Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Ποιος και τι φταίει για το «γκρι χρώμα» στον εκλογικό χάρτη της Θράκης




Του Νίκου Μελέτη

Συνεχίζοντας τα λάθη στην Θράκη η ελληνική Πολιτεία επιμένει να αφήνει εύκολη βορά στον τουρκικό αλυτρωτισμό και επεκτατισμό την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα η οποία και σε αυτές τις ευρωεκλογές αποτέλεσε το «πειραματόζωο» των τουρκικών μηχανισμών που συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτα στην Θράκη, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της Τουρκίας για διεύρυνση της τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ νωρίτερα αποφεύγουν συστηματικά να διαμορφώσουν μια συνολική και συλλογική ενιαία μειονοτική πολιτική που θα συμβάλει στην ομαλή ενσωμάτωση (όχι αφομοίωση) της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας στην ελληνική κοινωνία και στην άσκηση εκ μέρους των μελών της, όλων των δικαιωμάτων που τους προσφέρει η ιδιότητα του Έλληνα και Ευρωπαίου πολίτη.



Δυστυχώς οι πολιτικές δυνάμεις αρκούνται κάθε φορά στα αποσπασματικά παζάρια με τους εκπροσώπους του τουρισμού στην Θράκη προκειμένου να εξασφαλίζουν την στήριξη σε Δημοτικές, Εθνικές η Ευρωπαϊκές εκλογές, κάτι που οδηγεί τελικά στην ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση της μειονότητας στο Τουρκικό Προξενείο και στην μεγαλύτερη εξάρτηση των πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων από τους φιλοτουρκικούς μηχανισμούς.



Το κόμμα ΚΙΕΦ πέτυχε για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε ευρωεκλογές να αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε Ξάνθη και Ροδόπη και δεν είναι τυχαίο ότι πλέον το ενδιαφέρον του Προξενείου είναι περιορισμένο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς σε Δήμους όπως του Ιάσμου, Αρριανών, Μυκης, εκλέγονται εκ των πραγμάτων μειονοτικοί υποψήφιοι που συνήθως είναι κοντά στο Προξενείο, ενώ στις περιφερειακές εκλογές σε όλα τα ψηφοδέλτια υπάρχουν φιλικά προσκείμενοι υποψήφιοι σε όλα τα ψηφοδέλτια.

Καθώς στις εθνικές εκλογές η δυνατότητα εκλογής είναι σχεδόν αδύνατη λόγω του πλαφόν του 3% το τουρκικό Προξενείο κάνει διπλό παιγνίδι: παιγνίδι εντυπώσεων στις ευρωεκλογές βάφοντας «γκρίζους» τους δυο νομούς και παιγνίδι ουσίας προωθώντας σε ένα εύθραυστο και σε λεπτές ισορροπίες πολιτικό σκηνικό την εκλογή βουλευτών στα μεγάλα κόμματα οι οποίοι θα μπορούν να κρίνουν τις εξελίξεις εάν χρειασθεί στην ελληνική βουλή.

Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν κινήσεις που κάθε άλλο συνέβαλλαν στο να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και να καθησυχάσουν την μειονότητα.

Δεν έγινε καμιά προσπάθεια να εξηγηθεί στην μειονότητα ότι οι Ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές για την τύχη της, καθώς σημαντικές αποφάσεις για τομείς όπως η καλλιέργεια καπνού, οι επιδοτήσεις για αιγοπρόβατα κ.α. που αποτελούν τους βασικούς τομείς απασχόλησης της μειονότητας λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Και αυτοί που τους κατευθύνουν να δώσουν την ψήφο τους στο ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές, που δεν είναι παρά τουφεκιά στον αέρα για να κερδίζει τις εντυπώσεις η τουρκική διπλωματία, τους στερούν τελικά την δυνατότητα να επηρεάσουν αποφάσεις από τις οποίες εξαρτάται η οικονομική επιβίωση τους. Και είναι σχεδόν 8000 οικογένειες που ζουν από τα καπνά και 15000 κτηνοτρόφοι …

Δεν είναι τυχαίο ότι κανένας εκπρόσωπος η υποψήφιος κόμματος για τις ευρωεκλογές δεν επισκέφθηκε, δεν περιόδευσε τα μειονοτικά χωριά και να εξηγήσει ότι η ψήφος τους έχει αξία και περιεχόμενο και δεν είναι κάτι που μπορεί να σπαταληθεί για να πετύχει τους σχεδιασμούς του ο εκάστοτε τούρκος πρόξενος μέσω του κόμματος ΚΙΕΦ.

Κινήσεις θετικές όπως αυτή για την καθιέρωση της προαιρετικής εφαρμογής της Σαρίας έγιναν χωρίς συνεννόηση, προκαλώντας καχυποψία στην μειονότητα.

Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η παραίτηση των Μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, με πιο κραυγαλέα περίπτωση αυτή της Κομοτηνής και του Μετσο Τζεμαλή, ενός αναγνωρισμένου κύρους μουφτή και θεολόγου προκάλεσε δυσπιστία μεταξύ των μελών της μειονότητας. Αυτό που ακόμη ακούγεται στην Θράκη είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική Πολιτεία συμπεριφέρθηκε στον Τζεμαλη που τόσα χρόνια άντεξε τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους και παρακράτους, δείχνει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει και να προστατεύσει όσους παλεύουν και αντιστέκονται στο τουρκικό Προξενείο.

Ένα ακόμη πλήγμα στην εμπιστοσύνη της μειονότητας ήρθε με την παρέμβαση για λόγους ιδεολογικούς (λόγω …αριστεροσύνης) αλλά και με την παρέμβαση των πέραν του… Έβρου παραγόντων, στην θρησκευτική εκπαίδευση της μειονότητας.

Το Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής για 40 χρόνια τροφοδοτούσε το ΕΠΑΘ θέτοντας στην διάθεση της μειονοτικής εκπαίδευσης έμπειρου και με καλές σπουδές ιεροδιδασκάλους. Η παρέμβαση στο πρόγραμμα σπουδών ,με το κόψιμο 63 διδακτικών ωρών θεολογικών μαθημάτων και η προσπάθεια εισαγωγής μαθημάτων όπως η...οικιακή οικονομία, ακυρώνει τελικά το Ιεροσπουδαστήριο.

Η εναλλακτική είναι μόνο μια: οι σπουδές σε σχολεία του κορανίου, ιμαμ χαντιπ στην Τουρκία. Και φυσικά η Άγκυρα δεν έχασε καιρό. Στα Υψαλα λίγο έξω από τα σύνορα λειτουργεί ήδη ένα υπερσύγχρονο ιμαμ χαντιπ όπου προσφέρονται όλα δωρεάν από τους προερχομένους από την Ελλάδα σπουδαστές: δίδακτρα, στέγη, διατροφή… Και προφανώς όλοι οι νέοι της μειονότητας που θα φοιτήσουν σε αυτό το Σχολείο δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε ΑΕΙ και να αξιοποιηθούν έτσι στην μειονοτική εκπαίδευση.

Θα μπορούσαν να γραφτούν ακόμη πολλά. Για το πως με προσβλητικό τρόπο χρησιμοποίησαν κάποιοι τους Ρομά στην προεκλογική καμπάνια ,πολίτες που και στην Θράκη μπορούν να έχουν ρόλο όχι μόνο ως αντικείμενο ψηφοθηρίας…

Ας μην αναρωτιόμαστε ούτε να ανησυχούμε λοιπόν κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια όταν στις εκλογές οι δυο νομοί βάφονται «γκρι»… Μετά όλοι ξεχνούν την Θράκη και την ξαναθυμούνται στις επόμενες εκλογές.

Έβρος 2014: 1240 ψήφοι , 1,45% - 2019:588 ψήφοι 0,95%
Ροδόπη 2014: 26.042 ψήφοι 42% - 2019:19654 ψήφοι, 36,46%
Ξάνθη 2014: 15391ψήφοι 25,91% - 2019:12.504 ψήφοι 24,86%

Ποσοστά συμμετοχής: 2014 Ξάνθη 55,34%
Ροδόπη 56,56%
Έβρου 53,52%

2019 Ξάνθη 52,59%
Ροδόπη 54,24%
Έβρου 52,65%
(ενσωμάτωση Δευτέρα 27 Μαΐου στις 23. 30: Έβρος 76,84% , Ροδόπη 89,77%, Ξάνθη 83,68%)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου