Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Τελικά σε αυτή τη χώρα μόνο τα εθνικά σύμβολα μπορούν να προσβάλλονται χωρίς πρόβλημα


Pagenews.gr

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης  σχολιάζει την κίνηση εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να αναρτήσει στο Facebook εικόνα με «πειραγμένο» τον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη, «Όρκος των αγωνιστών».

Η κίνηση εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να αναρτήσει στο facebook εικόνα με «πειραγμένο» τον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη ο «Όρκος των αγωνιστών», που αποτυπώνει τον Παλαιών Πατρών Γερμανό πλαισιωμένο από αγωνιστές του 1821 να ευλογεί το λάβαρο της επανάστασης, προκάλεσε αντιδράσεις. Στη θέση της σημαίας με τον Σταυρό, τοποθετήθηκε η γνωστή πολύχρωμη σημαία «ουράνιο τόξο», εγείροντας κριτική και ενστάσεις. Δικαιολογημένα, καθότι είναι προφανής η πρόθεση εμπαιγμού και ειρωνείας της επετείου και των συμβόλων της, αλλά η κίνηση δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το οργανωμένο μέρος της συγκεκριμένης κοινότητας, και όχι όλοι όσοι έχουν διαφορετικό ή ιδιαίτερο σεξουαλικό προσανατολισμό, επιχειρεί να προκαλέσει χλευάζει αυτά που η πλειονότητα αφενός αξιολογεί ως συνεκτικά στοιχεία του έθνους, αφετέρου σέβεται διότι αποτελούν πυρήνα της προσωπικής εθνικής και θρησκευτικής συγκρότησης της και για αυτό ενέχουν μια ιερότητα.

svg%3EΑυτό θέλουν να απαξιώσουν διότι θεωρούν ότι αντιστρατεύεται τις δικές τους επιλογές. Δεν είναι η πρώτη φορά που κινούνται με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύοντας ότι ο σεβασμός στη δική τους θεώρηση δεν τους αρκεί και ότι η χυδαία διακωμώδηση της άλλης άποψης, για την οποία υποτίθεται ότι κόπτονται, είναι δομικός παράγων της συμπεριφοράς τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο σεβασμός των απόψεων δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντος και ότι η παραβίαση της αλληλοπεριχώρησης, ιδιαίτερα όταν παραβιάζεται η νοητή κόκκινη γραμμή της καλής προαίρεσης ή ανοχής εκ μέρους της πλειονότητας, διαταράσσει τις ισορροπίες οι οποίες ενίοτε είναι ευαίσθητες. 

 

Ενδεικτικό πάντως της έλλειψης συναίσθησης ή περιφρόνησης των ισορροπιών που διακρίνει την οργάνωση είναι ότι προέβησαν σε αυτή την κίνηση δυο μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της συγκρότησης επιτροπής για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου. Αδιαφόρησαν για το γεγονός ότι προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τον φέρνουν σε άβολη πολιτική θέση.

Ανεξαρτήτως των πολιτικών ή εκλογικών υπολογισμών που μπορεί να οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε αυτή την απόφαση, χωρία να παραγνωρίζεται η αυθεντική φιλελεύθερη θεώρησή του, θα έπρεπε, εφόσον δεν σέβονται το εθνικό και θρησκευτικό συναίσθημα των υπολοίπων, τουλάχιστον να εκτιμήσουν πολιτικά το άνοιγμα του, που δεν προκάλεσε και ενθουσιασμό στην εκλογική του βάση, και να αποφύγουν προκλήσεις που εμμέσως μπορεί να του δημιουργούν επικοινωνιακό πρόβλημα. 

svg%3E

Και βέβαια είναι εκκωφαντική η σιωπή των επαγγελματιών υπερασπιστών των δικαιωμάτων κάθε απίθανης ομάδας ή κοινότητας. Αν κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πχ με το Κοράνι ή με τις Βέδες ή με την Τορά θα είχαν ξεσηκωθεί ζητώντας την τιμωρία των «φασιστών», «ρατσιστών», «ξενοφοβικών» κλπ. Βέβαια η εν λόγω οργανωμένη κοινότητα αποφεύγει να αστειευτεί με το Κοράνι, αντιθέτως, κατά ένα περίεργο τρόπο, είναι μόνο η χριστιανική θρησκεία η οποία της προκαλεί αντιπάθεια, παρότι οι χριστιανοί δεν πετούν ομοφυλόφιλους από τις ταράτσες, ούτε τους λιθοβολούν όπως σε χώρες όπου εφαρμόζεται κανονικά (ή και περίπου…) η Σαρία.

Στο τελευταίο Gay Pride στη Θεσσαλονίκη, είχαν εμφανιστεί πανό με συνθήματα όπως «Στο διάολο η οικογένεια, στο διάολο η πατρίς, η Ελλάδα να πεθάνει, να ζήσουμε εμείς», «Έλληνας δεν γεννιέσαι ούτε γίνεσαι. Έλληνας καταντάς», «Ελλάδα σκάσε», τα οποία είναι ίδια με αυτά του γνωστού χώρου, χωρίς να ενοχληθεί κανείς από τους διοργανωτές, ούτε από τους πολιτικούς που απηύθυναν χαιρετισμούς. Και επειδή στην πολιτική συμπτώσεις δεν υπάρχουν, οι διαδρομές και τα νήματα που ενώνουν τις κουκίδες πάντα έχουν ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου