Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Το νέο κύμα προσφύγων στην Ελλάδα είναι Τούρκοι! Ένα αποκαλυπτικό άρθρο


Το επόμενο προσφυγικό κύμα έχει ξεκινήσει! Και δεν είναι Αφγανοί,Λίβυοι ή οι απελπισμένοι πολίτες της Συρίας που προσπαθούν να περάσουν το Αιγαίο. Είναι Τούρκοι! Ένα άρθρο του al-monitor.com αποτυπώνει την πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι οι Ευρωπαίοι. Σ΄ ότι αφορά εμάς τους Έλληνες δεν θα ΄ναι δύσκολο, γιατί την ζούμε.Οι άλλοι πότε θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν “να σφυράνε αδιάφορα”…
“Τον περασμένο Νοέμβριο, βρέθηκαν τρία πτώματα σε ακτή της Λέσβου. Αργότερα αναγνωρίστηκαν ως Τούρκοι. σύζυγος.Ο Χουσεϊν η γυναίκα του  Νουρ Μάντεν, και ένα από τα τρία παιδιά τους. Η οικογένεια Μάντεν ήταν δάσκαλοι στην Τουρκία, αλλά ήταν μεταξύ των 150.000 δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν από την εργασία τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016”, γράφει το άρθρο και συνεχίζει: “Μερικοί από αυτούς που απολύθηκαν προσπάθησαν να φύγουν στην Ελλάδα για να αποφύγουν τη σύλληψη ή να βρουν δουλειά. Περισσότεροι από 12.000 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη  το 2017, σύμφωνα με την Eurostat. Ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος από το 2016  και είναι ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας.
Από τον Ιούλιο του 2016, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν πάνω από 50.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και διανοουμένων. Περίπου 150.000 Τούρκοι δεν έχουν πια   διαβατήρια  και έχασαν τη δουλειά τους. Αστυνομικοί, στρατιωτικού, δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Για κάποιους, η λύση ήταν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να βρουν εργασία σε μια άλλη χώρα, όπου θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη ζωή και να αποφύγουν τη δίωξη.
Με την ανάκληση των διαβατηρίων τους από την τουρκική κυβέρνηση, οι Τούρκοι προτιμούν να πάνε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς μπορούν να το επιχειρήσουν  μέσω λαθρεμπόρων. Το ταξίδι από την τουρκική ακτή σε ορισμένα ελληνικά νησιά μπορεί να είναι σύντομο.
«Οι Τούρκοι πρόσφυγες προέρχονται από την πιο μορφωμένη και πνευματική τάξη της τουρκικής κοινωνίας», δήλωσε ο Μουράτ, ο οποίος διέφυγε από την Τουρκία για την Ελλάδα μετά τον Ιούλιο του 2016. «Μπορούμε να μάθουμε μια νέα γλώσσα ή να προσαρμοστούμε στον πολιτισμό της Ευρώπης πολύ γρήγορα».
Ο Μουράτ είναι μέλος του κινήματος Γκιουλέν από το 1994. Δούλεψε παράλληλα με τη σύζυγό του ως δάσκαλος στις σχολές Γκιουλέν στη νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά και οι δύο απολύθηκαν από την εργασία τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Το σχολείο των παιδιών τους έκλεισε μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος και τους απαγορεύθηκε η εγγραφή τους σε ένα νέο σχολείο στη γενέτειρά τους .
«Προσπαθήσαμε να ξεκινήσουμε από την αρχή, αλλά είχαμε ήδη περιθωριοποιηθεί στην κοινότητα ως« κακοποιοί », είπε ο Μουράτ. “Τα παιδιά μας δεν έγιναν δεκτά στα σχολεία και, τέλος,  50 αστυνομικοί έφτασαν στο χωριό μας για να πιάσουν τη γυναίκα μου.  Σε μια εβδομάδα ήρθαμε στην Ελλάδα”.
Οι Γκουλνιστές δεν είναι οι μόνοι που έπρεπε να εγκαταλείψουν την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Υπάρχουν άλλοι, όπως ο Μέρβε, 21 ετών, και ο θείος του Χασάν. Ο Mέρβε ήταν μόλις 19 ετών όταν συνελήφθη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και φυλακίστηκε για ένα χρόνο. «Σπούδασα  φιλοσοφία στο Τουντσελί και συμμετείχα σε μια αριστερή φοιτητική οργάνωση στο πανεπιστήμιο μου», είπε. “Τώρα υπάρχουν μόνο δύο δυνατότητες για τους Κούρδους στην Τουρκία. Αν δεν θέλετε να είστε φυλακισμένοι, πρέπει είτε να ενταχθείτε στους μαχητές του PKK [Κουρδικό Εργατικό Κόμμα] είτε να φύγετε στην εξορία”.
Ο Χασάν ήταν μέλος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος στην περιφέρεια Σουρ στη  νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ της , και υπήρξε μάρτυρας βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας και των Μονάδων Πολιτικής Προστασίας που συνδέονται με το ΡΚΚ. Ο τουρκικός στρατός επέβαλε απαγόρευση στην πόλη Σουρ και κατέστρεψε πάνω από το 80% των σπιτιών. «Είδα τους φίλους και τους συναδέλφους μου να πεθαίνουν», είπε. «Έχασα το σπίτι μου, τη δουλειά μου, το χωριό μου και όλα όσα είχα. Θα μπορούσα είτε να πεθάνω είτε να προσπαθήσω για μια καινούργια ζωή. »Ο Χασάν και ο Μερβέ πήραν το ίδιο σκάφος για την Ελλάδα και  ότι ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευαν έξω από την Τουρκία.
Η ζωή του πρόσφυγα είναι σκληρή. Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον Μουράτ και την οικογένειά του κατά την άφιξή τους. Έμειναν υπό κράτηση για μια εβδομάδα μέχρι να μετακομίσουν σε στρατόπεδο προσφύγων. Μόλις οι πρόσφυγες εντοπιστούν χωρίς έγγραφα από την ελληνική αστυνομία, πρέπει να εγγραφούν στις τοπικές υπηρεσίες ασύλου για να λάβουν προσωρινή ταυτότητα. Εν τω μεταξύ, οι πρόσφυγες μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα ή όχι.
«Δεν υπάρχει δουλειά ή μέλλον στην Ελλάδα, ακόμα και για τους Έλληνες», δήλωσε ο Χασάν. «Γιατί να μείνουμε στην Ελλάδα;» Ο Χασάν ονειρεύεται να πάει στη Γερμανία.
Ο Μουράτ δήλωσε ότι προσπάθησε έξι φορές να ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα με πλαστό δελτίο ταυτότητας, αλλά κάθε φορά η προσπάθειά του κατέληγε σε αποτυχία. Ζήτησε τη διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας ασύλου, η οποία θα διεξαχθεί το Μάρτιο του 2020.
Οι Τούρκοι πρόσφυγες στην Ελλάδα έχουν οργανώσει τις δικές τους κοινότητες . Ο Zeynep και ο θείος της ζουν στην πόλη του Λαυρίου με άλλους 400 Κούρδους πρόσφυγες σε ένα αυτο-οργανωμένο στρατόπεδο προσφύγων. Δεν λαμβάνουν βοήθεια από τις ελληνικές αρχές, αν και λαμβάνουν τρόφιμα από εθελοντές. Οι Γκιουλενιστές ζουν μαζί σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και συχνά διοργανώνουν συναντήσεις . Διατηρούν επαφή με τους Τούρκους πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να μοιράζονται πληροφορίες και  αλληλεγγύη.
Λίγο πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017, εννέα Τούρκοι πολίτες συνελήφθησαν  κατηγορούμενοι για τη σχέση τους  με την τουρκική μαχητική οργάνωση DHKP-C και το Μέτωπο Απελευθερωτικού Λαϊκού Κόμματος. Τον ίδιο μήνα, η ανεξάρτητη αρχή ασύλου της Ελλάδας παραχώρησε άσυλο στον Σουλεϊμάν Οζκαγιάντσι, έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Μια εβδομάδα μετά την παραχώρηση του ασύλου, συνελήφθη ξανά και το άσυλο του ακυρώθηκε από τις ελληνικές αρχές.  Φαίνεται λοιπόν ότι η κατάσταση των Τούρκων προσφύγων εξαρτάται από την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
* Όλα τα ονόματα των προσφύγων δεν είναι τα πραγματικά  κατόπιν αιτήσεως των προσφύγων.

http://www.militaire.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BA%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%8D%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου