Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Τώρα κλαίνε όλα τα (κρατικοδίαιτα) αλάνια...

Περισσότερες από 600 μονάδες ήταν το τίμημα που πλήρωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones για την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor΄s να στερήσει από τις ΗΠΑ την κορυφαία αξιολόγηση "ΑΑΑ". Η προσπάθεια του προέδρου Obama να αποτάξει το κακό που έσπειρε η "κακιά" S&P όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά εκτόξευσε τη μεταβλητότα της αγοράς λίγες ώρες πριν τη λήξη των συναλλαγών.

Στη χειρότερη ημέρα συναλλαγών από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Dow Jones υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 11.000 μονάδων, ενώ ο S&P 500 επέστρεψε στα προ QE2 επίπεδα, στα επίπεδα δηλαδή πριν τις 12 Νοεμβρίου του 2010, ημέρα που η Fed αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης διοχετεύοντας τεράστια ρευστότητα στην αγορά. Το σημείο καμπής για την τάση της αγοράς ήταν η 14η Ιουλίου, όταν ο οίκος S&P έθεσε την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε "creditwatch negative".

Οι σφοδρές απώλειες που σημειώνει το αμερικανικό χρηματιστήριο στις τελευταίες ημέρες συναλλαγών δίνουν άλλη διάσταση στην αυριανή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η νομισματική αρχή καλείται να ζυγίσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας σε συνδυασμό πλέον με την "βουτιά" της χρηματιστηριακής αγοράς. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν η Fed θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προς τόνωση της οικονομίας.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 634,76 μονάδες (-5,55%) κλείνοντας στις 10.809,80 μονάδες. Εϊναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2010 που υποχώρησε κάτω από τις 11.000 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 174,72 μονάδων (-6,90%) και έκλεισε στις 2.357,60 μονάδες, ενώ χάνει 11% από τις αρχές του έτους. O S&P 500 σημείωσε πτώση 79,92 μονάδων (-6,66%) κλείνοντας στις 1.119,40 μονάδες. O λεγόμενος δείκτης φόβου, VIX, που είναι ενδεικτικός της μεταβλητότητας της αγοράς, εκτοξεύτηκε 50% για να κλείσει στις 48 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Η μετοχή με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν της Bank of America, η οποία "βούτηξε" 20,32% στα 6,51 δολάρια. Η μετοχή επλήγη από την είδηση υποβολής μήνυσης από την AIG με στόχο τη ανάκτηση απωλειών 10 δισ. δολαρίων από διασφαλισμένους με ενυπόθηκα πάγια τίτλους.

Δεύτερη από το τέλος η μετοχή της Alcoa με πτώση 11,45%, ενώ ακολουθεί από το τέλος η μετοχή της Caterpillar με απώλειες 9,24%.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,12 δολάρια ή σε ποσοστό 10,34% και έκλεισε στα 1,04 δολάρια.

Ενδεικτικό της μαζικής φυγής από την αγορά μετοχών ήταν το νέο ρεκόρ του χρυσού πάνω από τα 1.710 δολάρια ανά ουγγιά. Περισσότερες από 1.000 μετοχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου υποχώρησαν σε χαμηλό 52 εβδομάδων.

Άνευ προηγουμένου εξέλιξη για την οικονομία των ΗΠΑ

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor΄s ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από “ΑΑΑ” σε “ΑΑ+”. Με την υποβάθμιση αυτή οι ΗΠΑ κατατάσσονται χαμηλότερα από το Λιχτενστάιν και στο ίδιο επίπεδο με το Βέλγιο.
Στην έκθεση αιτιολόγησης της απόφασής του ο οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή του ότι το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης στο οποίο συμφώνησαν πρόσφατα το Κογκρέσο και η αμερικανική κυβέρνηση υπολείπεται σε σχέση με αυτό που, κατά την άποψή του, θα ήταν αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της μεσοπρόθεσμης δυναμικής του χρέους. Παράλληλα, επισημαίνει πως η αποτελεσματικότητα και η σταθερότητα και του πολιτικού συστήματος έχει αποδυναμωθεί σε μια περίοδο συνεχών δημοσιονομικών και οικονομικών προκλήσεων.
Κορυφαίος αξιωματούχος του οίκου Standard & Poor΄s ανέφερε ότι ήταν καθήκον της εταιρείας του να πάρει τη δύσκολη και αμφιλεγόμενη απόφαση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.
"Παίρνουμε τις ευθύνες μας πολύ σοβαρά και αν στο τέλος της ανάλυσής μας η επιτροπή καταλήξει ότι μία αξιολόγηση δεν βρίσκεται εκεί που πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκεται, είναι καθήκον μας να πάρουμε αυτήν την απόφαση", δήλωσε ο επικεφαλής αξιολόγησης κρατικού χρέους. Ο ίδιος είπε σήμερα πως είναι σχεδόν απίθανο οι ΗΠΑ να ανακτήσουν σύντομα την αξιολόγηση "ΑΑΑ".
Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch μάλιστα δεν αποκλείουν η Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ για άλλη μια φορά, στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών.
«Αναμένουμε περαιτέρω υποβαθμίσεις», ανέφερε ο Ethan Harris, οικονομολόγος για τη Βόρεια Αμερική. «Αμφιβάλλουμε ότι η πρόσφατα δημιουργηθείσα επιτροπή στις ΗΠΑ θα κατορθώσει να εκπονήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο μακροπρόθεσμα, για τη μείωση του ελλείμματος. Επομένως, μέχρι το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, δεν θα μας προκαλούσε έκπληξη εάν βλέπαμε την Standard & Poor’s να υποβαθμίζει τις ΗΠΑ ξανά από το ΑΑ+ στο ΑΑ».
Σε νέα προειδοποίηση για την αξιολόγηση των ΗΠΑ προέβη η Moody’s. Ο οίκος ανακοίνωσε ότι αναμένει η οικονομική ανάκαμψη των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχιστεί, αλλά επισήμανε την πολιτική πόλωση ως ρίσκο για την αξιολόγηση «ΑΑΑ» της χώρας.
Η Moody’s την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαίωσε τη σύσταση "ΑΑΑ" για τις ΗΠΑ μετά από την έγκριση της νομοθεσίας για τον έλεγχο του χρέους, αλλά δήλωσε πως η κίνηση αυτή δεν ήταν αρκετή για τον οίκο προκειμένου να διατηρήσει σταθερό το outlook για την πιστοληπτική αξιολόγηση, τοποθετώντας το ΑΑΑ σε αρνητικό outlook.
Μέχρι τα τέλη του Αυγούστου περιμένει η Fitch Ratings να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Η αξιολόγηση θα εστιάσει στα θεμελιώδη της αμερικανικής οικονομίας σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες που διατηρούν αξιολόγηση "AAA" αλλά και στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές με βάση τη συμφωνία της 2ας Αυγούστου", σημειώνει η Fitch σε σχετική ανακοίνωση.

Επιχειρήσεις

Στις σημαντικότερες επιχειρηματικές εξελίξεις της ημέρας, μήνυση κατά της Bank of America υπέβαλε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η American International Group.
Η κίνηση αφορά τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια που αγόρασε η AIG από την ίδια την BofA και τις θυγατρικές Merrill Lynch και Countrywide, για την ποιότητα των οποίων η ασφαλιστική ισχυρίζεται πως δεν ήταν σωστά ενημερωμένη. Στο μεταξύ, ο διαχειριστής hedge fund David Tepper φέρεται να δήλωσε πως το fund του ρευστοποίησε όλες τις μετοχές της Bank of America που διακρατούσε στο φυλάκιο του.


Πηγή:www.capital.gr
www.capital.gr/Wall.asp?id=1257271

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου