Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ αγαπά (και) τη Μαριάννα...

Έχουμε γράψει και άλλες φορές για το πολιτικό σχέδιο του Γιώργου που θα εφαρμοστεί αν κατορθώσει  να περάσει « το μεσοπρόθεσμο και διασωθεί από την λαϊκή αγανάκτηση. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του ήταν (πριν τα όνειρά του θαφτούν από το Μνημόνιο) να διαμορφώσει ένα πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, χωρίς δημόσια κριτική, μηχανισμούς ελέγχου, λαϊκής έκφρασης και κοινωνικής παρέμβασης.
Είναι γνωστό εξάλλου, ότι οι επιτελείς του Γιώργου του λένε πως το υπάρχουν πολιτικό σύστημα τον εγκλωβίζει και ότι εκείνος οφείλει να το ανατάξει προκειμένου να διαμορφώσει ένα πολιτικό και οικονομικό-επιχειρηματικό σύστημα που θα τον βοηθά να περνά τις επιλογές του. Είναι γνωστή εξάλλου η αντιπάθειά του προς ορισμένους μεγαλοεκδότες που επιμένουν να στηρίζουν τους εσωκομματικούς αντιπάλους του.
Τα ίδια έλεγαν βέβαια και στον πατέρα του τον Ανδρέα, πριν από 23 χρόνια και κάποιοι άλλοι σύμβουλοι της εποχής. Τότε που ο Ανδρέας αισθανόταν ότι “ασφυκτιούσε” περικυκλωμένος από την διαπλοκή και τους μεγαλοεκδότες που ο ίδιος είχε δημιουργήσει και ανακάλυψε τον … Κοσκωτά. Η συνέχεια γνωστή.
 Τα χρόνια πέρασαν, ο Λαμπράκης και ο Τεγόπουλος μας άφησαν χρόνους και η γνωστή “κρατικοδίαιτη διαπλοκή” δίνει τώρα αγώνα απελπισίας για να διασωθεί μαζί με το … Μνημόνιο. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται …πάντα έστω και σαν φάρσα.
Όπως και τότε ο πατέρας του, έτσι και τώρα ο Γιώργος επιχειρεί στο προφανές τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας να αναδιατάξει προς όφελός του τις σχέσεις και συμμαχίες με τα πολύ μεγάλα συμφέροντα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει την αίσθηση ότι παραδίδει τα κλειδιά της κυβέρνησης στον όμιλο Λάτση, με τους διορισμούς στο Δ.Σ. του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Και δεν δημιουργεί την αίσθηση αυτή μόνο στην κοινή γνώμη, η οποία μπορεί να μην γνωρίζει ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου κ. Μητρόπουλος είναι εξέχον στέλεχος του ομίλου Λάτση με ειδίκευση το χρηματιστήριο. Κυρίως τη δημιουργεί στα άλλα και αντίπαλα μεγάλα συμφέροντα  που βλέπουν ότι νοθεύεται ο (μεταξύ τους) ανταγωνισμός και πρωτίστως ότι «μπολιάζεται» με αδιαφάνεια η οικονομική ζωή.
Η γενική εκτίμηση είναι ότι επανέρχεται με νέα πρόσωπα και σε νέες συνθήκες η διαπλοκή, και δη με θεσμικό μανδύα. Σήμερα ο όμιλος Λάτση δραστηριοποιείται κυρίως στην ενέργεια και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εύλογα τα ερωτήματα που δημιουργούνται: Ο όμιλος Λάτση θα ορίζει ποιος θα αγοράσει και τι! Μέσα από ποια διαδικασία, από ποιο διαγωνισμό, από ποιο (για τα μάτια του κόσμου) opengov.gr;
Εκτός από την συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ και τον «έλεγχο» των εξελίξεων στις ιδιωτικοποιήσεις, ο όμιλος Λάτση σχεδιάζει να ενδυναμωθεί και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το σενάριο για την ελληνική «υπερτράπεζα» Eurobank – Εθνική, είναι γνωστό, αλλά είναι σχετικά άγνωστο ότι θα έχει ως «προίκα» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (αφού οι δύο μεγάλες τράπεζες ήδη ελέγχουν πάνω από το 20% των μετοχών του).
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τις διάφορες δραστηριότητες της οικογένειας Παπανδρέου. Γράφεται για παράδειγμα ότι ο Νίκος Παπανδρέου είναι φίλος με τους εμίρηδες του Κατάρ που θέλουν να πάρουν το Ελληνικό και εμφανίζεται μαζί τους στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Το ότι πριν από λίγες μέρες τον Εμίρη είχε δει και ο πρωθυπουργός είναι σύμπτωση και δεν είναι σωστό να δημιουργούνται υποψίες (μάλιστα μετά έκανε μπάνιο και πήγε στο γυμναστήριο, την ώρα που στην Αθήνα η Αστυνομία έριχνε τόνους δακρυγόνα…), ειδικά όταν μαζί με την πρωθυπουργική οικογένεια και τους εμίρηδες παρακάθονται οι διάφοροι «Χάλακ»…
Όλα αυτά δεν είναι αρεστά ως πολιτική και ως συμπεριφορά σε παραδοσιακές επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου, που στήριζαν ως τώρα τον πρωθυπουργό. Το ότι τώρα ο Γ. Παπανδρέου τους εγκαταλείπει στο όνομα της αδιαφάνειας, είναι αναμφισβήτητα ένα «τολμηρό» βήμα…
Το αν το βήμα αυτό θα έχει μια κατάληξη ανάλογη εκείνης του σκανδάλου Κοσκωτά είναι ένα άλλο θέμα και έχουμε  την αίσθηση ότι μάλλον θα το διαπιστώσουμε συντόμως…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου