που είχε μια κάρτα και ένας εκδότης μεγαλοκαναλάρχης. Δεν θα βάλουμε, λοιπόν, ένα πλαφόν «κουρέματος» για όλους, γιατί αυτό θα ήταν άδικο απέναντι σε εκείνους που ουσιαστικά δεν οφείλουν τίποτα, αλλά θα ήταν και αντισυνταγματικό και για αυτό το λόγο περιγράφουμε ακριβώς την κάθε περίπτωση, προκειμένου να υπάρχει μια δίκαιη αντιμετώπιση.
Το δεύτερο είναι το κόστος. Επειδή πολλά λέγονται τώρα τελευταία για το ποιο είναι το κόστος για το κράτος. Το κόστος είναι μηδέν. Ουσιαστικά το κράτος, ο κρατικός προϋπολογισμός, δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ. Είμαστε στη διάθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και θα το καταθέσω στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα ζητήσουμε να κάνει κοστολόγηση.
Για αυτό το θέμα, έχω ζητήσει να βρίσκεται εδώ και ο οικονομικός μας σύμβουλος και υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Καμμένος – δεν έχουμε καμία συγγένεια – προκειμένου να απαντηθούν πιθανά ερωτήματα σε σχέση με το κόστος του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Μια ακόμη παρατήρηση είναι το θέμα που προέκυψε σήμερα με το ΦΕΚ για τους διαδικτυακούς πλειστηριασμούς. Αυτό που έγινε σήμερα, είναι βέβαια ένα μοντέλο του 2012, είναι η δεύτερη φάση στην οποία προβαίνουν οι δανειστές προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την αξιοπρέπεια του πολίτη για να εισπράξουν τα λεγόμενα οφειλόμενα, ιδίως προς το κράτος. Θα βγάζουν, λέει, σε διαδικτυακό πλειστηριασμό το όνομα του οφειλέτη προς το δημόσιο, το ακίνητό του, προκειμένου να τον διασύρουν πλήρως στην κοινωνία. Αυτή είναι η λογική των τοκογλύφων και να μην στεναχωριούνται όταν τους αποκαλούμε τοκογλύφους. Είναι ακριβώς αυτό που έκαναν οι παλιοί τοκογλύφοι, όταν «έβγαζαν στη γειτονιά» τον πολίτη τον οποίο δάνειζαν με «μαύρα» επιτόκια.
Δεν έχω κάτι άλλο, είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δύο ερωτήσεις. Εγώ κύριε Πρόεδρε δεν κατάλαβα το «δια ταύτα» της προτάσεως σας. Εάν μου ζητήσει ένας κύριος ή μια κυρία να του εξηγήσω τι προβλέπει η πρότασή σας, απλά και κατανοητά. Τι θα του λέγατε; Και το δεύτερο, θα ήθελα να σχολιάσετε, εκτενέστερα από ότι χθες, τα αποτελέσματα της συνάντησης του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ και θα ήθελα την εκτίμησή σας για το αν προβλέπετε εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εκλογές μέχρι το τέλος του χρόνου ή όχι.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ’ αρχήν, αν και μεταξύ ημών των παρευρισκομένων ζητήσω μας πει αν υπάρχει κάποιος που δεν είναι δανειολήπτης, δεν νομίζω ότι θα σηκωθεί κανείς. Είμαστε όλοι δανειολήπτες, είτε μέσω κάρτας, είτε μέσω στεγαστικού δανείου. Θα δούμε λοιπόν, ότι υπάρχουν πολίτες που ακόμα μπορούν να εξυπηρετούν αυτό το δανεισμό, αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 60% των νέων που είναι άνεργοι ή του 30% στο σύνολο του πληθυσμού Που δεν μπορεί. Η μείωση των μισθών και των συντάξεων έχει οδηγήσει ακόμα και εκείνους τους πολίτες που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους, με τους όρους που ήταν πριν την κρίση, τώρα πλέον να αδυνατούν. Ένας συνταξιούχος, όταν έχει μειωθεί η σύνταξή του κατά 50% και μετά την 1/1/2015 κατά πολύ περισσότερο, Δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό το δάνειο ή ένας μισθωτός που είχε 1000 ευρώ μισθό και τώρα έχει φτάσει τα 720 ευρώ.
Εδώ λοιπόν, για να τα λέμε απλά, αντί να είναι απροστάτευτος ο πολίτης απέναντι σε ένα τιμ δικηγόρων της τράπεζας, σε μία εισπρακτική εταιρεία που λειτουργεί ως μπράβος της νύχτας, που απειλεί παρανόμως στο σπίτι του τον ίδιο και την οικογένεια του, οι περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ, γιατί δεν είμαστε μπαταχτσήδες, θέλουμε να εξυπηρετούμε τα δάνεια που έχουμε πάρει. Όμως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει η λογική που έχουν θεσπίσει, του συνεργαζόμενου δανειολήπτη και δεν υπάρχει ο θεσμός της συνεργαζόμενης τράπεζας.
Νομοθετούμε λοιπόν κάποιους όρους, όπου ο πολίτης θα πάει με το λογαριασμό της κάρτας του ή του στεγαστικού του δανείου ή ο έμπορος θα πάει με το δάνειο που έχει πάρει και θα πει ότι «εμένα αυτό το δάνειο με τους όρους τους οποίους έχεις μέχρι τώρα παραβιάσει από τη νομοθεσία την οποία ισχύει αντί για 100.000 ευρώ η πραγματική μου οφειλή είναι 10.000 ευρώ ή 7.000 ευρώ. Βάσει λοιπόν, αυτής της πραγματικής οφειλής έρχομαι να σου προτείνω, ότι εγώ μπορώ να τα καταβάλλω με αυτό τον τρόπο». Εδώ λοιπόν, θα έχουμε ουσιαστικά έναν μπούσουλα που θα είναι μετρημένος βάσει των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και από τον Άρειο Πάγο αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την οποία την έχουν μόνο οι τράπεζες. Ένας πολίτης, είναι απροστάτευτος, ιδίως ένας πολίτης ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να έχει και δικηγόρο, για να πάει σε μια τράπεζα και να διαπραγματευτεί τον δανεισμό. Αυτό το «κόκκινο» δάνειο λοιπόν, το οποίο μπορεί να είναι και «ροζ», με την έννοια δηλαδή ότι το εξυπηρετεί μέχρι τώρα στα όρια της επιβίωσής του, θα μπορεί να το εξυπηρετήσει, έχοντας καταρχήν, με αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα, την προστασία του ιδίου και της οικογένειάς του.
Αυτό θα είναι ουσιαστικά προς όφελος και των δανειοληπτών αλλά και των τραπεζών διότι αυτά τα κόκκινα δάνεια χρησιμοποιούνται προκειμένου οι τράπεζες να παραδοθούν σε ξένες αρχές. Δηλαδή, γιατί βάζει τις δύο ανεξάρτητες αρχές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λέει η ανεξάρτητη αρχή των συστημικών τραπεζών; Διότι θέλει να πάρει το ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος από την 1/1/2015. Εδώ λοιπόν, με αυτούς τους όρους, θα ξέρουν και οι τράπεζες ποια είναι τα πραγματικά δάνεια που μπορούν να εισπράξουν, δεν θα πάνε σε μείωση των αντικειμενικών αξιών για να κάνουν ένα μικρό δώρο στους φορολογούμενους στους οποίους δεν κατεβάζουμε το ποσοστό του φόρου ή το επιτόκιο της τράπεζας αλλά απαξιώνουμε την περιουσία του ελληνικού δημοσίου και έτσι θα κατάσχουν πιο εύκολα και θα μπορεί ο κάθε πολίτης να αντιμετωπιστεί με την προστασία του Συντάγματος, όπως προβλέπεται.
Το δεύτερο, τα αποτελέσματα της συνάντησης. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης τα είδαν όλοι στις ειδήσεις σε ορισμένα στιγμιότυπα. Θα περιγράψω τρία μικρά στιγμιότυπα:
Πρώτο στιγμιότυπο: Ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle ρωτά τον πρωθυπουργό της Ελλάδος για την Μακεδονία και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κοιτά την κ. Μέρκελ, η οποία και απαντά αντ’ αυτού. Η υποχώρηση στην εθνική κυριαρχία έχει προχωρήσει σε υποχώρηση στα εθνικά μας θέματα. Την ίδια στιγμή που ο Νταβούτογλου στα κατεχόμενα μιλά για κοινότητα και δεν αναγνωρίζει το ελληνοκυπριακό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση δεν απαντά, κατά τον ίδιο τρόπο δεν αποδέχεται και ο κ. Σαμαράς την ερώτηση της Deutsche Welle. Κατά την ίδια λογική που δεν απαντά για τις προκλήσεις στη Θράκη, κατά την ίδια λογική που τα εθνικά μας θέματα πλέον περνούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας παραιτηθεί από το δικαίωμα του βέτο με την τροποποίηση της Ευρώπης έτσι όπως την έχουν αποδεχθεί ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του.
Δεύτερο σημείο, που νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικό: Τρεις φορές ευχαριστεί την κ. Μέρκελ. Ο κ. Σημίτης το έκανε μία φορά και στη Βουλή για τους Αμερικανούς. Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ, για ποιο λόγο; Διότι συνεχίζει την πολιτική της εξαθλίωσης των Ελλήνων, διότι συνεχίζει την πολιτική «το λάθος φάρμακο»- που έλεγε στο παρελθόν-της αύξησης της ανεργίας. Διότι συνοδεύεται από τον κ. Παπασταύρου των πέντε εκατομμυρίων της λίστας Λαγκάρντ και η λίστα Λαγκάρντ δεν αγγίζεται, διότι συνεχίζουν οι πολιτικοί να έχουν συγγενικά τους πρόσωπα που παίρνουν δάνεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και από άλλες τράπεζες, χωρίς να έχουν κανένα αντίκρισμα και ενώ βρίσκονται σε κατάσταση πτωχεύσεως, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, διότι συνεχίζει να υπάρχει η ύφεση. Και ο ίδιος, σε μία έκλαμψη πλέον αληθείας, παρακαλώντας για μείωση φόρων – για να του επιτρέψει του ιδίου, που είναι ο πρωθυπουργός της χώρας – λέει «εάν μειώσουμε τους φόρους θα έχουμε ανάπτυξη, θα πάρει ανάσα η αγορά και θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε». Δηλαδή, τι λέει; Παραδέχεται ότι η πολιτική των συνεχών και αυξανόμενων φόρων καταστρέφει τη χώρα. Και για αυτή την πολιτική, των αυξανόμενων φόρων, ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ τρεις φορές. Ο πλήρης παραλογισμός.
Ο κ. Σαμαράς πιστεύω ότι αυτό που προσπάθησε να κάνει είναι να παρακαλέσει για την προσωπική του πολιτική επιβίωση, ταπεινώνοντας έναν ολόκληρο λαό. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Η αλήθεια είναι ότι αν αυτή η πολιτική δεν αλλάξει, δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα. Κυβέρνηση θα υπάρχει μετά τις εκλογές και θα υπάρχει κυβέρνηση χωρίς τον κ. Σαμαρά, χωρίς τον κ. Βενιζέλο, χωρίς μνημόνια. Τα μνημόνια, τα οποία καταργεί, δια της ρητορικής, ο κ. Σαμαράς, τα αντικαθιστά με εθνικό σχέδιο, το οποίο θα το ελέγχουν πάλι οι επίτροποι στα υπουργεία, η κ. Μέρκελ με τους απεσταλμένους της και ο Φούχτελ με το ειδικό υπουργείο το οποίο κατέχει. Ποια είναι η κατάργηση της τρόικας;
Μιλάει για «βελούδινο διαζύγιο» και δεν λέει τι θα γίνει με τα 16 δις της δόσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν απαντά στις ερωτήσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ποιες είναι οι υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις, ποια είναι τα επιτόκια που πληρώνουμε, για ποιο δανεισμό; Δεν απαντά για τα 22 «μαύρα» δισεκατομμύρια, τα οποία περιγράφει ο Προβόπουλος στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και δεν υπάρχουν στον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Όλα αυτά σε ένα νεφελώδες τοπίο, στο οποίο περιφέρεται όχι στην αίθουσα της Βουλής, αλλά στα καφενεία, απειλώντας ότι θα αποσυρθούν τα χρήματα και θα καταστραφούν οι τράπεζες και βάζοντας τα «μαντρόσκυλα» της ακροδεξιάς πολιτικής, που δεν έχουν καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, να απειλούν ότι θα πάρουν τα λεφτά τους για να εκδικηθούν τους Έλληνες πολίτες. Αυτή είναι η πολιτική κατάσταση.
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα και την εκτίμηση για εκλογές, είναι βέβαιο πλέον, όταν βλέπει κανείς την εικόνα αυτού του πρωθυπουργού και αυτής της κυβέρνησης, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τελειώσει. Η διακυβέρνηση αυτή έχει λήξει. Πρέπει να προχωρήσουμε σύντομα – και εδώ πιθανώς θα πρέπει να διευκολύνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την παραίτησή του – σε εκλογές, για να μπορέσει να γυρίσει σελίδα ο τόπος. Να υπάρξει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα κάνει επιτροπή λογιστικού ελέγχου, θα διαπιστώσει το επαχθές και το επονείδιστο του χρέους, θα διαγράψει εκείνο το χρέος το οποίο είναι επαχθές και επονείδιστο – το οποίο το λέει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από το οποίο ο κ. Σαμαράς θέλει να πάρει το «βελούδινο διαζύγιο», αλλά χαλάει την πολιτική της κ. Μέρκελ – και βεβαίως, με μία πολιτική, όπου οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να προστατευτούν και να επιζήσουν. Με μισθούς που θα μπορούν να τους εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, με συντάξεις οι οποίες δεν θα είναι αυτές που προβλέπεται να πάρει ο Έλληνας συνταξιούχος από την 01/01/2015. Εμείς, έχουμε προειδοποιήσει εδώ και δύο χρόνια, από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, ότι η σύνταξη των Ελλήνων μετά την 01/01/2015, με την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, θα είναι δέκα ευρώ για κάθε χρόνο εργασίας, αυτό θα γίνει.
Και τα «δωράκια» τα οποία φέρνει αυτή τη στιγμή από τη Γερμανία της δήθεν μείωσης 30% του φόρου στα καύσιμα, ερωτώ πόσο είχε το 2010 το πετρέλαιο θέρμανσης; 0,60 το λίτρο. Πόσο θα το πάει τώρα; 1,12 το λίτρο. Ποια είναι η μείωση; Ποια είναι τα κίνητρα για τους αγρότες; Ποια είναι η πολιτική, όταν φέρνουν αντισυνταγματικούς φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ που οδηγούν στη δήμευση της ελληνικής περιουσίας.
Η εκτίμησή μου λοιπόν, είναι ότι θα γίνουν εκλογές και ότι θα υπάρξει κυβέρνηση. Και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν διαπραγματευόμαστε θέσεις, έχουμε συγκεκριμένες αρχές τις οποίες όποιος τις αποδεχθεί θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς θα είμαστε η εγγύηση για την επόμενη διακυβέρνηση του τόπου.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Στην εισαγωγή σας, μας είπατε ότι θα επιδιώξετε, με βάση αυτή την πρόταση νόμου, να έχετε συναντήσεις με την αντιπολίτευση, με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Κουβέλη, τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Πολύδωρα και λοιπούς ανεξάρτητους βουλευτές. Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε πώς θα δρομολογήσετε αυτές τις συναντήσεις και πόσο σύντομα θα γίνουν; Και φυσικά, αν σε αυτές τις συναντήσεις θα επιδιώξετε να συγκεντρώσετε αριθμό βουλευτών, ώστε να μπορέσετε να καταθέσετε μόνο την πρόταση νόμου ή θα αποτελέσει ένα πρώτο τεστ για να δούμε αν συγκεντρώνονται βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Και ένα τελευταίο, αν οι προσπάθειες που κάνετε τώρα και με τον ΕΝΦΙΑ και με τα «κόκκινα» δάνεια είναι μια καλή δοκιμασία για να δούμε αν το «αντιμνημόνιο», που έχετε ζητήσει να συσταθεί, μπορεί εκτός από το θεωρητικό επίπεδο να σταθεί και σε πρακτικό επίπεδο;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ’ αρχήν, να ευχαριστήσω, γιατί εμείς είχαμε έτοιμη την πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ερώτηση του εκδότη της εφημερίδας «Το Χωνί», κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Βελλίδειο, που είχε να κάνει με τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα λάβουμε και με το αν θα τις ακολουθήσει και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, μας έδωσε την ιδέα να προχωρήσουμε στην πρόσκληση με συγκεκριμένο νομικό κείμενο, πέραν της καλής βουλήσεως που έχουν όλα τα κόμματα και πιστεύουμε ότι έχουν και όλοι οι βουλευτές, να προχωρήσουμε σε μια εμπράγματη αν θέλετε απόδειξη, ότι μπορεί να υπάρχει ένα μέτωπο εκείνων που δεν έχουν υπογράψει προσωπικές επιταγές στην κ. Μέρκελ και αυτό χωρίς να υπάρχει η κομπορρημοσύνη του ποιος θα είναι πρώτος και ποιος θα είναι δεύτερος. Εμείς, συμμετείχαμε στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, είναι η ώρα για να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν θέλει πράγματι να υπάρξει μια συνεργασία επί ίσοις όροις, εάν το θέλει το ΚΚΕ, εάν το θέλει ο κ. Κουβέλης, εάν το θέλουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές ή εάν οι ανεξάρτητοι βουλευτές ή κάποιοι από αυτούς περιμένουν να διαπραγματευτούν στα επόμενα προσκλητήρια του κ. Σαμαρά.
Και βέβαια, να σας πω ότι είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες προτάσεις. Αν υπάρχει πρόταση βελτίωσης αυτού του κειμένου, είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε και να γίνει και η συζήτηση μέσα στη Βουλή. Ναι, θεωρώ ότι είναι μια δοκιμασία για να δείξουμε όλοι μαζί ότι μπορούμε διαφορετικές δυνάμεις από διαφορετικές πολιτικές να συνεργαστούμε όλοι μαζί για την διάσωση της πατρίδας και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας. Το δεύτερο, όσον αφορά το θέμα της προεδρικής εκλογής δεν αποτελεί αυτό άσκηση πολιτικής. Θα σας πω όμως ένα πράγμα, δεν πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος θα βρουν 180 πρόθυμους οι οποίοι θα βοηθήσουν μια κυβέρνηση η οποία έχει ήδη πεθάνει. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα εγκρίνει η Βουλή των Ελλήνων, ανεξαρτήτως των κομμάτων των οποίων εξελέγησαν, ανεξάρτητα από τον εκβιασμό, ανεξάρτητα των προσφορών, να δώσει παράταση σε μια κυβέρνηση που δολοφονεί τον Έλληνα πολίτη .
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Καλή η πρότασή σας, και μάλιστα θα την προσυπέγραφα, αλλά να μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση έχει το «μαχαίρι και το πεπόνι», εκτός εάν εσείς κάνετε την πρότασή σας για να την εφαρμόσετε μετεκλογικά, γιατί η πρόταση δεν περνάει τώρα, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να συγκρουστεί με τις τράπεζες. Αν την κρατάτε μετεκλογικά, γιατί είπατε ότι αυτή η κυβέρνηση τελειώνει, δεν βλέπω ποια άλλη αρχίζει, εκτός εάν εσείς πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που βουλευτές σας λένε ότι διαφωνούμε στα 98 από τα 100 και άντε να συμφωνήσουμε στα δύο. Και επειδή τα θαύματα κρατούν, κ. Πρόεδρε, μόνο τρεις μέρες, δεν βλέπω, με το συμπάθιο βέβαια, να κρατάει η συγκυβέρνηση με τους αριστερούς ούτε τρείς ημέρες.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το «πεπόνι» στις δημοκρατίες δεν το κρατάει ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Καμμένος, ούτε ο Τσίπρας, το κρατάει ο λαός και αν δεν καταλάβουμε ότι ο λαός κρατάει το «μαχαίρι», αν δεν προστατεύσουμε την Δημοκρατία και αν δεν δώσουμε το «μαχαίρι» μόνο στο λαό τότε θα έχουμε χάσει το νόημα της Δημοκρατίας, της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας την οποία έχει ουσιαστικά απαξιώσει ο σημερινός πρωθυπουργός. Επειδή με ρωτήσατε ευθέως, θα σας απαντήσω και εγώ ευθέως.
Επειδή βλέπω σε όλα τα πάνελ η πρώτη ερώτηση που κάνουν στους συναδέλφους βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι εάν θα συνεργασθείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν ρωτάτε τον ΣΥΡΙΖΑ εάν θα συνεργασθεί μαζί μας; Εμείς έχουμε βγει δημόσια και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πάντα ότι κάναμε το κάναμε δημόσια και το κάναμε με την αποδοχή του συνόλου ή μάλλον την αποδοχή της πλειοψηφίας της βάσης. Τι λέμε εμείς; Λέμε ότι οι προϋποθέσεις για να συνεργασθούμε εμείς με τον ΣΥΡΙΖΑ ποιες είναι; Προϋπόθεση πρώτη, η αποδοχή των «κόκκινων» γραμμών, δεν μπορούμε ποτέ να συμμετέχουμε ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ σε καμία κυβέρνηση εάν ξεπεραστούν οι θέσεις μας στα εθνικά θέματα, Κύπρος, Θράκη, Σκοπιανό, το όνομα της Μακεδονίας, τα ελληνοτουρκικά. Θέματα τα οποία για εμάς αποτελούν όρο, ο μη διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος και άλλα τα οποία δεν έχει λόγο καμία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συνεργασίας να τα πειράξει, γιατί είναι οι βασικές αρχές που σήμερα ισχύουν.

Το δεύτερον, προτάσεις για την άσκηση της πολιτικής. Δεν έχουν διαφορετικές γραμμές από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ σε αυτά. Εμείς έχουμε ακούσει βουλευτές τα ίδια να λένε και μαζί έχουμε συμφωνήσει ομοφώνως .Εμείς ζητάμε επιτροπή λογιστικού ελέγχου, διαγραφή του επονείδιστου και επαχθές χρέους, εξεταστική επιτροπή και ειδικό δικαστήριο σε αυτούς που οδήγησαν την Ελλάδα εδώ. Μην νομίζουν ότι θα την κοπανήσουν και μην νομίζετε ότι θα συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτούν κάποιοι έναντι κάποιων ψήφων την ασυλία τους. Ασυλία από εμάς δεν υπάρχει σε κανέναν, σε απολύτως κανέναν.
Θα πληρώσουν όσοι δολοφόνησαν την πατρίδα μας και όσοι οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση και με αυτούς τους όρους πιστεύω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση την επομένη μέρα που θα μπορεί να τους τηρήσει και μην ξεχνάτε και κάτι άλλο, δεξιοί και αριστεροί μου λέτε τώρα. Ο μεγαλύτερος υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ είναι ο κ. Σαμαράς ο οποίος έδωσε αμνηστία σε όλο το ΠΑΣΟΚ, στον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο, από την μια πλευρά για την μια και μόνη εξεταστική που δεν έκανε στον έναν και για τα υποβρύχια στον άλλον. Αφήστε τα άλλα σκάνδαλα για τα οποία δεν ανοίγει καμία μύτη. Πλήρης εάν θέλετε είναι η ασυλία που έδωσε Σαμαράς.
Δεύτερον, ο πρώτος που άδειασε την κυβέρνηση Καραμανλή, η πιο αντικαραμανλική κυβέρνηση που πέρασε ποτέ δεν είναι του Παπανδρέου, είναι του Σαμαρά. Ο Σαμαράς οικειοποιείται τις θέσεις του Στουρνάρα που καλύπτει τον υπόδικο Γεωργίου και τον υπόδικο Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων. Ποια κεντροδεξιά κυβέρνηση; Των υβριστών του πρώην πρωθυπουργού;
Εδώ, έχουμε λοιπόν μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με στελέχη του ΛΑΟΣ, άνευ Καρατζαφέρη, και πρωθυπουργό την Πολιτική Άνοιξη. Από την άλλη πλευρά ο κ. Βενιζέλος έναντι της διατήρησης της καρέκλας του, εδώ δεν σας κρύβω ότι είμαι 22 χρόνια στη Βουλή, όταν βλέπω το ΠΑΣΟΚ όρθιο, συγκινημένο, να χειροκροτεί τον Βορίδη, ο οποίος ήταν ο προάγγελος της Χρυσής Αυγής, πράγματι λέω ότι κάποιοι θα τρίζουν στα μνήματα τους. Με το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ λοιπόν, μπορούμε να συνεργαστούμε, με την πατριωτική αριστερά θα είμαστε μαζί, με αυτούς που θέλουν να προστατεύσουν τους Έλληνες πολίτες θα είμαστε μαζί και όσο αφορά το άνοιγμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις σας λέω ξεκάθαρα, στο συνέδριο που θα γίνει θα τους καλέσουμε όλους, να έρθουν όλοι να μιλήσουν. Δημόσια, ανοιχτά και θα υπογράψουμε ένα κείμενο 10, 20, 30, 40 σημείων στα οποία συμφωνούμε. Η σωτηρία της πατρίδας είναι πολύ πιο σημαντική και η σωτηρία των Ελλήνων από την σωτηρία των δήθεν θέσεων που κατέχει ο καθένας μέχρι σήμερα. Στον Γοργοπόταμο, ο Βελουχιώτης μαζί με τον Ζέρβα τίναξαν την γέφυρα. Δοσίλογοι υπήρχαν και από την μια και από την άλλη πλευρά.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει το ζήτημα με τις αξιολογήσεις στο δημόσιο και η ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους δημάρχους σε ανυπακοή . Ποια είναι η θέση σας;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αξιολόγηση στο δημόσιο. Θα σας πω ένα παράδειγμα, όχι ονομαστικά. Στέλεχος δημόσιας διοίκησης από την Βόρεια Ελλάδα ο οποίος συνεργάζεται με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ βοήθησε στη σύνταξη μιας εκθέσεως για την Χαλκιδική, για τις παρανομίες που γίνονται στην Χαλκιδική από την «Ελληνικός Χρυσός». Με την αιτιολογία της αξιολόγησης τον άνθρωπο αυτό τον τσάκισαν, τον κυνηγούν από το πρωί μέχρι το βράδυ και του διεμήνυσαν ότι εάν δεν αξιολογηθεί θα τον απολύσουν .

Όταν η αξιολόγηση είναι δίκαιη και αντικειμενική τότε εμείς λέμε ναι. Αλλά ποιος περιμένει να κάνει αξιολόγηση δίκαιη και αντικειμενική, το ίδιο σύστημα το οποίο άφηνε μέχρι τώρα στο δημόσιο να μπαίνουν οι ανίκανοι και οι συγγενείς και οι ικανοί αλλά άγνωστοι να παραμένουν απέξω.
Πιστεύουμε στην αξιολόγηση, αλλά στην πραγματική αξιολόγηση. Δεν πιστεύουμε στην αξιολόγηση που θα κάνουν οι συγκυβερνώντες. Δείτε τι έγινε στην ΝΕΡΙΤ, εδώ φτάνουν οι διευθυντές τους οποίους όρισε η ίδια η κυβέρνηση να παραιτούνται και να καταγγέλλουν την εμπλοκή των κυβερνώντων. Ποιος σας λέει ότι δεν θα εμπλακούν πάλι οι κυβερνώντες και σε μικρότερο επίπεδο που είναι το πιο σημαντικό στην αξιολόγηση στους δήμους. Οι δικοί μου και οι δικοί σου θα είναι. Εμείς σας το λέω ξεκάθαρα, πιστεύουμε ότι η δημόσια διοίκηση έχει πολλά στραβά και ότι πρέπει να αλλάξει όλη. Εμείς θέλουμε να γίνει ουσιαστικά ένα restart της δημόσιας διοίκησης, τα κακώς κείμενα να ξηλωθούν και βεβαίως έχουμε πολλά κακώς κείμενα. Εμείς δεν θα προστατεύσουμε τους πάντες και τα πάντα για να διατηρήσουμε ένα βρόμικο καθεστώς που στηρίζεται πάνω στον κομματισμό αλλά δεν θα επιτρέψουμε κιόλας αυτό το κομματικό σύστημα, δήθεν στο όνομα της διαφάνειας και της αξιολόγησης, να συνεχίσει να κάνει πολιτικές και κομματικές διώξεις.
Ξέρετε ότι στην πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ το ΣΔΟΕ έχει πάει δύο και τρεις φορές. Ελέγχουν τους μηχανισμούς διώξεως του κράτους για να απειλήσουν και να εκβιάσουν; Ξέρετε ότι έχουμε επιθέσεις σε επιχειρήσεις που δεν χρηματοδοτούν τους κυβερνώντες και απόλυτη προστασία σε άλλους που παίρνουν τα δημόσια έργα. Δείτε που γίνονται απευθείας αναθέσεις.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να θεσπιστούν αρχές αξιολόγησης, δίκαιες έντιμες αλλά όχι κομματικές. Ας πάει ο. κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός που είναι τώρα, να ζητήσει την έκδοση Χριστοφοράκου από την κ. Μέρκελ για να μας πείσει ότι είναι δίκαιος και στις αξιολογήσεις των υπαλλήλων.
Η λέξη ανυπακοή μπορεί να ακούγεται σαν μία λέξη αντιστάσεως κατά του συστήματος. Ανυπακοή, σε μια δικτατορία η οποία επιβάλει τον κομματικό στρατό και αδικεί τους πολίτες, δεν είναι ανυπακοή, είναι εφαρμογή του άρθρου 120 του Συντάγματος. Το να μην πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ δεν είναι πρόσκληση προς τους πολίτες να τραβήξουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες για να καταστραφεί η οικονομία, είναι εφαρμογή του Συντάγματος, το οποίο λέει ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να υπάρχουν κεφαλικοί φόροι ,ότι θα πρέπει οι φόροι να είναι ανάλογοι με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη και ότι θα πρέπει οι φόροι να είναι ίσοι για όλους τους πολίτες. Εδώ έρχονται και λένε, θα πληρώσετε 15% για να φέρετε πίσω τα χρήματα τα οποία είχατε βγάλει έξω στην Ελβετία αφορολόγητα και εγώ σας ρωτάω, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος τα λεφτά του δεν τα είχε βγάλει έξω στην Ελβετία όπως τα έβγαλαν τα στελέχη της λίστας Λαγκάρντ και πλήρωνε 40% φόρο τον χρόνο επί των εισοδημάτων που είχε στα ενοίκια, που πλήρωνε το ΦΑΠ του 2011, του 2012, που πλήρωνε όλες τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος είναι ίσος απέναντι στο στέλεχος της λίστας Λαγκάρντ; Να μιλάμε για αρχές δημοκρατίας και να τις υπηρετούμε. Εμείς τις πιστεύουμε και θα τις κάνουμε πράξη.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μια μεγάλη μερίδα του τύπου λέει ότι η κ. Μέρκελ γυρίζει την πλάτη στον Σαμαρά και στρέφεται προς τον Τσίπρα. Μήπως οι αντιστάσεις που προβάλει η κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει δυσμενές κλίμα στο Βερολίνο; Χθες, ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι θα έρθει στο κόμμα σας και να λέει ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Μήπως έχετε κάποιο άλλο όνομα να μας αναφέρετε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν η αντίσταση της κυβέρνησης είναι να πει τρεις φορές ευχαριστώ στην κ. Μέρκελ για την πολιτική που ασκεί και αυτό έχει ως αντίκτυπο δυσμενείς επιπτώσεις, τότε τι θα έπρεπε να κάνει; Έπρεπε να παραχωρήσει πλήρως τα κλειδιά της χώρας. Δεν κάνει αντίσταση η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έκανε ποτέ αντίσταση. Δεν προέβαλε καν τους ισχυρισμούς της χώρας, όπως δεν το έκανε ούτε ο Παπανδρέου, ούτε ο Παπαδήμος.
Βλέπουμε, στο απλό θέμα που έχει να κάνει με το εμπάργκο κατά της Ρωσίας, δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος και η Φιλανδία, αρνήθηκαν να πάρουν μέτρα κατά της Ρωσίας και αυτό έγινε αποδεκτό. Εδώ, σε μια ομόδοξη χώρα, που στηρίζεται το σύνολο σχεδόν της αγροτικής μας παραγωγής της βορείου Ελλάδος, σε φρούτα, για εξαγωγή, στη Ρωσία που στηριζόμαστε, αν θέλετε, στην ομόδοξη Ρωσία για προστασία απέναντι στην Τουρκία που επανειλημμένως μας την έχει δώσει με ψήφο και βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η κυβέρνηση η δική μας όμως, δεν αντιστάθηκε. Πρώτη πήγε και υιοθέτησε το εμπάργκο κατά της Ρωσίας και κατά του Πούτιν. Απαγορεύεται να έρθει η πρόεδρος της Δούμα στην Ελλάδα. Λοιπόν, η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αντίσταση, ούτε κάνει. Ξέρετε γιατί δεν κάνει; Διότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν υπογράψει προσωπική υπόσχεση – επιστολή προς την κ. Μέρκελ και προς την τρόικα και έχουν παραδώσει τα κλειδιά της χώρας.
Αν ο κ. Τσίπρας έχει στο μυαλό του να κάνει κάτι τέτοιο, οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί του θα είμαστε εμείς. Για να είμαστε ξεκάθαροι, εάν αύριο το πρωί αλλάξει η πολιτική στην οποία έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για λογιστικό έλεγχο, για διαγραφή χρέους και αρχίσουν, γιατί κάποιοι άρχισαν να ψελλίζουν περί διαπραγματεύσεων. Διαπραγμάτευση σας διαβεβαιώνω ότι θα γίνει μετά την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Εάν έχουν σκοπό να πάνε με το σύστημα εμείς θα παραμείνουμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ξέρουμε να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά ξέρουμε να κάνουμε και αντίσταση. Μην μας φτάσουν μέχρι εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας για τις νέες αφίξεις, όπως του κ. Γιαννόπουλου, κύριε Πρόεδρε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χθες με τον κ. Γιαννόπουλο βρεθήκαμε και μιλήσαμε πολύ ώρα, όπως έχω βρεθεί με πάρα πολλά στελέχη, ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και πολιτικούς από διαφορετικούς χώρους και από το πατριωτικό κέντρο και από την κεντροδεξιά. Στο πλαίσιο του συνεδρίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για τη δημιουργία ενός μεγάλου Πατριωτικού και Δημοκρατικού Κινήματος θα κληθούν όλοι να μιλήσουν, θα κληθούν όλοι στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός μεγάλου μετώπου, υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, διατηρώντας ο καθένας την ιδιαιτερότητα του, όμως έχοντας ως κοινό γνώμονα ένα συμφωνητικό που θα υπογράψουμε μεταξύ μας και με το λαό. Θέλουμε να συσπειρώσουμε αυτές τις δυνάμεις. Δυνάμεις οι οποίες κατακερματισμένες δεν κάνουν απολύτως τίποτα.
Απαντήσαμε σε μια πρωτοβουλία που πήρε «Το Χωνί» και πράγματι τα πράγματα μπορώ να σας πω ότι πάνε πάρα πολύ καλά. Κάθε μέρα συναντιέμαι με δύο και τρία στελέχη είτε προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς είτε από το χώρο του κέντρου είτε από το χώρο της κεντροαριστεράς. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόεδρος του Συνεδρίου μπήκε ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, δεν είναι τυχαίο ότι επικεφαλής του Εκλογικού Αγώνα μπήκε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Συνεχίζεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία θα καταλήξει στο συνέδριο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που θα γίνει πολύ σύντομα και θα δημιουργηθεί αυτό το κοινό εκλογικό μέτωπο.
Ότι έχουμε πει οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ισχύει. Όμως σε αυτόν τον εκλογικό αγώνα που θα δώσουμε θα είμαστε μαζί με άλλες δυνάμεις σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο ως ένα μεγάλο κίνημα συνασπισμού πατριωτικό και δημοκρατικό, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι μπορεί να εκπροσωπηθούν στη Βουλή εκείνες οι φωνές που θα διασφαλίσουν την ενότητα του λαού, την ενότητα του έθνους, τη μία και δυνατή φωνή απέναντι σε εκείνους που λειτουργούν ως κατακτητές και όχι ως εταίροι.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου