Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Αλαλούμ με τις Πρέσπες, αλλά συνεχίζουμε να δίνουμε…

 
του Στέλιου Παπαθεμελή
Κρίμα στον αγώνα και την αγωνία του κ. Κοτζιά στη τελευταία σύνοδο της Ε.Ε. Πάλεψε με νύχια και με δόντια να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαδικασιών για τις εξαιρέτως… φιλικές μας χώρες (κούνια που μας κούναγε) Σκόπια και Αλβανία. Απέτυχε παταγωδώς, αλλά θα επανέλθει δριμύτερος λίαν προσεχώς!
Άνευ αξίας η ερμηνευτική αλχημεία του ανάμεσα στο nationality (=εθνικότητα) του αγγλικού κειμένου  των Πρεσπών και το παρερμηνευόμενο ελληνικό:  ιθαγένεια.
Ο ακριβός και σπάνιος φίλος μας Ζάεφ ομιλεί ευκαίρως ακαίρως περί «Μακεδονίας» (όχι Βόρειας) «μακεδονικής ταυτότητας» και «μακεδονικής
γλώσσας». Κάνει και τα μπάνια του… στην Ποτείδαια… Ενδεικτικό το προχθεσινό αλαλούμ με το φιλοσκοπιανό ευρωβουλευτή Knut Fleckenstein. Πήρε στα σοβαρά τα περί «Βόρειας Μακεδονίας» και όπως ήταν φυσικό ονόμασε του πολίτες των Σκοπίων «Βορειομακεδόνες». Ένδακρυς όμως ζήτησε χίλια συγνώμη για το …ατόπημά του:
«Παραδέχομαι το λάθος μου. Ο στόχος μου δεν ήταν να βλάψω κανένα, αλλά γι’ αυτήν τη δήλωσή μου αιτία είναι η ανεπαρκής γνώση μου για τον λαό σας. Τώρα, όμως, στο υπόλοιπο της ζωής μου, ξέρω ότι είστε «Μακεδόνες», «Μακεδόνες», και όχι νότιοι, ανατολικοί ή δυτικοί «Μακεδόνες», αλλά «Μακεδόνες»!
Άξιος ο μισθός του!
Μετά την παράδοση της Μακεδονίας ο Κοτζιάς καλπάζει προς παράδοση της Βορείου Ηπείρου και άλλων «τζιβαϊρικών πολυτίμων». Δεν ξέρει. Δεν ρωτάει κανέναν από τους παλαιότερους έμπειρους και ακέραιους  διπλωμάτες να τον πληροφορήσουν για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914; Συμβαλλόμενοι τότε Αυτόνομος Ήπειρος, Αλβανία, Ιταλία, Αυστρουγγαρία. Το Πρωτόκολλο αναγνωρίζει την ελληνικότητα των πληθυσμών στις περιοχές Αργυροκάστρου και Κορυτσάς την ονομασία τους ως Ηπειρωτών και κατοχυρώνει εκκλησιαστικά, εκπαιδευτικά και αστυνομικά προνόμιά τους.
Η Ελλάδα υφίσταται βάναυσα τις συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσης, με ή χωρίς τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της οποίας οι αποφάσεις και η απίστευτη προθυμία του κ. Τσίπρα που έσπευσε γενναιόδωρος προς την καγκελάριο να προβεί στην πρωτοφανή δέσμευση:
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστροφή στην Ελλάδα μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη από τη χώρα μας και κατέληξαν στη Γερμανία»!
Αν ο πρωθυπουργός της Ελλάδος έχει τόσο μεγάλο σπίτι και τους χωρεί να τους πάρει…
Οι αποικιοκράτες έχουν κατακλέψει τον πλούτο, το χρυσάφι και τα διαμάντια των Αφροασιατικών λαών και αντί να τους διδάξουν πως θα αξιοποιήσουν την υπόλοιπη εθνική τους περιουσία για να ζήσουν ήρεμα και ειρηνικά στις πατρογονικές τους εστίες, τους εξωθούν σε μοιραίες εξόδους για τη ψευδώνυμη Γη της Επαγγελίας, την Ευρώπη. Δεν τους θέλουν όταν περισσεύει η ζήτηση εργατών για τις επιχειρήσεις τους και τότε ψάχνουν «πρόθυμους» που εξαγοράζουν με παιδαριώδη ανταλλάγματα να τους φορτωθούν. Η λύση είναι μία, η άμεση διακοπή της λεηλασίας των χωρών του γ’  κόσμου. Η απίθανη προσφορά του κ. Τσίπρα διέσωσε προς στιγμήν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, αλλά τα προβλήματά της είναι απείρως συνθετότερα μετά τη χθεσινή παραίτηση του  Horst Seehofer.
Δυναμική η στάση του Giuseppe Conte που άσκησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας πετυχαίνοντας ρητή αναφορά για τη χώρα του στο ανακοινωθέν της Παρασκευής:  «Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας και άλλων χωρών-μελών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε αυτό το θέμα»!
Για την Ελλάδα τηρήθηκε αιδήμων σιωπή, γιατί απλούστατα δεν ζητάει, μόνον δίνει. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας υπερηφανεύτηκε ότι «προσβλέπει πέρα από τη χώρα του»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου