Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Δώδεκα ώρες την ημέρα πλέον η εργασία στην Αυστρία



Εγκρίθηκε  από την αυστριακή Βουλή ο αμφιλεγόμενος νόμος  για την θέσπιση δωδεκάωρης ημερήσιας εργασίας ή εξηντάωρης εβδομάδας εργασίας. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και το νεοφιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).
Της υπερψήφισης του νομοσχεδίου προηγήθηκε πολύωρη και ιδιαίτερα έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία οξύνθηκε ακόμη περισσότερο με την τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει την έναρξη ισχύος του νόμου από την 1η Σεπτεμβρίου και όχι από την  1η  Ιανουαρίου 2019, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο «κανονικός» χρόνος εργασίας συνεχίζει  να
παραμένει στις οκτώ ώρες ημερησίως ή σαράντα ώρες εβδομαδιαίως, ωστόσο με τον νέο νόμο χαλαρώνουν οι κανόνες για την απασχόληση και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται έως και δώδεκα ώρες την ημέρα ή έως και 60 ώρες την εβδομάδα.
Η κυβέρνηση διατείνεται ότι η επέκταση του ωραρίου θα είναι προαιρετική και αφορά υπερωρίες που προβλέπονταν και στο παρελθόν, οι επικριτές της ρύθμισης ωστόσο θεωρούν βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι να υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, κατέθεσε πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ την έναρξη ισχύος του νόμου ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου.
Η πολύωρη έντονη συζήτηση στην Βουλή συνοδεύτηκε από πλακάτ που ύψωναν οι μεν βουλευτές της συμπολίτευσης με τα συνθήματα «8 ώρες την εβδομάδα παραμένουν» ή «40 ώρες την εβδομάδα παραμένουν», οι δε βουλευτές της αντιπολίτευσης με απαγορευτικά σήματα της οδικής κυκλοφορίας στα οποία ήταν διαγραμμένοι οι αριθμοί 12 και 60.

 https://slpress.gr/eidiseis/dwdeka-wres-tin-imera-pleon-i-ergasia%ce%b1-stin/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου