Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Τούρκοι δωρητές κρατούν ζωντανό το ISIS

 

Τούρκοι δωρητές κρατούν ζωντανό το ISIS

Του Κώστα Ράπτη από το capital.gr

Ένα από τα καθήκοντα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών είναι και το να παρακολουθεί τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Και η τελευταία έκθεση του επί του θέματος, η οποία μόλις δημοσιοποιήθηκε, περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Σύμφωνα με αυτήν, τα χρηματικά αποθέματα της τζιχαντιστικής οργάνωσης βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σε σύγκριση με τη θεαματική εμφάνισή της το 2014, οπότε και απέκτησε τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της επικρατείας του Ιράκ και της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων και πετρελαιοπαραγωγών περιοχών.

Tο αυτοανακηρυχθέν “χαλιφάτο” δεν υπάρχει πια ως εδαφική οντότητα, καθώς υπέκυψε στα στρατιωτικά πλήγματα. Ωστόσο τα απομεινάρια της οργάνωσης εξακολουθούν να δέχονται ρευστότητα προερχόμενη είπε από λαθρέμπορους στο Ιράκ είτε από συνεργούς της στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα είναι να έχει αυτή τη στιγμή το Ισλαμικό Κράτος στη διάθεσή του περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι αυτές οι δυνατότητες που επιτρέπουν στο Ισλαμικό Κράτος να χρηματοδοτηθεί συνεχιζόμενες επιχειρήσεις, όπως η διπλή επίθεση αυτοκτονίας την προηγούμενη εβδομάδα στην Βαγδάτη.

Εντός Συρίας η χρηματοδότηση επιτυγχάνεται με την φορολόγηση δικτύων λαθρεμπορίας πετρελαίου στα ανατολικά της χώρας, στις απαγωγές για απόσπαση λύτρων και ενδεχομένως με τη λειτουργία επιχειρήσεων-βιτρίνα.

Η τελευταία σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Αύγουστο αναφέρει ότι 10.000 ένοπλοι του ισλαμικού Κράτους παραμένουν ενεργοί στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ 50.000 μέλη των οικογενειών τους ζουν στο στρατόπεδο al-Hol κοντά στα συορ-ιρακινά σύνορα.

“Το ATM τους”

Σύμφωνα με τον David Asher του Hudson Institute, ο οποίος ηγούνταν της μονάδας του State Department για τον “οικονομικό πόλεμο” κατά των τζιχαντιστών την περίοδο 2014-15, “η ανοχή της Τουρκίας απέναντι στη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους ήταν ασυνήθιστα υψηλή”. “Δεν πιστεύω” προσθέτει ο ίδιος μιλώντας στον Al-Monitor, “ότι υπήρξε επαρκής προσπάθεια εντός της Τουρκίας για να εξαρθρωθεί η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους και τα χρηματοπιστωτικά του δίκτυα”.

Πράγματι, τον πρώτο καιρό της ύπαρξης του “χαλιφάτου” μέλη του Ισλαμικού Κράτους που ανακρίθηκαν από Αμερικανούς υποστήριξαν ότι χρησιμοποιούσαν την τούρκικη πλευρά το συνόρων ως “το ATM τους”.

“Υπήρξαν κατά καιρούς κοινές προσπάθειες, αλλά δεν είχαν συνέχεια. Θα ήταν σπουδαίο αν ήταν εκεί πέρα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη συνεργασία επ’ αυτού”, τονίζει ο Asher.

Πολλά κρίνονται από την επιστροφή στον Λευκό Οίκο με καθήκοντα συντονιστή για θέματα Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Brett McGurk, άλλοτε ειδικού απεσταλμένου στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους επί της προεδρίας Ομπάμα και Τραμπ. Ο McGurk, ο οποίος παραιτήθηκε όταν ο Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2018 διέταξε αιφνιδιαστικά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την βορειοανατολική Συρία δεν φημίζεται για την ελαστική του στάση απέναντι στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου