Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Οι Γερμανοί κάνουν επαναπροωθήσεις (στην Ελλάδα…)

Οι Γερμανοί κάνουν επαναπροωθήσεις (στην Ελλάδα…)

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Deutsche Welle περιγράφεται μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της δράσης της FRONTEX η οποία είναι γνωστή σε όσους ασχολούνται με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, αλλά η επίσημη καταγραφή της από τον γερμανικό ειδησεογραφικό οργανισμό έχει σημασία.

Εν ολίγοις λοιπόν, ενώ η γνωστή, εμμονική με την Ελλάδα και με περίεργη επιλεκτική ευαισθησία Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κατηγορεί τη χώρα μας για

«παράνομες» επαναπροωθήσεις (pusbacks), μάλιστα είχε ζητήσει έρευνα για το αν συμμετέχει και η FRONTEX σε αυτές, αποδεικνύεται ότι επαναπροωθήσεις γίνονται αλλά όχι όπως τις εννοεί η Γιόχανσον.

Επαναπροωθήσεις γίνονται προς την… Ελλάδα από τη FRONTEX, παράνομων μεταναστών που εντοπίζονται στην Αλβανία ή τα Σκόπια. Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η ΕΕ με πρωτοβουλία της Γερμανίας έχει στείλει δυνάμεις της FRONTEX στην Αλβανία και τα Σκόπια, στα σύνορα με την Ελλάδα, ώστε να σφραγίσουν την έξοδο λαθρομεταναστών από τη χώρα μας και κατ’ επέκταση τον διάδρομο προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της FRONTEX που βρίσκονται στην Ελλάδα, στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία προκειμένου να συνδράμουν υποτίθεται τις ελληνικές Αρχές, έχουν διαφορετική αποστολή. Αντί να φυλάσσουν τα ελληνικά σύνορα από την κατευθυνόμενη από τους Τούρκους λαθρομεταναστευτική ροή, στη πραγματικότητα διευκολύνουν την τουρκική υβριδική επιχείρηση απλά υποδεχόμενοι όσους στέλνει η Άγκυρα μέσω της τουρκικής Ακτοφυλακής και των λαθροδιακινητών.

Μάλιστα, η FRONTEX τους καταγράφει ώστε αν στην πορεία καταφέρουν να βρεθούν σε έδαφος άλλου ευρωπαϊκού κράτους, να επιστραφούν στη χώρα εισόδου όπως προβλέπει η Συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ», δηλαδή στην Ελλάδα.

Ας δούμε περιληπτικά τι αναφέρει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle: Ο ΆΛΙ Αλ Εμπραχίμ, ένας Σύρος ο οποίος μετά από μια αρχική αποτυχημένη προσπάθεια τελικά κατάφερε να περάσει μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, έφτασε με λέμβο στη Λέρο και στη συνέχεια κατέθεσε αίτηση για παροχή ασύλου η οποία απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι η Τουρκία θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα».

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι ορθώς η ελληνική πλευρά απέρριψε το αίτημά του, εφόσον ο ίδιος όπως και άλλοι από περισσότερες από 80(!) χώρες φθάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, έχοντας περάσει από διάφορα κράτη μέχρι να καταλήξουν εδώ, άρα γιατί να τους χορηγήσει άσυλο η Ελλάδα και όχι όλοι οι προηγούμενοι της γείτονος συμπεριλαμβανομένης.

Εν πάση περιπτώσει ο Αλ Εμπραχίμ λέει ότι «ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πολύ αυστηρός με εμάς τους μετανάστες και για αυτό αποφάσισα να περάσω στην Αλβανία», αναφορά που μάλλον κολακεία αποτελεί για την κυβέρνηση.

Συνεχίζει το ρεπορτάζ: «Τον Σεπτέμβριο του 2020 ταξίδεψε με λεωφορείο στα Ιωάννινα, μαζί με πέντε συνοδοιπόρους. Από εκεί άρχισαν να περπατούν μέχρι τα αλβανικά σύνορα, χωρίς να συναντήσουν αστυνομικούς ελέγχους. Όμως στην Αλβανία τους σταμάτησαν συνεργάτες της FRONTEX, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Προστασία των Εξωτερικών Συνόρων, οι οποίοι τους παρέδωσαν στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Απαντώντας στο ερώτημα πώς γνωρίζει ότι πρόκειται για υπαλλήλους της Frontex, ο νεαρός λέει ότι τους αναγνώρισε από το περιβραχιόνιο που φορούσαν. Είναι γνωστό ότι οι συνεργάτες του οργανισμού φέρουν ανοιχτό γαλάζιο περιβραχιόνιο με εμφανή τη σημαία της Ευρώπης».

Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι η FRONTEX αντί να κάνει αυτή τη δουλειά στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, προστατεύοντας την Ευρώπη από την τουρκική επιχείρηση εκβιασμού και εποικισμού, «σφραγίζει» τα δυτικά και βόρεια σύνορα της χώρας, φροντίζοντας όσοι μπαίνουν να μένουν για πάντα εδώ…

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μια ακτιβίστρια η οποία ασχολείται με τους μετανάστες, η Χόουπ Μπέικερ, συντονίστρια του προγράμματος εθελοντών «Wave – Thessaloniki» (οργάνωση που προφανώς χωρίς να ρωτήσει κανέναν επέλεξε να κάνει τη Θεσσαλονίκη hotspot), αναφέρει ότι «διαθέτουμε μαρτυρίες, κατά τις οποίες πολλές φορές οι υπάλληλοι μιλούν γερμανικά, ενώ φέρουν ανοιχτό γαλάζιο περιβραχιόνιο με την ευρωπαϊκή σημαία».

Η Μπέικερ αναφέρει και κάτι άλλο ενδιαφέρον σε σχέση με την πολιτική «μπάτε σκύλοι αλέστε» που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η Θεσσαλονίκη ήταν ασφαλής και φιλόξενη πόλη για πρόσφυγες και μετανάστες, μέχρι το 2019, οπότε ανήλθε στην εξουσία η νέα, συντηρητική ελληνική κυβέρνηση. Από τον Ιανουάριο του 2020 ισχύει νέος νόμος, με βάση τον οποίο «οι αιτούντες άσυλο, αντί να λάβουν προσωρινά χαρτιά μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους, μπορούν ακόμη και να φυλακίζονται για χρονικό διάστημα έως 18 μηνών». Δεύτερο κομπλιμέντο για την κυβέρνηση…

Εντωμεταξύ, στο ερώτημα της Deutsche Welle «γιατί η FRONTEX προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα από την αλβανική πλευρά;», η απάντηση της FRONTEX είναι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, « για να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων, να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση και το διασυνοριακό έγκλημα, τη διακίνηση ανθρώπων και την τρομοκρατία».

Η επόμενη λογική ερώτηση βέβαια θα έπρεπε να είναι «και γιατί δεν το κάνει αυτό στα ανατολικά ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην πηγή του;».

Η απάντηση είναι διότι μάλλον δεν θέλει η Γερμανία να διαταράξει τις σχέσεις της με τη στρατηγική σύμμαχό της Τουρκία και γιατί ήθελε εξ αρχής να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρο διαλογής μεταναστών ώστε να επιλέγει αυτούς που έχουν δεξιότητες και προϋποθέσεις ενσωμάτωσης στη γερμανική οικονομία. Για την ιστορία, ο Αλ Εμπραχίμ κατάφερε να περάσει στη Σερβία με σκοπό να φθάσει στην Αυστρία, αλλά οι λαθροδιακινητές ζητούν (ακόμα) 5 χιλιάδες ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου