Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Πως το είπατε; «Ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα»;

Του Πέτρου Αβραμίδη


Η κυβέρνηση, με πρώτο τον πρωθυπουργό, προσπαθεί να μας πείσει ότι «αξιολόγηση κλείνει για πρώτη φορά, χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα». Η άποψη αυτή εκτός από παραπλανητική είναι και ψευδής.

Αποτελεί παραπλάνηση το να προσπαθείς να πείσεις πως δεν λαμβάνονται νέα μέτρα επειδή αυτά ψηφίστηκαν στο παρελθόν και


εφαρμόζονται σήμερα. Σημασία έχει ότι μια σειρά μέτρα που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της Α’ και Β΄ αξιολόγησης του μνημονίου εφαρμόζονται τώρα. Τα αποτελέσματά τους τα «βλέπουμε στην τσέπη μας» εντός του 2018.

Επίσης άλλα μέτρα έχουν προβλεφθεί να εφαρμοστούν το 2019-2020, ή νωρίτερα, στον βαθμό που θα το ζητήσει η τρόικα. Παράλληλα, καθημερινά αποκαλύπτεται και το ψεύδος, καθώς το τελευταίο διάστημα λαμβάνονται επίσης αποφάσεις και μέτρα στο πλαίσιο της Γ΄ αξιολόγησης που έχουν άμεση ή έμμεση επίδραση στην τσέπη μας. Σταχυολογούμε:



    ► Με το καλημέρα του 2018 αυξήθηκε άμεσα η φορολογική μας επιβάρυνση. Το βλέπουμε στους μισθούς και τις συντάξεις του Ιανουαρίου. Καταργήθηκε η έκπτωση 1,5% στο ποσό του φόρου επειδή μισθωτοί και συνταξιούχοι προκαταβάλλουν τον φόρο.

    ► Καταργήθηκαν από 1/1/2018 οι εναπομείνασες φοροελαφρύνσεις για δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πρόκειται για την κατάργηση της έκπτωσης 10% στις δαπάνες υγείας.

    ► Από 1/1/2018 καταργήθηκαν οι τελευταίοι εναπομείναντες μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα 32 νησιά του Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

    ► Επιβάλλεται από το 2018 το νέο τέλος διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα καθώς και η φορολογία στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων (Airbnb).

    ► Για την αύξηση της επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων με τον ΕΝΦΙΑ θα μάθουμε τα νέα γύρω στον Ιούνιο, όταν οριστικοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει το ποσό του φόρου να παραμείνει στα ίδια επίπεδα (3,2 δισ. ευρώ). Αυτό θα γίνει με αύξηση στις κλίμακες και τους συντελεστές του κύριου φόρου και όχι του συμπληρωματικού που βαρύνει όσους έχουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία!

    ► Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες Οι εισφορές του 2018 υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους (2017) χωρίς να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές.

    ► Το ΕΚΑΣ σχεδόν εκμηδενίστηκε από 1/1/2018. Κόπηκε από 80.000 «μεγάλο-συνταξιούχους» που λαμβάνουν από 643 ευρώ και άνω και το ελάμβαναν το 2017. Επίσης το ποσό μειώθηκε κατά 70%, από 115 στα 35 ευρώ, έγινε φιλοδώρημα, για τους 150.000 περίπου συνταξιούχους που συνεχίζουν να το λαμβάνουν.

    ► Εντός του 2018 συνεχίζεται ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου, όπου δεν έχει εφαρμοστεί, που οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις και μάλιστα αναδρομικά, από τον Ιούνιο του 2016.

    ► Από τη σύνταξη που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο 2018 και θα αφορά τον Ιανουάριο 2019 οι συνταξιούχοι θα δουν νέα μεγάλη μείωση συντάξεων με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου. Η μείωση για τις μεσαίες και υψηλότερες συντάξεις θα είναι της τάξης του 18%, για τις χαμηλότερες μικρότερη. Με την ίδια σύνταξη καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα συζύγου και τέκνων, που θα έχουν σαν συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 5% έως 15%. Σωρευτικά οι μειώσεις θα είναι από 25% έως και 33%!

    ► Οι νέες συντάξεις που χορηγούνται από το 2018 είναι μειωμένες κατά 20% έως 25% σε σύγκριση με τις χορηγηθείσες τα προηγούμενα έτη. Οι επικουρικές είναι μειωμένες κατά 30% έως 35%.
    ► Μειώνεται κατά 50% το επίδομα θέρμανσης που λαμβάνουν τα πλέον φτωχά στρώματα.

    ► Οι οφειλέτες σε ρύθμιση των 100 δόσεων την χάνουν από 1/1/2018 αν καθυστερήσουν έστω και μία ημέρα να πληρώσουν οποιαδήποτε νέα οφειλή τους. Εκτός ρύθμισης σημαίνει επαναφορά προστίμων που έχουν αφαιρεθεί και τεράστιες δόσις για νέα ρύθμιση 10 μηνών.
Όλα τα παραπάνω, αποτυπωμένα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον των παραπάνω υπάρχουν και τα έμμεσα μέτρα που θα γίνουν άμεσα στην πορεία.

    ► Εντός του 2018 προβλέπεται η πώληση των ΕΥΔΑΠ, ΔΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ κλπ. Οι πωλήσεις θα γίνουν, όπως πάντοτε, «αντί πινακίου φακής».

    ► Τα μερίσματα του ΟΤΕ ετήσιας αξίας 4 εκ. ευρώ αντί για τον κρατικό προϋπολογισμό θα πάνε υπέρ των δανειστών στο υπέρ-ταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

    ► Στη ΔΕΗ το ξεπούλημα έχει πολύπλευρες διαστάσεις. Έχει αποφασιστεί η εκποίηση του 31% της επιχείρησης καθώς και σημαντικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη και λιγνιτωρυχεία.
Ακόμα υπάρχει ο αυτόματος κόφτης δημοσίων δαπανών, που αφορά μισθούς δημοσίου, όλες τις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες και θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους για τα υπέρ-πλεονάσματα του 3,5% στο ΑΕΠ. Κατά τα άλλα «ούτε ένα ευρώ»…
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "e-dromos.gr"
Πηγή: Η ΣΦΗΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου