Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Η Ελλάδα ως παγκόσμια δύναμη – Όλα γίνονται

 

Η Ελλάδα ως παγκόσμια δύναμη – Όλα γίνονται

Καλές ειδήσεις υπάρχουν. Για την ακρίβεια, καλές ειδήσεις μπορούν να παραχθούν. Για να παραχθούν, όταν δεν είναι fake, πρέπει να αντιστοιχούν σε γεγονότα. Πράξεις, δράσεις, επιτυχημένες πολιτικές, σωστές αποφάσεις, καλή διαχείριση καταστάσεων.

Το βρετανικό περιοδικό Monocle στο τεύχος Δεκεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη ήπια ισχύ (soft power). Και μάλιστα στην ένατη θέση. Καθόλου άσχημα για μία χώρα η οποία μόλις αποπειράθηκε να βγει από την υπερδεκαετή οικονομική καταστροφή των Μνημονίων, έπεσε στην υγειονομική και οικονομική καταστροφή του .

Είναι ένα μικρό μόνο δείγμα της δυνάμει ισχύος, του πολυδιάστατου αξιοποιήσιμου δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα.

Ο τίτλος είναι «Ένα έθνος που τα πάει καλά, κόντρα στις προσδοκίες» και αναφέρεται στην καλή πορεία της οικονομίας παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα των τελευταίων πολλών ετών, στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, στην αποτελεσματική διπλωματική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και στις προσπάθειες για αντιστροφή του .

Άλλες χώρες που περιλαμβάνονται είναι η Γερμανία, η Νότια Κορέα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και ο Καναδάς. Περιττό να σημειωθεί ότι κανένα από αυτά τα κράτη δεν έχει περάσει ό,τι έχει περάσει η Ελλάδα την τελευταία δωδεκαετία και επίσης καμία δεν αντιμετωπίζει την απειλή ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας, πλην της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας οι οποίες όμως δεν διεξάγουν τον καθημερνό ακήρυκτο πόλεμο που διεξάγουμε καθημερινά εμείς σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. svg%3E

Ούτε σε αερομαχίες και σε αντιπαραθέσεις στόλων εμπλέκονται κάθε μέρα, ούτε βέβαια υφίστανται την κολοσσιαία ασύμμετρη απειλή που υφιστάμεθα εμείς με την οργανωμένη και χειραγωγούμενη από την Τουρκία λαθρομετανάστευση.

Μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί σε τι θέση θα βρισκόταν η Ελλάδα διεθνώς αλλά και σε σχέση με τη διαχείριση των δικών της θεμάτων, αν αυτά τα σωστά που γίνονται το τελευταίο διάστημα – όπως γίνονται – υπό την πίεση των γεγονότων, γίνονταν έγκαιρα, οργανωμένα, προγραμματισμένα, στοχευμένα, στο πλαίσιο ενός εθνικού δόγματος και ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την επίτευξη ιεραρχημένων στόχων.Τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.

Έχουμε γράψει πολλές ότι καμία άλλη χώρα στον πλανήτη δεν είναι τόσο αδικημένη από τον ίδιο της τον εαυτό, όσο η δική μας. Καμία άλλη χώρα δεν υπολειτουργεί σε τέτοιο βαθμό σε σχέση με τις πραγματικές της δυνατότητες, καμία άλλη δεν έχει αφήσει αναξιοποίητους τόσους υφιστάμενους και δυνητικούς πόρους κάθε είδους, σε κάθε διάσταση.

svg%3E

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις οι οποίες συνέπεσαν τον τελευταίο χρόνο, οι προϋπάρχουσες και οι νέες που ενέσκηψαν – η πανδημία, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, το μεταναστευτικό με την απόπειρα εισβολής στον Έβρο, η οικονομική καθίζηση λόγω κορωνοϊού– σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να είχε άλλα στο μυαλό της αλλά έδειξε αντανακλαστικά και προσαρμογή και πάντως παρά τις ενστάσεις, τα κενά και τις αμφισημίες δεν έχει σχέση με τον προηγούμενο τυχοδιωκτικό συρφετό, απέδειξαν ότι οι δυνατότητες των Ελλήνων είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι και οι ίδιοι πιστεύουμε.

Έστω και έτσι, έστω και λόγω κρίσης και εν μέσω αυτής, ας συνεχίσουμε και ας ενισχύσουμε αυτό που ξεκίνησε ως ετερογονία των σκοπών. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου