Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Γιατί ο "περίπατος" ήταν τελικά περίπατος…

Γιατί ο «περίπατος» ήταν τελικά περίπατος…, Δημήτρης Χρήστου
Κανείς σχεδόν δεν μπορούσε να προβλέψει την έκταση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Ακόμα και στις αρχές της τελευταίας εβδομάδας, που οι δημόσιες δημοσκοπήσεις έδιναν διαφορά 5-6 μονάδες, αλλά και τάση κλεισίματος της ψαλίδας, η αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα ήταν μεγάλη. Πέσαμε, λοιπόν, έξω και προσωπικά εγώ πολύ έξω. Οι τελευταίες αποτυχίες των δημοσκοπήσεων να πέσουν μέσα, μας έκαναν όλους πολύ επιφυλακτικούς. Απολογούμαι. Τι συνέβη όμως και φτάσαμε σε τόσο μεγάλη έκπληξη;
Υπήρχε, όπως αποκαλύφθηκε, μια βουβή δυσαρέσκεια που περιείχε πολλά πράγματα στο καλάθι της. Χωρίς αμφιβολία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε ρόλο. Γιατί, όμως, δυσαρέσκεια εκφράστηκε και στα δυτικής επιρροής και κουλτούρας Ιόνια νησιά; Και εδώ αρχίζουν οι αναζητήσεις για το ύφος της εξουσίας, για εμφανείς λαϊκισμούς με παράδειγμα την 13η σύνταξη. Για μια διακυβέρνηση που δεν φαίνεται να ικανοποίησε τις απαιτήσεις των πολιτών και τελικά διαμαρτυρήθηκαν, ψηφίζοντας αρνητικά ή απέχοντας.

Ασφαλώς, ρόλο έπαιξε και η κυριαρχία των μεγάλων ΜΜΕ, που επέβαλαν την ατζέντα της ΝΔ, επιχειρώντας να πλήξουν προσωπικά τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του. Με τον ίδιο τρόπο κατάφερε η Δεξιά στην Αργεντινή να ανατρέψει την κεντροαριστερή Κριστίνα Κίρχνερ, υποσχόμενη επενδύσεις και ανάπτυξη. Το μόνο που κατάφερε ήταν να καλέσει για σωτηρία το ΔΝΤ!
Ρόλο έπαιξε και η μονομερής επιλογή όλων των κομμάτων και κυρίως η μανία σύμπασας της κατακερματισμένης Αριστεράς να στραφούν αποκλειστικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ ως θανάσιμο εχθρό που πρέπει να οδηγηθεί στην πυρά, ή έστω, κατά την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας σε κελί στην Ακροναυπλία.

Από την εσωστρέφεια έως την αφέλεια

Ρόλο έπαιξε ασφαλώς το κομματικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν κατάφερε ακόμα να γειωθεί με την κοινωνία. Το κόμμα έμεινε κλειστό, εσωστρεφές, καχύποπτο. Αρκετά στελέχη προσάρμοσαν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν στα μέτρα τους και φαντάστηκαν μακροημέρευση χωρίς αξιολόγηση. Κανείς δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει με ευθύνη την προβοκατόρικη πολλές φορές παραβατικότητα!
Ρόλο στον εκλογικό αιφνιδιασμό έπαιξε και η ύπνωση του κυβερνητικού επιτελείου, που έκανε την επιθυμία του πραγματικότητα, αγνοώντας σημάδια και τάσεις των δημοσκοπήσεων. Περίμεναν ουσιαστικά από τον Αλέξη Τσίπρα, να αλλάξει μόνος του το αποτέλεσμα. Και πίστεψαν με βάση την πολύ καλή εικόνα των συγκεντρώσεων του πρωθυπουργού ότι αυτό συντελείται.
Έβλεπαν, μάλιστα, και τη δυσκολία των καλών δημόσιων συγκεντρώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και το έδεσαν κόμπο! Όταν την Παρασκευή ο αρχηγός της ΝΔ έλαβε την τελική εκτίμηση για εννέα μονάδες διαφορά και ενημέρωσε βασικά στελέχη της ΝΔ να ετοιμάζονται για εκλογές, κυβερνητικοί παράγοντες εξακολουθούσαν έως το μεσημέρι της Κυριακής, να πιστεύουν ότι η διαφορά που θα προκύψει, με πρώτη τη ΝΔ, θα είναι διαχειρίσιμη!
Επιπλέον οι περισσότεροι συνδυασμοί που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές ήταν στενά κομματικοί, χωρίς ευρύτερες συμμαχίες και προσωπικότητες από την κοινωνία, που θα μπορούσαν να συγκινήσουν τους πολίτες. Αν θεωρήσουμε το γενικότερο κλίμα στην συγκεκριμένη εκλογική μάχη μίζερο, έχουμε τον περιορισμό της απήχησης και της ζητούμενης συσπείρωσης και αισιοδοξίας.
Δείτε για παράδειγμα την απόδοση του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές. Παρά την κρίση του, διαθέτει ακόμα παράγοντες ικανούς να πρωταγωνιστήσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, δεν δημιούργησε ποτέ κοινωνική δυναμική με ρίζες στα συνδικάτα, τους συλλόγους, τους επιστημονικούς φορείς και τη νεολαία, κάτι στο οποίο διέπρεψε το ΠΑΣΟΚ τους Ανδρέα. Και τελικά ενώ οι περισσότεροι πολίτες στην ΕΕ έκαναν αντισυστημικές επιλογές, εδώ είχαμε την πλέον συστημική ψήφο! Μια πολιτική νίκη που φαίνεται να οδηγεί στην παλινόρθωση της εξουσία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τον Κυριάκο και τη Φώφη, στις θέσεις του Σαμαρά και του Βενιζέλου! Απίστευτο και όμως αληθινό και ελληνικό!

Τα διακυβεύματα στο τραπέζι

Και φτάνουμε στο ερώτημα: Μπορεί να ανατραπεί μια τόσο μεγάλη διαφορά στις βουλευτικές εκλογές; Η απάντηση είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα. Ασφαλώς οι βουλευτικές εκλογές απαιτούν καθαρή κυβερνητική επιλογή με συγκεκριμένες προτάσεις που οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να αξιολογήσουν. Δεν μπορεί αυτή τη φορά ο συνταξιούχος να μην αναρωτηθεί για την πιθανότητα να κοπεί η σύνταξή του. Δεν μπορεί να μείνει εκτός ατζέντας το θέμα της υγείας και του δικαιώματος που απέκτησαν δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Δεν μπορεί να μείνουν αδιάφοροι όσοι πολίτες ανακουφίστηκαν από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για το μέλλον της συγκεκριμένης ρύθμισης. Κι αυτό, όταν ο υπεύθυνος του τομέα της ΝΔ Βρούτσης, έσπευσε να αμφισβητήσει δημοσίως, δύο μέρες μετά τις ευρωεκλογές, τη ισχύ της απόφασης με κυβέρνηση ΝΔ! Δεν μπορεί να αδιαφορήσουν για τη δήλωση Στουρνάρα: «Τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά και επομένως απαιτείται ένα σύστημα συνταξιοδοτικών προϊόντων του ιδιωτικού τομέα».

Από το πόσο αποτελεσματικά και μαζικά θα αναδείξει τα ζητήματα αυτά η κυβερνητική πλευρά, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η πιθανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει, αν μάλιστα η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έχει μαζική συμμετοχή, αν οι νέοι αυτή τη φορά θα κάνουν τον κόπο να ψηφίσουν, αν ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ που νοιώθει απογοητευμένος, καταφέρει να ανασυνταχθεί. Η ΝΔ ξεκινάει τη μάχη με αβαντάζ την ενότητα που επιβάλει η μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές, με ενθουσιασμό του μηχανισμού της, αλλά όταν ο ρεβανσισμός και ο νεοφιλελευθερισμός δεν κρύβεται, τότε τρομάζει εύκολα.
Και κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι το μέλλον της χώρας έχει άμεση σχέση με την ΕΕ και την κατάσταση, στην οποία θα βρεθεί μετά τις εκλογές. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι οι επενδύσεις δεν θα έρθουν επειδή απλά και μόνο θα καλέσει τους επενδυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι επενδύσεις έχουν να κάνουν με την σταθερότητα της Ευρώπης με εξωστρέφεια της χώρας, με την δυνατότητα παραγωγή και προώθησης αγαθών και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά.
Δείτε για παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση της Κίνας να ανοίξει τον ‘Δρόμο του Μεταξιού’ μέσω της Ελλάδας και των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Πως θα γινόταν αυτό, χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν η Βόρεια Μακεδονία είναι ο φυσικός χώρος διέλευσης του γιγαντιαίου εμπορίου που έχει τη δυνατότητα ο κινεζικός γίγαντας να φέρει; Το έχουμε πει πολλές φορές. Η εθνική ισχύς στον σύγχρονο κόσμο κτίζεται δια της οικονομίας με σχέδιο και όραμα. Και όραμα για άλμα στην εποχή της νέας οικονομίας, τουλάχιστον στη σημερινή ΝΔ, δεν υπάρχει.

 https://slpress.gr/politiki/giati-o-peripatos-itan-telika-peripatos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου