Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Η «Μήδεια» και το μειδίαμα της αγοράς στον ΔΕΔΔΗΕ



του Γιώργου Γεωργή

Η τελευταία κακοκαιρία αποκάλυψε γι’ άλλη μια φορά το πόσο γυμνή είναι η μνημονιακή Ελλάδα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ! Τρομάρα μας…

Προφανώς και δεν θα αρνηθώ την ιδιαίτερη ένταση του καιρικού φαινομένου, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είναι μαθημένες. Δεν πρόκειται όμως γι’ αυτό. Σύμφωνα με το πρώτο Δελτίο Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ την Παρασκευή 19/2/21, τέταρτη μέρα από τον χιονιά, 3.500 νοικοκυριά στην Αττική δεν έχουν ακόμα επανηλεκτροδοτηθεί!

Δεν προκαλεί φυσικά καμία εντύπωση το γεγονός ότι το Πατουλιστάν μένει στο απυρόβλητο της κριτικής από την καλολαδωμένη μηχανή των ΜΜΕ(ξημέρωσης). Δεν είναι καιρός για κριτικές που άπτονται του Μαξίμου. Αντί της Περιφέρειας, που πρόσκειται άλλωστε στη κυβερνητική παράταξη, προτιμότερο είναι να φορτωθεί της ευθύνης ο ΔΕΔΔΗΕ. Προσέξτε ο ΔΕΔΔΗΕ, όχι η ΔΕΗ! Η τελευταία μετά τη «σωτηρία» της από τον Χατζηδάκη, βρήκε τα λεφτά για να αγοράσει κολώνες! Επειδή όμως θυμήθηκε πως αυτή είναι δαπάνη του ΔΕΔΔΗΕ, τα μοιράζει σε συμβούλους και «golden boys»! Γι’ αυτό έπαψε να βρίσκεται στο πλάνο των αρνητικών ειδήσεων, όσο τουλάχιστο χρειάζεται στο αφήγημα πετυχημένης διακυβέρνησης των «αρίστων»! Άλλωστε ο ΔΕΔΔΗΕ βγαίνει στο σφυρί και πρέπει να εμπεδωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας και εκ τοις πράγμασι ότι:

α) καλώς πωλείται καίτοι μονοπωλιακή και κερδοφόρα δραστηριότητα.
β) καλώς πωλείται «μπιρ παρά» και σε εποχές επενδυτικής ένδειας, τέτοιος που είναι, δηλαδή «προβληματικός», «πεπαλαιωμένος» κι «αναποτελεσματικός»!
γ) καλώς πωλείται για να πάψει η μάστιγα των συνδικαλιστών να «κρατά όμηρο τη χώρα».

Δεν είναι τυχαίο που το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται στα κανάλια μόνο:

α) Προκειμένου να απολογηθεί που «ταλαιπωρείται ο κόσμος» όταν -σπανιότατα πλέον- γίνεται κάποια κινητοποίηση, κι όχι για να ενημερώσει για τα προβλήματα και τις όποιες λύσεις προτείνει.
β) Αντί για τη Διοίκηση καλείται το συνδικάτο «να βγει στον αέρα», κάπως σαν αλεξικέραυνο της λαϊκής αγανάκτησης, όποτε συμβεί το κακό.

Εξηγούμαι: Αν εξάρει τις -πράγματι- υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζόμενων που δίνουν τη μάχη της αποκατάστασης των ζημιών, το συνδικάτο εμφανίζεται ως συνυπεύθυνο που τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Στην περίπτωση δε που θελήσει -υπερβαίνοντας εαυτόν- να αποδώσει ευθύνες, θα παρουσιαστεί σαν μια δράκα ανευθυνοϋπεύθυνων αργόμισθων που πολιτικολογούν ασυστόλως για να καλύψουν τις πομπές τους και να εμποδίσουν τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο, στο όνομα των αντιπαραγωγικών κεκτημένων αλλοτινών καιρών.

Τα αποτελέσματα, οι ευθύνες της πολιτικής των ελεύθερων αγορών, των μνημονίων είναι η εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, το κομμάτιασμα της άλλοτε κραταιής κι ενιαίας ΔΕΗ σε ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και ΔΕΗΑΝ ΑΕ, η αντικατάσταση του δεκαετούς κυλιόμενου αναπτυξιακού της προγράμματος και των κοινωνικοοικονομικών της κριτηρίων από τα «business plan» και τα ιδιωτικοοικονομικά/«πελατοκεντρικά» κριτήρια των ως άνω ΑΕ. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και τον ΔΕΔΔΗΕ τα παραπάνω μεταφράζονται στη μείωση του προσωπικού, στη στρατηγική της αντικατάστασης των συνταξιοδοτούμενων τεχνιτών με «out sourcing», στη παράδοση στους εργολάβους ακόμα και της αποκατάστασης βλαβών, στη πρόσφατη «εθελούσια» απομάκρυνση έμπειρων στελεχών και στην αντικατάστασή τους από αγοραία… Όλα τούτα, το καθένα χωριστά κι όλα μαζί συνέβαλαν στο σημερινό χάλι. Αλλά για τούτα, ούτε κουβέντα!

Οι ευρωυποτακτικοί όλου του πολιτικού φάσματος, προσφάτως αυτοανακηρυχθέντες ως «αντιλαϊκιστές», οι δυνάμεις του «δημοκρατικού -κατά δήλωση- τόξου», το πολιτικό προσωπικό του παλαιού και του νέου δικομματισμού, που υλοποίησε τη παραπάνω πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς, αρέσκεται να υπερασπίζεται τις αιτίες και να καταγγέλλει τα αποτελέσματα! Είναι βιρτουόζοι στη τέχνη της εξαπάτησης, όσο τουλάχιστο μονοπωλούν την ενημέρωση. Όσο δεν έχουν στην αντιπολίτευση παρά το «αριστερό» αντικαθρέφτισμα των μνημονιακών επιλογών τους.

Παρά τις κλοτσοπατινάδες των κατά καιρούς «μονομάχων» της πολιτικής μας σκηνής η ενεργειακή πολιτική των τελευταίων χρόνων έχει και συνέπεια και συνέχεια, γιατί είναι αυτή που χαράζουν η Ε.Ε. και οι «Θεσμοί» της χρεοκρατίας. Έχει δε πολύ χρήμα, έχει τους κερδισμένους της αλλά κυρίως έχει τους χαμένους της, όλους εμάς!

Δεν είναι τυχαίο που ΔΕΗ ΑΕ και ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν πανάκριβη κιλοβατώρα (kwh) ακόμα και για τα δεδομένα της ΕΕ, όταν η άλλοτε ενιαία ΔΕΗ, το κρατικό μονοπώλιο είχε το χαμηλότερο οικιακό τιμολόγιο στην ΕΕ, παρά τη διαπλοκή και της λοβιτούρες που συνόδευαν -και τότε-, τη δράση της! Τότε, η κρατική ενιαία ΔΕΗ, στήριζε την εγχώρια βιομηχανία (δηλ. τους βιομήχανους) και δη σκανδαλωδώς. Σήμερα όμως η τιμή της kwh είναι βασικός παράγοντας αποβιομηχάνισης της πατρίδας μας! Τότε, η ΔΕΗ είχε πάνω από 30 χιλιάδες σχετικά καλά αμειβόμενους, με σταθερές εργασιακές σχέσεις εργατοϋπαλλήλους, με υγιή ασφαλιστικό φορέα –την ίδια τη ΔΕΗ!- και ζηλευτές παροχές! Τότε, οι χρόνοι αποκατάστασης τέτοιων βλαβών ήταν μικρότεροι. Ίσως γιατί τότε δεν επαφίονταν το Δίκτυο, η συντήρησή του και τα κλαδέματα στους εργολάβους, ούτε σχεδιάζονταν η παράδοσή του στο «αόρατο χέρι» της αγοράς…

* Ο Γιώργος Γεωργής είναι Γραμματέας του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της ΔΕΗ-ΚΗΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου