Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Οι αγανακτισμένοι είναι πάλι εδώ και τρομάζουν την κυβέρνηση


Εκτός από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη (γράφουμε εδώ) φραστική επίθεση δέχθηκαν τον Δεκαπενταύγουστο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο βουλευτής Χρ.Μαγκούφης.
Το επεισόδιο με τον κ. Λοβέρδο σημειώθηκε το Σάββατο στην Κυλλήνη, όπου βρέθηκε ο υπουργός Υγείας. Οι αποδοκιμασίες για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Μαγκούφη έγιναν στην Καλαμάτα, στο ετήσιο πανηγύρι που πραγματοποιήθηκε στο χώρο δημοτικού σχολείου της Αγναντιάς.
Τα νέα αυτά επεισόδια προκαλούν έντονες ανησυχίες στην κυβέρνηση, καθώς ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου επανέφερε στο προσκήνιο τα φαινόμενα με τις δημόσιες αποδοκιμασίες από «αγανακτισμένους» πολίτες. Και αναβιώνουν οι φόβοι ότι το ερχόμενο φθινόπωρο, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ μπορεί να είναι χειρότερο από την προηγούμενη σεζόν, εάν στο μεταξύ δεν επιτευχθεί μία αποτελεσματική λύση σε σειρά προβλημάτων. Στην ατζέντα βρίσκονται θέματα όπως η απελευθέρωση στην αγορά ταξί, που έχει παραπεμφθεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου, η σύγκρουση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και η ανοιχτή διαμάχη με την ΑΔΕΔΥ, με αιτία την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και το ενδεχόμενο να επιφέρει αυτό και νέες οριζόντιες μειώσεις στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων.
Στο μεταξύ, με αγώνα ταχύτητας μοιάζει για την κυβέρνηση το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου, καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου, θα πρέπει να υλοποιεί ούτε λίγο ούτε πολύ κάθε μέρα τρεις προτεραιότητες. Για τον λόγο αυτό, μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, αναμένεται να συγκαλέσει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, εν όψει και της άφιξης του κεντρικού κλιμακίου της τρόικας στις 22 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός έχει θέσει 47 προτεραιότητες ως το τέλος Αυγούστου με επιστολές προς τους υπουργούς.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωνε χθες πως «τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων» και ότι το σήμα της αποφασιστικότητας, του συντονισμού και της ταχύτητας στην υλοποίηση των μεγάλων ανατροπών πρέπει να δοθεί χωρίς καθυστέρηση και πάντως πριν από τη ΔΕΘ.
Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν το νέο φορολογικό σύστημα, την αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ (η συζήτησή του ξεκινά στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα), το άνοιγμα το κλειστών επαγγελμάτων με αιχμή αυτό των ΤΑΞΙ, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, την επιτάχυνση και αναμόρφωση του ΕΣΠΑ με βάση τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τον νέο χάρτη για την υγεία με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τη νέα πολιτική στον χώρο του φαρμάκου.
Μας λένε δηλαδή ότι μέσα σε δυο εβδομάδες η κυβέρνηση πρέπει να κάνει όσα δεν έκανε σε δύο σχεδόν χρόνια. Φυσικά ο καθένας μπορεί να λέει, ή να πιστεύει ό,τι θέλει. Κι εγώ να πιστεύω σταθερά ότι ψάχνουν εκλογική ημερομηνία για να σώσουν ό,τι μπορούν από το ΠΑΣΟΚ. Και ότι οι “μεγάλες αποφάσεις” που λέει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είναι μόνο μία, δηλαδή “εκλογές”;
(πηγές: Ελευθεροτυπία, Πρώτο Θέμα, Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου