Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Η σωστή πλευρά του γκλοπ και της μολότοφ

Η σωστή πλευρά του γκλοπ και της μολότοφwww.pagenews.gr

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης  σχολιάζει το περιστατικό αστυνομικής βίας που έλαβε χώρα προχθες στη Νέα Σμύρνη.Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφούλκησε κατά της αστυνομικής βίας με αφορμή το άγριο περιστατικό ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη ενέχει στοιχεία τρολιάς.

Όχι διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ενσωματωμένη την αντι-αστυνομική ρητορική στην πολιτική του, αλλά επειδή στην πράξη το ξύλο που έφαγαν από τα ΜΑΤ πολίτες κάθε κατηγορίας δεν έχει προηγούμενο με καμία «δεξιά» κυβέρνηση. Από συνταξιούχους μέχρι αντιδρώντες στην Συμφωνία των Πρεσπών και από διαμαρτυρόμενους για τις πολιτικές του μέχρι κάθε λογής ανεπιθύμητους στο σύστημα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ένοιωσαν στο πετσί τους (στην κυριολεξία) τι σημαίνει να διαφωνείς με την  αριστερή εξουσία.

Σημαίνει ότι μπορεί ταυτόχρονα να καταδικάζει την αστυνομική βία και να δίνει εντολή για ανηλεές δάρσιμο όχι σε άτομα που παρανόμησαν, αλλά σε ανθρώπους που διαμαρτύρονται. Κατάφερνε, δε, και κάτι άλλο υπερβατικό. Να υπονομεύει την δράση της αστυνομίας όταν επρόκειτο να παρέμβει για να αντιμετωπίσει τη δολοφονική βία των αναρχο-φασιστών, των «δικών μας παιδιών», και ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί την ίδια αστυνομία για να ασκεί σοκαριστική βία σε πάσης φύσεως διαμαρτυρόμενους ακόμα και αν δεν παρανομούσαν.

Αστυνομία διπλής χρήσης

Την παγώνεις» όταν είναι να αντιμετωπίσει τους μολοτοφόρους και δίνεις το ελεύθερο να δέρνει όταν πρόκειται για «ετερόκλητο πλήθος» που δεν είναι συριζαίοι. Μονά ζυγά κερδισμένοι. Και την αστυνομία καταγγέλλουν και την εργαλειοποιούν για να δέρνει πολίτες κατ’ επιλογή και την πελατεία των Εξαρχείων έχουν ικανοποιημένη αφού ως κυβέρνηση τής απλώνουν πολιτικό πέπλο προστασίας και ως αντιπολίτευση επίσης.

Αν αναζητήσει  κάποιος δήλωση ή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για βιαιοπραγίες κουκουλοφόρων είτε κατά αστυνομικών είτε κατά πολιτών και των περιουσιών τους  δεν θα βρει. Πιο εύκολα θα ανακαλύψει φιλο-ΝΑΤΟϊκό στέλεχος στον Περισσό παρά συριζαίο που καταδικάζει τους μπάχαλους. Η βία, είτε της εξουσίας είτε του δρόμου, είναι τόσο εμπεδωμένη ως στοιχείο στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η διαρκής στρέβλωση της πραγματικότητας που είναι και αυτή μία μορφή βίας.  Το είχε περιγράψει παλαιότερα, σε ανύποπτο χρόνο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όταν είχε ερωτηθεί τι γνώμη έχει για τις μολότοφ και είχε απαντήσει χιουμοριστικά «εξαρτάται από ποια πλευρά (της τροχιάς της) είσαι».

Στο χιούμορ κρύβονται αλήθειες. Η κυνική αυτή προσέγγιση μπορεί να προεκταθεί σε ένα ερώτημα  για το ξύλο από την αστυνομία. Η απάντηση προσαρμοσμένη θα μπορούσεί να είναι «εξαρτάται από ποια πλευρά το γκλοπ είσαι». Αν είσαι εξουσία και εμμέσως το «κρατάς» εσύ κανένα πρόβλημα. Αν είσαι αντιπολίτευση, τότε είσαι στη σωστή πλευρά της μολότοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου