Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Η αλήθεια είναι στους Ramones…*


Στην φωτογραφία οι Ramones αντιδρούν σε ένα σύνθημα υπέρ της ψήφου στο κομμουνιστικό κόμμα. Φωτογραφία από τον Danny Fields, 1976.

Οι πρώτοι στίχοι του τραγουδιού "I'm Against It" του 1978 λένε:

I'm against it

Well I'm against it

I'm against it

I don't like politics

I don't like communists

I don't like games and fun

I don't like anyone

Ο Johnny Ramone κάποτε φημολογείται ότι είπε «Όλοι οι punks πρέπει να είναι ή απολιτίκ ή δεξιοί».

Το τρίτο άλμπουμ Ramones ονομάστηκε "Rocket to Russia". Το οπισθόφυλλο του δίσκου δείχνει ένα πύραυλο να φεύγει από την Αμερική και συγκεκριμένα από τη Νότια Φλόριντα, όπου φαίνεται και μια σημαία των Νοτίων με τον Φιντέλ Κάστρο να κοιτάζει νευρικά, φοβούμενος ότι ο πύραυλος μπορεί να πέσει πάνω του. Η Ρωσία απεικονίζεται ως ένα γιγαντιαίο στρατόπεδο εργασίας με σκλάβους να κουβαλάνε αλάτι κάτω από ένα μαστίγιο. Υπάρχουν και άλλες καρικατούρες εκπροσώπων φυλών και λαών που σήμερα θα χαρακτηρίζονταν «ρατσιστικές» και θα επέσυραν μηνύσεις.

Το 2002, όταν οι Ramones συμπεριελήφθησαν στο Rock N Roll Hall Of Fame, ο Johnny, αφού είπε ένα ευχαριστώ για την τιμή, είπε: «Ο Θεός ευλογεί τον Πρόεδρο Μπους και ο Θεός να ευλογεί την Αμερική». Είπε σε μια συνέντευξη, "Νομίζω ότι ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ήταν ο καλύτερος Πρόεδρος της ζωής μου". Όταν το 1985, κυκλοφόρησε το βρετανικό single "Bonzo Goes to Bitburg", ο Johnny πίεσε να αλλάξει ο τίτλος, γιατί τον θεωρούσε προσβλητικό για τον Reagan.

Οι Ramones ήταν αμερικάνικο punk rock μουσικό συγκρότημα. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στο Κουίνς της Νέα Υόρκης το 1974. Αποτελούνταν από τους Joey, Johnny, Dee Dee και Tommy.  Το κανονικό όνομα του Dee Dee Ramone ήταν Douglas Glenn Colvin, του Johnny Ramone, John William Cummings, του Joey Ramone, Jeffrey Ross Hyman και του Tommy Ramone, Thomas Erdelyi. Όλα τα μέλη υιοθέτησαν το ψευδώνυμο "Ramone" ως επίθετο. Ήταν μια ιδέα του Dee Dee, παρόλο που δεν έχουν καμία συγγένεια μεταξύ τους. Το επίθετο Ramone ήταν εμπνευσμένο από το παρατσούκλι του Πολ Μακάρτνεϊ, "Paul Ramon", που χρησιμοποιούσε στα πρώτα χρόνια των Beatles. Παρά την περιορισμένη εμπορική επιτυχία, το συγκρότημα είχε μεγάλη επιρροή τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμπνέοντας επίσης την εμφάνιση του hard punk και του εναλλακτικού ροκ. Σήμερα θεωρείται ένα συγκρότημα - θρύλος. Πραγματοποίησαν 2.263 συναυλίες, περιοδεύοντας σχεδόν ασταμάτητα για 22 χρόνια. Το 1996, έπαιξαν την αποχαιρετιστήρια συναυλία και διαλύθηκαν. Πλέον, και τα τέσσερα αρχικά μέλη του συγκροτήματος, ο τραγουδιστής Joey Ramone (1951-2001), ο κιθαρίστας Dee Dee Ramone (1951-2002), ο κιθαρίστας Johnny Ramone (1948-2004) και ο ντράμερ Tommy Ramone (1949-2014) έχουν πεθάνει. Για την ιστορία ο Tommy και ο Joy ήταν εβραϊκής καταγωγής. Ο Dee Dee «φλέρταρε» με ναζιστικά σύμβολα.

* Επειδή μπλουζάκια με το λογότυπο των Ramones έχουν γίνει «μόδα» και επειδή το πανκ συνδέεται με την αριστερά ή τους «αναρχικούς». (Δεν ήμουν ποτέ φίλος της πανκ, ούτε των Ramones).
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου