Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Η ζάπλουτη σύμβουλος, ο πρωθυπουργός και το κότερο

Η ζάπλουτη σύμβουλος, ο Τσίπρας και το κότερο, Νεφέλη Λυγερού
«Τί ζητάς αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά», έγραφε ο Νίκος Γκάτσος το 1976. Δεκαετίες αργότερα, σε μια από τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον Περικλή Παναγόπουλο, ο εκλιπών εφοπλιστής φέρεται να εξομολογήθηκε στον πρωθυπουργό, πως το μόνο που ήθελε ήταν «να δει την Κατερίνα Αθάνατη». Κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το περιστατικό αυτό που τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα σε κοσμικά και πολιτικά πηγαδάκια. Ούτε, όμως, είναι σε θέση να γνωρίζει πώς αντέδρασε τη στιγμή εκείνη ο Αλέξης Τσίπρας. Ίσως έγνεψε καταφατικά. Ίσως έμεινε ανέκφραστος.
Αυτά, όμως, αποτελούν υποθέσεις. Το μόνο βέβαιο στην όλη υπόθεση είναι ότι η προσπάθεια αναγόρευσης της Κατερίνας Παναγοπούλου σε “Αθάνατη” δεν είναι καινούρια, παρ’ ότι τώρα είδε το φως της δημοσιότητας. Μετράει τέσσερα χρόνια, από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχθηκε πρωθυπουργός. Η επιθυμία της Κατερίνας Παναγοπούλου είναι θεμιτή, αλλά το βιογραφικό της δεν την
ευνοούσε. Αυτή την “τεχνική λεπτομέρεια” λένε οι κακές γλώσσες ότι επιχείρησε να λύσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, κατ’ εντολή Τσίπρα.
Αρχικά, χρίστηκε σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα του Ελληνισμού της Διασποράς. Λίγους μήνες αργότερα ανάγεται σε μια από τους πέντε πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων που διαθέτει η χώρα. Η θέση της Ελλάδος στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), όμως, εξακολουθούσε να χηρεύει και το Μαξίμου αναλαμβάνει να λύσει μία και καλή το ζήτημα. Κατά παρέκκλιση των κανόνων και των ειωθότων της ΔΟΕ, που δεν επιτρέπουν πολιτικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις για την επιλογή των “Αθανάτων”, η κυβέρνηση έστειλε επιστολή, στηρίζοντας την υποψηφιότητα της Κατερίνας Παναγοπούλου.
Με τούτα και με κείνα, ο κυματισμός στα γαλήνια νερά του Ιονίου με την θαλαμηγό “Οδύσσεια”, έριξε τον πρωθυπουργό σε μία πολιτική καταιγίδα που πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας. Όπως και στη ζωή, έτσι και στην πολιτική, ποτέ δεν γνωρίζει κανείς τί θα πυροδοτήσει μία χιονοστιβάδα που στη συγκεκριμένη περίπτωση απειλεί να ακυρώσει το βασικό πολιτικό σύνθημα, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις: «ή με τους πολλούς ή με την ελίτ».
«Η τύχη χτυπάει την πόρτα σου μόνο μια φορά, αλλά η ατυχία επιμένει πολύ περισσότερο», λέει ένα γνωστό αγγλοσαξονικό γνωμικό. Η τύχη, πάντως, oουδέποτε εγκατέλειψε την Κατερίνα Παναγοπούλου, μιας και εκείνη έσπευδε πάντα να ανταποκρίνεται εγκαίρως στα καλέσματά της. Όπως εκείνο το πρωινό, όταν ο γνωστός εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος βρέθηκε στην πολυκατοικία της οδού Χάρητος, στο Κολωνάκι, με σκοπό να επισκεφθεί τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Βογιατζή στο γραφείο του. Αντί, όμως, να χτυπήσει το σωστό κουδούνι, πάτησε εκ παραδρομής άλλο, βλέποντας μπροστά του την εντυπωσιακή Κατερίνα Ναυπλιώτου, ιδιοκτήτρια ενός ατελιέ ρούχων.
Αυτή την ιστορία προτάσσει ο αστικός μύθος, την οποία δεν διέψευσαν και ποτέ οι πρωταγωνιστές της. Αλήθεια ή ψέματα; Μικρή σημασία έχει… Το μείγμα λυρισμού και μοιραίου, αυτή η απροσδιόριστη παρόρμηση που κάμπτει όλα τα εμπόδια δεν παύει να μιλάει στο συλλογικό υποσυνείδητο, ακόμα και των πιο κυνικών. Κάποιοι εξ αυτών, όμως, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η εντυπωσιακή Κατερίνα, μητέρα ενός αγοριού, μπαίνει στη ζωή του κατά 17 χρόνια μεγαλύτερου Περικλή Παναγόπουλου κατά τη διάρκεια μίας κοινωνικής εκδήλωσης.
Δύο μέρες αργότερα, σε μία παρόμοια φιλική ομήγυρη, ο έρωτας επισφραγίζεται. Σύμφωνα με φίλους του ισχυρού άνδρα της ναυσιπλοΐας, η νέα του σύντροφος και μετέπειτα δεύτερη σύζυγός του, διέθετε μια χαρούμενη και αυθόρμητη ενέργεια, την οποία είχε ιδιαίτερη ανάγκη ο ίδιος, φύση και θέση πιο κλειστός. Όταν, μάλιστα, τη σύστηνε σε φίλους και γνωστούς, ρωτούσε με καμάρι «αν είχαν ξαναδεί ωραιότερο χαμόγελο από αυτό της Κατερίνας…».

Ένα νέο άρμα φιλοδοξιών

Κάπως έτσι άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά η δεύτερη ζωή της Κατερίνας. Η έλευση της στην κοσμική ζωή είναι ηχηρή, σε μία Αθήνα που βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από τη ζοφερή πραγματικότητα των μνημονίων. Μετά τον διακριτικό γάμο με μόνους καλεσμένους μέλη των δύο οικογενειών, η κυρία Παναγοπούλου δεν αποφεύγει τα στερεότυπα που συνοδεύουν τη νέα οικονομική και κοινωνική της τάξη: γκαλά, δαντέλες, διαμάντια, κοσμικά πάρτι, πέρλες, κοινωνικές αβρότητες, φιλικές σχέσεις με κοσμικογράφους, εκθειαστικά άρθρα αφιερωμένα «στην απλή Κατερίνα», πάρτι, υπερβολές…
Και ποιος θα μπορούσε να την αδικήσει! Λίγοι, όμως, συνειδητοποιούν ότι οδηγεί ένα νέο άρμα φιλοδοξιών, με γρήγορο καλπασμό προς την υλοποίηση μεγαλεπήβολων σχεδίων. Οι φίλοι της ισχυρίζονται ότι έχει την προαίρεση να προσφέρει, να αναμειχθεί με κάποιον τρόπο στη δημόσια ζωή της χώρας. Εξάλλου, η ψηλή, όμορφη μελαχροινή γυναίκα έχει ήδη πάρει την πρώτη της εκδίκηση. Οι γυναίκες για τις οποίες λίγα χρόνια νωρίτερα εργαζόταν, δημιουργώντας πράγματι εντυπωσιακές τουαλέτες, κάνουν πλέον ουρά για να προσφέρουν τα διαπιστευτήριά τους.
Η ίδια, όμως, αποδεικνύεται ιδιαίτερα φιλόδοξη, αεικίνητη και εξωστρεφής για να περιοριστεί σε μία ανιαρή κοσμική ζωή. Ναι μεν γεύεται τους καρπούς της –και μάλιστα με το παραπάνω– αλλά η δίψα της για δράση και προβολή είναι ακόρεστη και συγκρίνεται μόνο με το πάθος που χαρακτήριζε τον σύζυγό της για τις θρυλικές αγοραπωλησίες του που άφησαν εποχή: «Όλα έχουν ένα τίμημα», συνήθιζε να λέει ο πατέρας της ναυσιπλοΐας. «Όλα πουλιούνται και αγοράζονται».
Στο μεταξύ, εκείνη χτίζει προσεχτικά το προφίλ της και αφιερώνεται στο ευ αγωνίζεσθαι και στη διάσωση των αξιών και του ιδεώδους της αρχαίας Ελλάδας και στη διάδοσή τους στα πέρατα του κόσμου. Κοιμάται λίγες ώρες, καθώς θεωρεί ότι ο ύπνος κλέβει χρόνο από τις ασχολίες της, οι οποίες είναι πράγματι πολλές. Η σχέση της με τον Ελληνισμό της διασποράς εδραιώνεται, κυρίως λόγω της διεθνούς ναυτιλιακής δραστηριότητας του συζύγου της, η οποία της δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει και να κατανοήσει, σε βάθος, τους απόδημους.

Τίτλοι τιμής με τη σέσουλα

Η ενασχόλησή της με το Ολυμπιακό Κίνημα και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως εθνική πρέσβης για τον αθλητισμό είναι μόνο η αρχή. Καλλιεργεί άριστες σχέσεις με θεσμικούς εκπροσώπους της ομογένειας, με την ιεραρχία της Εκκλησίας διεθνώς, αλλά και με πάρα πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες και πολιτικούς, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Επικαλείται συχνά τις ρίζες της και τις προσλαμβάνουσες που είχε ως Μικρασιάτισσα. Από το Αϊβαλί κατάγεται ο πατέρας της Λευτέρης και από τη Σμύρνη η μητέρα της Γαρυφαλλιά.
Οι αναμνήσεις και η κληρονομιά της αυτή ανέκαθεν πίστευε πως είναι και το βασικό εφόδιό της. Εργαλείο, ώστε να κατανοεί τον ξεριζωμό της ομογένειας, την ελπίδα, την αλληλεγγύη και το σύνθετο μωσαϊκό των διασκορπισμένων Ελλήνων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Καταπιάνεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και σε συνεργασία με το τότε υπουργείο Εξωτερικών, διοργάνωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μια σειρά ομιλιών στα μεγαλύτερα κέντρα Αποδήμου Ελληνισμού, με σκοπό τη συσπείρωση της Ομογένειας και την ενεργοποίησή της στο πλαίσιο της πορείας προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ίδια, μάλιστα, τότε είχε αναλάβει την προώθηση του ιδεολογικού υπόβαθρου των Αγώνων. Είναι η περίοδος που η κοσμική Αθήνα και όχι μόνο στοιχηματίζει ότι Κατερίνα Παναγοπούλου και Γιάννα Αγγελοπούλου αργά ή γρήγορα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους… Πράγματι, οι δύο γυναίκες μοιάζει να ακολουθούν μία παράλληλη πορεία, με την πρώτη να ασθμαίνει για να προλάβει τη δεύτερη. Τελικά, συνέκλιναν στον ίδιο πρόσωπο: στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η στροφή της ιστορίας, όμως, απέχει ακόμα κάποια χρόνια και λίγες παραγράφους για τους αναγνώστες μας.
Στο μεταξύ, η κυρία Παναγοπούλου συναναστρέφεται πολιτικούς στο Λονδίνο, στη Ζυρίχη, στις ΗΠΑ και στην Αθήνα, ενώ έχει ακόρεστη όρεξη να βρίσκεται πάντοτε «μέσα στο κάδρο». Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play) και πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα”. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που τιμήθηκε με το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο “Γυναίκα και Αθλητισμός 2012” από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2012. Ακολούθησαν τίτλοι τιμής με τη σέσουλα!

Μετά βίας τυπικές σχέσεις

Στο ενδιάμεσο, η ίδια γίνεται γνωστή και στο ευρύ κοινό με την πολύκροτη οκταήμερη απαγωγή του συζύγου της, η οποία μετατρέπεται σε τηλεοπτικό σήριαλ. Η ίδια γίνεται μπροστάρης στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του. Προχωρά, μάλιστα, σε μία τηλεοπτική έκκληση στους απαγωγείς. Δεν διστάζει να βγει τηλεφωνικά στο δελτίο της ΕΡΤ, που τότε παρουσίαζε η Μαρία Χούκλη, ζητώντας από τους απαγωγείς να επικοινωνήσουν μαζί της για να επιστρέψει ο σύζυγός της στο σπίτι του σώος και αβλαβής.
Ένα χτύπημα στην πόρτα και μια φωνή που ακούγεται να της ζητάει να σταματήσει καθώς «τους εκθέτει» μαρτυρά μία ενδοοικογενειακή κόντρα που μέτραγε ήδη παραπάνω από μία δεκαετία. Τα δύο παιδιά από τον πρώτο γάμο του Περικλή Παναγόπουλου με την Ιταλίδα πρώτη του σύζυγο, δεν ήρθαν ποτέ κοντά με την δεύτερη σύντροφο του πατέρα τους. Στα ναυτιλιακά σαλόνια, μάλιστα, μία εποχή ακουγόταν έντονα ότι ο γιός του Περικλή, ο Αλέξανδρος ίσως να μην είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα, αν δεν είχαν μεσολαβήσει κάποια καθοριστικά γεγονότα και επιχειρηματικές επιλογές του πατέρα του, πίσω από τις οποίες έβλεπε την Κατερίνα.
Οι μετά βίας τυπικές σχέσεις των τέκνων με τη δεύτερη σύζυγο οξύνονται ακόμα περισσότερο με αφορμή την απαγωγή, καθώς οι δύο πλευρές είχαν διαφορετικό σχέδιο δράσης. Αποκαθίστανται(;) στοιχειωδώς μόνο μετά τον θάνατο του εφοπλιστή. Κανέναν οικογενειακό δράμα, όμως, δεν μοιάζει ικανό να κρατήσει πίσω την δραστήρια γυναίκα. Η θετική έκβαση της απαγωγής, επιτρέπει στην Κατερίνα να συνεχίσει τις δράσεις και τις εμφανίσεις της, ενώ δεν λείπουν και οι πιο προσωπικές τηλεοπτικές εμφανίσεις, πάντα φυσικά με σεβασμό στο όνομα που φέρει.

Ο νέος πρωθυπουργός χρειάζεται βοήθεια

Φτάνει, όμως, η περίοδος που η χώρα είχε μπει για τα καλά στη μέγγενη της κρίσης. Η Κατερίνα Παναγοπούλου παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις με ενδιαφέρον και μιλάει για το μέλλον. «Χρέος όλων μας είναι να συμφωνήσουμε ότι το καινούριο πρέπει να γεννηθεί και μπορεί να γεννηθεί μέσα από την ενότητα των Ελλήνων και όχι μέσα από τον διχασμό τους…» . Πράγματι, με πείρα 20χρονης θητείας και ατέρμονης δράσης στον χώρο της αλληλεγγύης ως Πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Η Καλλιπάτειρα”, αλλά και ως άνθρωπος του κόσμου με διεθνή αναγνώριση, το 2015 νοιώθει ότι ο νέος, τόσο σε ηλικία όσο και σε πείρα, πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται βοήθεια, αλλά και ότι η συγκυρία είναι ιδανική και για την ίδια, ώστε να ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο.
Προς την κατεύθυνση αυτή συστρατεύει και τον σύζυγό της Περικλή Παναγόπουλο. Το ζευγάρι γνωρίζεται με τον πρωθυπουργό και έρχεται κοντά του, καθώς συναντιούνται και κοινωνικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι, όμως, ακόμα η εποχή που η “σιδηρά κυρία” Γιάννα Αγγελοπούλου όχι μόνο βρίσκεται στο πλάνο, αλλά και πρωταγωνιστεί. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι είχε προχωρήσει σε δηλώσεις στήριξης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του είχε με περισσή γενναιοδωρία ανοίξει τις πόρτες, έτσι ώστε να συνομιλήσει με τον πρώην πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον σε εκδήλωση για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η ατυχής εμφάνιση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν άλλο ζήτημα.
Ένα χρόνο αργότερα, όμως, η ρήξη μεταξύ Αλέξη και Γιάννας είναι γεγονός. Επισημοποιείται, μάλιστα, όταν τον Οκτώβριο του 2016, με μία συνέντευξή της στην “Καθημερινή”, η Γιάννα Αγγελοπούλου απάντησε για το αν έχει επαφή με τον πρωθυπουργό: «Γνωριζόμαστε. Όπως είπα, ήρθε η στιγμή που αισθάνθηκα ότι έπρεπε να κάνω μια δήλωση, όπως πραγματικά προσπάθησα να τον βοηθήσω να δει τοn “μεγάλο” κόσμο στο εξωτερικό. O ίδιος παραδεχόταν ότι δεν είχε την πείρα ακόμα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επί 19 έτη πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων επιχείρησε να ανανεώσει το διπλωματικό διαβατήριο που κατείχε και ήρθε αντιμέτωπη με απροθυμία και μη φιλική συμπεριφορά. Όταν πολλούς μήνες αργότερα, προσφέρθηκε από την κυβέρνηση και πάλι στη Γιάννα το διπλωματικό διαβατήριο που της είχε αφαιρεθεί, έβαλε συνεργάτες της να απαντήσουν στο υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν ήταν διαθέσιμη λόγω απουσίας της στο εξωτερικό!

Πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων

Κάπως έτσι έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τη Γιάννα και κάπως έτσι άνοιξε η αυλαία για την πρώτη πράξη της Κατερίνας Παναγοπούλου. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ο “προξενητής” και ένθερμος υποστηρικτής της. Η ίδια, πάντως, εγκαινιάζει την οσονούπω θεσμική σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα με θερμές δηλώσεις για τους πολιτικούς χειρισμούς του. «Ήταν ένας άθλος, ότι διατηρήθηκαν, η κοινωνική συνοχή και ειρήνη, σε συνθήκες απώλειας του 25% του ΑΕΠ της χώρας. Η Ελλάδα, είναι έτοιμη να προχωρήσει, μπροστά. Αποφασιστικά και ασυμβίβαστα. Είμαι σίγουρη…»
Πριν ακόμα ενημερωθεί το κοινό για τα μεγαλεπήβολα σχέδια του πρωθυπουργού σχετικά με το πρόσωπό της, η οικειότητά τους αποτυπώνεται σε μία μη κολακευτική σέλφι για τον πρωθυπουργό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις διαδικασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, βρίσκεται ανάμεσα στην κυρία Παναγοπούλου και στην καλή της φίλη και δημοσιογράφο Έμη Λιβανίου. Η τελευταία είναι που θα αναρτήσει στον λογαριασμό της στα Social Media τις απαστράπτουσες κυρίες και τον ολίγον τί “κοιμισμένο” πρωθυπουργό.
Στις 22 Μαϊου του 2018 με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα της ανατίθενται τα καθήκοντα άμισθης ειδικής συμβούλου στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού για θέματα που αφορούν τον Eλληνισμό της διασποράς. «Η ανωτέρω θα παρέχει τις υπηρεσίες της στον Πρωθυπουργό χωρίς να λαμβάνει μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή», αναφερόταν στο σχετικό ΦΕΚ, όπου διευκρινιζόταν ότι η θητεία της κ. Παναγοπούλου θα ήταν μονοετής.
Επεκτάθηκε, όμως, η συνεργατική, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σχέση της κυβέρνησης με την Κατερίνα Παναγοπούλου, καθώς στις 9 Απριλίου 2019 διορίστηκε πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων, με καθήκοντα «την προώθηση της εικόνας και του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας στο εξωτερικό, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας».
Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε ύστερα από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, η Κατερίνα Παναγοπούλου διορίστηκε πρέσβυς εκ προσωπικοτήτων. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ (τεύχος γ’ 518/09.04.2019), η θητεία της θα διαρκέσει «από τη δημοσίευση του παρόντος και για είκοσι τέσσερις (24) μήνες». Ο διορισμός της έρχεται οκτώ μήνες μετά την πρόσκλησή της προς τον Αλέξη Τσίπρα για διακοπές με τη θαλαμηγό της. Διακοπές τις οποίες ο πρωθυπουργός προφανώς είχε ανάγκη μετά τη διαχείριση της ασύλληπτης τραγωδίας στο Μάτι…

 https://slpress.gr/koinonia/i-pamployti-symvoylos-o-tsipras-kai-to-kotero/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου